Вечерас почиње Сабор народне музике!

Фестивал "Сабор народне музике Србије 2023", очекује нас у уторак, среду и четвртак- 25., 26. и 27. априла, на РТС- у.

Забава 25.04.2023 | 21:00
Вечерас почиње Сабор народне музике!

Радио-телевизија Србије и Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) заједнички организују 5. Сабор народне музике Србије. Овог пута такмичиће се чак 32 композиције.

 

По традицији, предстоји и богат ревијални фестивалски програм, који чине најпознатији певачи са ових простора попут Светлане Цеце Ражнатовић, Секе Алексић, Ане Бекуте, Снежане Ђуришић и Милета Китића, пише РТС.

Водитељке фестивала „Сабор народне музике Србије 2023“ су добро позната телевизијска лица – Драгана Косјерина, Кристина Раденковић, Јелена Симић и Винка Мариновић.

О наградама за најбољу композицију фестивала „Сабор 2023“, другом и трећем месту, као и победницима у категоријама „Најбоља интерпретација“, „Најбољи текст“ и „Најбољи аранжман“, одлучиваће петочлани стручни жири.

SEMUS
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН YОУТУБЕ/РТС

Такође, у финалу фестивала, публика ће моћи да да свој суд и СМС порукама изгласа „победника публике“.

Осим титула и признања, најбољима на Сабору 2023 припашће и новчане награде:

Награда за 1. место у нето износу од 300.000,00 динара Награда за 2. место у нето износу од 200.000,00 динара Награда за 3. место у нето износу од 100.000,00 динара Награда за најбољи текст у нето износу од 100.000,00 динара Награда за најбољи аранжман у нето износу од 100.000,00 динара Награда за најбољу интерпретацију у нето износу од 100.000,00 динара Награда публике (СМС гласови гледалаца) у нето износу од 100.000,00 динара.

Истакнутим уметницима биће додељење и признања: „Награда за животно дело“ и „Национална награда“ за допринос естрадно-музичкој уметности.

Фестивал нових композиција Сабор народне музике Србије – национални музички фестивал народне музике Србије, заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицањем на стваралаштво – допринесу неговању квалитета народне музике.

Подсетимо, прошле године за победника фестивала изабрана је песма Милене Лазаревић Поповић „Душа душе моје“, док су Милош Радовић и песма „Добро вече, пријатељу стари“ освојили треће место, а Милена Јанковић и Јован Михаљица са нумером „Поведи ме, срећо моја“ су завршили другој позицији.

Чланови жирија у првом и другом полуфиналу Сабора били су: Љиљана Јорговановић, Стева Симеуновић, Чеда Марковић, Милутин Поповић Захар и Владимир Граић.

У финалу, жири су чинили Ненад Камиџорац, Љубо Кешељ, Гордана Лазаревић, Борисав Дугић, Милош Рогановић, Драгица Радосављевић Цакана и Влада Пановић.

Ренато Хенц са песмом Заувек освојио је награду публике са највише СМС гласова.

(Курир.рс/Ртс)

Коментари / 0

Оставите коментар