Сутра избори на КиМ: Тежак дан за српски народ

На сјеверу Косова за сутра су у четири општине заказани ванредни локални избори, на којима неће учествовати највећа партија из реда српске заједнице.

Србија 22.04.2023 | 12:52
Сутра избори на КиМ: Тежак дан за српски народ

Српска листа је позвала Србе са сјевера Косова да бојкотују сутрашње изборе који су предвиђени за градоначелнике Сјеверне Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана, као и за одборнике општина Звечан и Лепосавић.

Кандидатуру је три дана прије избора повукао кандидат Партије косовских Срба за предсједника општине Лепосавић Александар Јаблановић.

Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да ће на изборима, осим представника највећих партија које окупљају Албанце, учествовати независни кандидат за градоначелника Звечана Слађана Пантовић.

Из ЦИК наводе да ће се гласати у 19 центара од којих је 13 у контејнерима, а шест у објектима у којима су у албанским и једном бошњачком селу одржани посљедњи избори.

Ванредни избори одржавају се након што су почетком новембра прошле године градоначелници из редова Српске листе у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку поднијели оставке због одлуке владе привремених приштинских институција да спроведе процес пререгистрације возила.

Првобитно, избори су били расписани за 18. децембар прошле године, али су одгођени десетак дана прије одржавања на захтјев међународне заједнице.

Специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је уочи избора да ће САД признати резултате и позвао Србе да се врате у институције.

Српска листа је за то тражила да се испуне два захтјева – формирање заједнице српских општина и повлачење приштинских специјалаца са сјевера.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутра, када Приштина буде одржавала изборе на сјеверу Косова, на којима неће учествовати Срби, бити ужасан дан за демократију и тежак дан за српски народ.

Он је додао да ће то бити дан који ће бити срамота свијета и Европе те срамота Квинте.

Рок за пријаву кандидата за ванредне локалне изборе истекао је 22. марта, а највећа партија косовских Срба није поднијела ниједну кандидатуру. 

(СРНА)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сваста

22.04.2023 11:11

А засто не излазе на изборе? Разумијем да је то њихов избор да не изадју али не разумијем засто. Свака наса акција има посљедице које сами провоцирамо и са којима треба зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

22.04.2023 13:59

Зато што срба нема у институцијама излазе ли Роми у Биха на изборе не излазе е такав је статус сад срба јер су их дотични наговорили и зајебали

Name

Сека

22.04.2023 14:09

Зато сто им је он тако наредио. Зато сто не дозвољава српском народу да зиви нормално на Косову, користи их само за своје болесне циљеве.

Name

Марко

22.04.2023 12:37

Због неизлазења на изборе ниста не добивају за албанце у једну руку то јос боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

22.04.2023 12:56

Срби са сјевера Косова играју како им Београд свира тјс. ВУЧИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

22.04.2023 13:39

па отац нације је ракао да це вас бранити било гдје и било кад вас србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

22.04.2023 14:27

Вучић је погријешио распуштајући српску листу а могуће је да је то урадио да се криза појача у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, експерименти са сиротињом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.04.2023 16:39

Коме ће нашкодити осим сами себи.Кад их не буде у власти које им бити крив?

ОДГОВОРИТЕ