Јавна расправа о спорном закону само “про форме”

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да је на сцени управо оно на што је медијска заједница претходних мјесеци и упозоравала, а то је да ће јавне расправе бити само “про форме”.

Република Српска 21.04.2023 | 07:56
Јавна расправа о спорном закону само “про форме”

- Прва јавна расправа о нацрту измјена Кривичног законика (КЗ) РС, којима се криминализује клевета и увреда, заказана је за 5. мај у Бањалуци, дан уочи једне од највећих крсних слава - Ђурђевдана, а у медијској заједници вјерују да је предлагач изабрао баш тај датум како би дискусији присуствовало што мање учесника.

Нацрт измјена КЗРС је 23. марта у Парламенту Српске подржало 49 посланика, против је био 21, а нико није био уздржан.

Након скоро мјесец од усвајана нацрта измјена поменутог закона Министарство правде РС је заказало јавне расправе па ће тако дискусија након Бањалуке бити организована у још свега три града. И то у Источном Сарајеву 12. маја, односно у Бијељини и Требињу 16. и 17. маја.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да је на сцени управо оно на што је медијска заједница претходних мјесеци и упозоравала, а то је да ће јавне расправе бити само “про форме”.

- Предлагачу закона, односно Министарству правде РС, требало је мјесец дана да утврди распоред јавних расправа. Све су сузбијене у десетак дана и то у само четири града. Оно што је симптоматично јесте да ће она најважнија, односно централна бити одржана уочи једне од три највеће крсне славе у Бањалуци у којој је и највећа концентрације медија, невладиних организација и представника удружења која штите људска права - рекао је “Гласу Српске” Вукелић.

На овај начин, поручује он, Министарство на челу са министром Милошем Букејловићем показује да им је циљ да дође што мање учесника на дискусију.

- Под знаком питања је зашто то раде. Прво су одуговлачили организовање јавних расправа, а затим их заказују у периоду када велики број људи слави или иде код неког другог на славу. Због таквих њихових потеза сада се показује да је медијска заједница била у праву и када је побијала њихове аргументе да се закон може промијенити у јавној расправи - нагласио је Вукелић.

Надаље, сматра Вукелић, мало који закон се мијења у јавној расправи. Додаје да се те дискусије организују само да би се одржао привид демократије.

- Питају за мишљење, али мало који аргумент уваже. Новинарска заједница остаје при ставу да ће доћи на јавне расправе, али само под условом да буде повучен закон или комплетно сви чланови који се односе на повреду части и угледа, односно на криминализацију клевете и увреде - подвукао је Вукелић и поручио да Српска има много важнијих проблема којима треба да се бави од кажњавања трачева у супермаркету и саобраћају.

Влада Српске је почетком марта усвојила и у парламентарну процедуру прослиједила нацрт измјена КЗРС, у који се, између осталог, као кривична дјела уводе увреда и клевета, а они који буду кршили ове одредбе биће кажњени драконским новчаним казнама. Против тога акта побунили су се многи, а најгласније поруке послате су из медијске заједнице у којој наводе да ће криминализацијом клевете и увреде бити угашена слобода говора.

Одбијени закључак

Посланици републичког парламента су приликом усвајања измјена КЗРС одбили закључак СДС-а. Ова политичка странка тражила је да се клевета и увреда изузму из текста измјена КЗРС и да се у року од 90 дана посланицима прослиједи нови текст закона.

(Глас Српске) Фото: ГС/Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сyднеy

21.04.2023 06:22

У Канади су скоро донијели закон по коме се јавно изрецене или објављене увреде против ЛГБТ особа сматра кривицним дјелом и казњава са 24 000$ или две године затвора, Засто је то уреду да је уврреда ЛГБТ особе кривицно дјело а увреда обицног народа није,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре, Сyднеy

21.04.2023 08:45

А зашто је трач увреда,а јавна увредљива изјава пред камерама,од стране политичара владајућих странака-НИЈЕ???ЗАР ЗАКОН У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ,НИЈЕ ЈЕДНАК ЗА СВЕ,ИЛИ ПОСТОЈИ ЗАКОН ЗА ПОВЛАШТЕНЕ(ВЛАДАЈУЋЕ),И ДРУГИ ЗА ПОТЛАЧЕНЕ БУДАЛЕ,КОЈЕ ТО СЕБИ ДОЗВОЉАВАЈУ?!?!?!

Name

@ Сиднеј

21.04.2023 12:05

Срам било Канадјане сто стите зивот и људско достојанство сваког цовјека, па и мањина као сто су ЛГБТ особе, инвалиди, црнци, и други. Умјесто да дозволе мрзњу и отворе ловиста гдје би хомофоби могли да хватају и убијају гејеве и лезбејке, као у неким напредним арапским земљама. Увреда некога због његових ЛИЦНИХ СВОЈСТАВА је у свим нормалним земљама казњива, па цак и у овој насој за дискриминацију по расном, вјерском, националном основу и по основу сексуалне оријентације је предвидјена казна од 500 до 1500км. Увреда због лицних ставова је несто друго и ту претпостављам по закону мозес да омаловазавас те ставове, без обзира ко је особа са којом прицас, геј, Кандјанин, Србин, хрисцанин, муслиман или ста год. Опет то све нема никакве везе са овим законом, осим сто се из твог коментара мозе видјети да су код нас у овом закону који хоце да донесу казне веце него у Канади, а плате неколико пута мање!

Name

Миле

21.04.2023 06:53

Безбожници. Вратиће се кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

21.04.2023 06:59

Не можеш забранити народу да говори,оно што мисли и што зна.Ти који мислиш да ћеш диктатуром ушуткати народ и спасити себе,кроз историју,нико није успио. Ти покушаваш сакрити своја недјела и нелегално стечено богатство,нећеш успети,историја памти све народ ће извојевати победу. ЗАПАМТИ. Твоји јатаци ће те издати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и блеф

21.04.2023 07:14

Нема ту шта да се јавно расправља. Ни тајно. Ако је додикмилораде аминовао, а јесте. Зна се ко се ође пита. Давно још онај архипастир, што га и крива и дужна посветише, рече и записа - На небу бог, на земљи господар, у кући домаћин. Ето то је та чаробна формула власти и владања, мјера демократије за Србље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Опозиција

21.04.2023 08:29

Нека поднесе Скупстини захтјев за смјену Предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино рјешење

21.04.2023 08:38

Народни посланици у НСРС,који су представници опозиционих странака,не треба ни да присуствују таквим циркусима на сједницама!Чему да присуствују,ако служе као маскоте,и третирају их као дворске луде?!?! Умјесто тога,покрените се,и организује побуне широких маса,да покаже те да постојите,или,сви дајте оставке,па нека посланици владајуће структуре донесу одлуку да нас присилно протјерају из ове циркус творевине!!! Ништа,и нико не функционише у складу са законом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

21.04.2023 08:57

Ако се овај закон, о криминализацији клевете и увреде усвоји, у овако предложеном облику, без било каквих измјена, уз овакво контролисано и корумпирано судство, буквално предстоји потпуно укидање демократије и терор режима према било коме ко не подржава став и мисао великога вође!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гулиос

21.04.2023 09:02

О свему це они расправљати само не о закону о порјеклу имовине,без њега нема нас у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ