18 чланова нема никакве везе са имовином.

Само у 3, од 21 члана, говори се директно или индиректно о имовини што је заиста неприхватљиво. Изјава обилује садржајима из већ усвојених и важећих Закључака са разних посебних сједница НСРС који нису проведени и њихово поновно усвајање би представљало политички и правни нонсенс. Предложени документ је практично непоправљив, стога нисмо учествовали на састанку – рекао је Вуковић. 

Република Српска 24.04.2023 | 18:43
18 чланова нема никакве везе са имовином.

Замјеник предсједника ПДП Ненад Вуковић је данас дошао у Народну скупштину Републике Српске, али није присуствовао састанку парламентарних странака, нити је потписао предложену заједничку изјаву. 

- Нисмо потписали Изјаву, али смо због важности питања имовине Републике Српске дошли у Народну скупштину, наше највише законодавно тијело, да кажемо свој став о предложеном документу који нажалост најмање говори о имовини. Најважнија статусна питања за Републику Српску јесу имовина и ентитетско гласање и ми у ПДП-у смо управо ради тога понуђени документ детаљно анализирали.

Само у 3, од 21 члана, говори се директно или индиректно о имовини што је заиста неприхватљиво. Изјава обилује садржајима из већ усвојених и важећих Закључака са разних посебних сједница НСРС који нису проведени и њихово поновно усвајање би представљало политички и правни нонсенс. Предложени документ је практично непоправљив, стога нисмо учествовали на састанку – рекао је Вуковић. 

Вуковићч истиче да ПДП посебно категорички одбија да се у истом члану Изјаве позивају Србија и Хрватска да заштите Дејтонски споразум што оставља утисак да се стављају у исту раван и да су нам једнаки пријатељи једни и други. 

- То је још једна увреда и несхватљиво форсирање СНСД-ове политике представљања Хрватске пријатељем Републике Српске чак и у овом документу. Желим такође обавијестити јавност да се у Изјави поново потврђује Информација о преносу надлежности коју је у НСРС 2019. године усвојила коалиција око СНСД, а у којој су СДС и ПДП означени као издајничке политичке партије. Да је предлагач желио истински заузимање неких заједничких ставова о имовини ту Информацију са таквим увредама не би ставио као саставни дио документа који треба да третира имовину – рекао је Вуковић. 

Он је подсјетио и на раније примјере, кап нпр. закључци о Уставном суду БиХ, који су били усаглашени и које је и опозиција подржала, а никада нису проведени. 

- Сада имамо посебну јединицу МУП-а који треба да чува ентитетску границу, али остаје питање гдје је Војска Републике Српске која је по још важећем закључку из децембра 2021. године требала бити основана? Је ли треба стално да усвајамо једне те исте ствари? Људи петљају и лажу. Ако хоће озбиљан разговор са нама, треба и они да буду озбиљни – поручио је Вуковић. 

Додаје да је став ПДП је да ће учествовати на посебној сједници НСРС, али ће ставови у значајној мјери зависити од тога да ли ћемо заиста доминантно разговарати о имовини као централној теми тог засједања.

- Ми користимо и ову прилику да се посебно критички изразимо према политичким партијама из ФБиХ које су потписале ту несретну Декларацију и да осудимо тешке ријечи и ратнохушкачке и милитантне изјаве неодговорних појединаца – рекао је Вуковић. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Петар

24.04.2023 17:17

Ви ћете учествовати на посебној седници НСРС само да дате легитимитет болесном вођи који је покрао изборе и прогласио се за предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

24.04.2023 17:30

Јос једна игра власти. Браво за опозицију која није насјела на јефтине прице. Дизу се тензије само да се не би бавили реалним проблемима...акцизама, цијена основних зивотних намирница, висином плата и пензија... Циљ је једноставан а то је да народ чути за реалне проблеме и говори само нека је мир. Жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

24.04.2023 18:20

Која црна опозиција. Пола их вири лажном вођи из дупета, а друга половина чека свој ред да се увуче. Част Вукану и Тривић, а остало је све лажна опозиција којој овако стање апсолутно одговара. Да није опозиција Д. Васић, Ц. Бјелица, Марковић из ПДП, ....да не набрајам више.

Name

Задузење РС

24.04.2023 19:16

Само да одузмете украдену/стецену крадјом имовину од Зељке Ковацевица Бранка Докица мозе се у цјелости исплатити дуг РС. А гдје је Баја И остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

25.04.2023 05:59

Веч виђена, и добро позната реторика власти у РС, и њихових коалиционих партнера у федерацији, створити кризну ситуацију и под сваку цијену скренути пажњу јавности у БИХ са важних нерјешених питања, као што су презадуженост и веома упитно враћање дугова у наредном периоду, пад индустриске производње, привредна рецесија и пораст инфлације и дивљање цијена, непотизам, корупција и криминал који је присутан у врху власти у БИХ, одлазак радно способног становништва, из БИХ, итд.

ОДГОВОРИТЕ