У отпад отишло 14,6 милиона комада новчаница

Централна банка БиХ уништила је у прошлој години 14,6 милиона комада новчаница конвертибилне марке јер су биле неподобне за оптицај, што је око шест милиона комада више у односу на годину раније, а економисти сматрају да је главни разлог раст трансакција међу грађанима што је изазвало хабање папирног новца.

Република Српска 20.04.2023 | 17:55
У отпад отишло 14,6 милиона комада новчаница

У годишњем извјештају Централне банке БиХ за 2022. годину наводи се да је лани уништено и 15.802 комада кованог новца, док је годину раније та бројка износила 18.372 комада.

- Континуирано повлачимо новчанице неподобне за оптицај које уништавамо у складу с прописима. Повлачењем неподобних новчаница и пуштањем у оптицај оних нове серије одржавамо задовољавајући квалитет новца у оптицају - наведено је у извјештају.

У документу стоји да је лани настављен тренд снажног раста готовог новца у оптицају.

- Посљедњег дана децембра 2022. године стање готовог новца у оптицају изван банака износило је 6,13 милијарди марака што је за 10,72 одсто више у односу на 2021. годину. Раст потражње за готовином од стране банака и даље је посљедица увећаних захтјева клијената за готовим новцем, посебно након краткотрајне панике дијела депонената у БиХ, у фебруару и марту, након што је цијела Сбербанк групација искључена из СWИФТ-а - стоји у извјештају Централне банке БиХ за прошлу годину.

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да је неколико разлога могло утицати на знатан раст броја уништених новчаница.

- Тешко је дати прецизан одговор због чега су новчанице морале бити уништене у далеко већем броју него годину раније, посебно када се има у виду да наши грађани нису непажљиви с новцем. Врло вјероватно је дошло до повећања броја трансакција које су обављене истим папирним новцем усљед чега се похабао, а постоји могућност и да је квалитет новчаница промијењен - рекао је Павловић.

Он је додао да се уништавању новца приступа и из сигурносних разлога и то онда када се уводе нови стандарди за заштиту од фалсификата.

-  Дешава се и да се из оптицаја повлаче новчанице с мањим апоенима, а пуштају оне с већим и то због инфлације која је довела до раста цијена робе - казао је Павловић.  

Из Централне банке БиХ раније су истицали да су махом уништавали похабане новчанице које су усљед употребе дотрајале због чега им је знатно смањен квалитет папира и боја, односно својим изгледом нису подобне за даљи оптицај. Углавном је ријеч о новчаницама које су подеране и на два или више дијелова залијепљене љепилом, недостаје им један или више дијелова, исцртане новчанице или оштећене масноћом, бојом или оне које су нагорјеле, прогорјеле, нагрижене и слично.

Фалсификати

У извјештају Централне банке БиХ наведено је да је лани регистровано 228 фалсификованих комада новчаница конвертибилне марке што је за 46,4 одсто мање у односу на 2021. годину. Фалсификованих кованица било је 470 комада што је 46,1 одсто мање у односу на упоредни период.

- Према апоенској структури, највише фалсификованих новчаница било је у апоену од 100 КМ, а када су у питању кованице највише фалсификата било је у апоену од једне марке - наводи се у извјештају.

(Глас Српске)  Фото:  ЦЕНТРАЛНА БАНКА БИХ / УСТУПЉЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ре

20.04.2023 16:16

Уништити толике паре, а могли су њима враћати кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БМ

20.04.2023 18:47

Правите квалитетније новчанице . Боље да се висе плати квалитетна нивцаница да се штампа , него да се уништавају након неколико година. Ја долар оперем у машини пар пута па му није ништа .

ОДГОВОРИТЕ