Снажна порука: Уна је живот, стоп нуклеарном отпаду

Грађани Новог Града направили су перформанс којим су послали јаку поруку да им је ово огроман проблем и да неће тако лако одустати.

Република Српска 22.04.2023 | 13:02
Снажна порука: Уна је живот, стоп нуклеарном отпаду

Старт посљедње етапе трке "Београд - Бањалука" из Новог Града протекао је у знаку борбе становништва ове регије против изградње центра за одлагања нуклеарног отпада Трговска гора у сусједној Хрватској, тик поред лијеве обале Уне.

Грађани Новог Града направили су перформанс којим су послали јаку поруку да им је ово огроман проблем и да неће тако лако одустати. Натписом "Хелп" што у преводу са енглеског значи помоћ упутили су апел свим релевантним институцијама и организацијама како домаћим, тако и страним.

"Уна је живот, не само за Нови Град, већ за читаву Крајину. Овдје се не брани само Уна, овдје се брани историја, садашњост и будућност. Овдје се брани живот! Грађани Новог Града и Крајине живе 23 године под пријетњом од радиоактивног отпада, а баш ових дана, када обиљежавамо страдања невиних на овим просторима, долазе нам информације да Хрватска не одустаје од свог злокобног наума."

"Не одустаје од наума, да у граничном подручју гради нуклеарни објекат у који намјерава, како кажу “збрине” радиоактивне отпаде из нуклеарне електране Кршко и друге опасне отпаде који су настајали на територији читаве Хрватске. Ми се сада налазимо на 2.350 метара од улаза у касарну Черкезовац. Па и Доња Градина крај које пролазите је на мање 50 километара ваздушне линије. Важно је рећи, да нико, никад, нигдје, није био овако истрајан у намјери да смјести свој отпад у туђе двориште, али нигдје на свијету ни нема овакве Крајине. Са свим својим манама и врлинама, једно је сигурно, борићемо се и изборити против намјере оних, који вриједност свега виде у новцу, против оних којима животи нас ништа не значи, против оних од којих ћемо одбранити право на живот, нас тако и генерација које још нису ни рођене", навели су из организације "Грин тим".

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача подржао је став суграђана и нагласио да је бициклистичка трка "Београд - Бањалука" идеална прилика да се пошаље снажна порука у свијет.

"Нама Уна значи живот, а бициклизам је одличан спорт за промовисање здравих животних навика. Надам се да ће наш апел снажно одјекнути и да ћемо зауставити намјере оних који су одлучни да нам велику опасност доведу на кућни праг", рекао је Дрљача.

Ову акцију апсолутно су подржали и начелник Костајнице Никола Јањетовић и његов колега из Козарске Дубице Раденко Рељић.

Да подсјетимо, данас је посљедњи дан 17. издања најјаче трке у региону, а долазак бициклиста на аутодром у Залужани очекује се нешто прије 15 часова.

(МОНДО) Фото: ПРОМО/ТРКА БЕОГРАД - БАЊАЛУКА

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ОМГ

22.04.2023 11:16

Пласим се да је ова прица давно заврсена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

арсеније

22.04.2023 11:27

Народ је касно кренуо да се бори против одлагања отпада. Бирао је, И порд крадја на изборима, оне који раде за себе И који са Хрватима праве дилове. Баја И његова харанга продају Србе И њихове интересе. Неце ниста урадити да застите Уну И Крајину. Само опсти бунт против Баје И његовог резима. На улице, свакодневни протести у свим мјестима на Уни И Сави, у цијелој Крајину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

22.04.2023 11:44

Не може то Арсеније. Србовање је најважније. Све што је против Доде против је Срба.

Name

Ре

22.04.2023 17:32

Нуклеарни отпад је српски витални национални интерес и зато и треба ту да буде. Па није Миле џаба одрадио посао за Пељешки мост.

Name

Душан

22.04.2023 13:02

Как људи не схвачају да је то готова стварЕУ је испо дала сагласност и финансирала један ди трошкова.За све је крива власт на челу са Голиком која је стално нешт пискарала а људи бацали у крпу јер је то међународна стварКад је све забршено онда су кренули да укључе и државу БИХ ал касно Марко на Косово дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

22.04.2023 13:28

Можете пјевати борбене, Хрватска ће вам истрести смеће на главу. Бурле је већ све договорио и наплатио. Додара само изадје на ТВ, рекне пар фраза о "Техерану и политичком Сарајеву" и стадо оваца само блеји БЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хклио

22.04.2023 14:41

Ко је против нуклеарног отпада тај је издајник и србомрзац Само луд човјек може бити против напретка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смак

22.04.2023 16:51

Не заборавите да се ријека Уна улијева у Саву,односно све иде у Дунав. Довидјења,здравље насе!

ОДГОВОРИТЕ