У играма великих страдају мали, Додик да пази шта прича

На видику нема краја рата у Украјини иако су и Москва, и Кијев претрпјели огромне губитке, поручено је у емисији “Глобално” БН ТВ. Познаваоци прилика кажу да је  све извјесније да до краја рата неће доћи на терену него за преговарачким столом.

Република Српска 19.04.2023 | 22:33
У играма великих страдају мали, Додик да пази шта прича

У руско-украјинском сукобу нема још увијек ни затишја ни замора ни са једне стране, сматра политиколог Мишел Зубеница, те истиче да ниједна страна сада није способна за напредак. Он додаје да Русија још ништа није урадила од онога што је зацртала на почетку рата.

“Они су успјели одређене територије помоћу референдума да припоје Русији. Губе огроман број војника и ресурсе, али без икаквог ефекта. Руска војска није способна да заузме нека стратешка мјеста у Украјини, почев од Кијева, па до Херсона из ког су се повукли. Чак и да освоје Бахмут, то неће имати никаквог значаја.”

Однос Кина - Русија је принудан однос, сматра Зубеница.

“Нити Кина може да профитира ако европско тржиште замијени руским, нити Русија може да профитира ако замијени некада своје богато европско тржиште за енергенте са кинеским. Они могу да буду партнери у одређеном обиму, али Кина не жели да  ризикује своје тржиште због Русије иако је Русија очекивала да Кина апсолутно стане на њихову страну.”

Започињањем рата у Украјини Русија није зауставила ширење НАТО-а, каже  стручњак за одбрану и безбједност Иван Милетић наглашавајући да се десило управо супротно. 

“Сада су само дали још већи изговор да је све више неутралних земаља. То и Србију ставља у неповољан положај. Не само да ће морати да тражи много више аргумената зашто инсистира на неутралности, него ће морати да објашњава да није руски тројански коњ”, навео је Милетић.

Он сматра да у играма великих, увијек страдају мали, па домаћи политичари не би требало да боду свјетске силе прстом у око.

“Нарочито у Републици Српској јер то запад гледа као веома осјетљиво поднебље. Конкретно, Милорад ДОдик не би баш требао све да говори пред камерама о својим жељама, можда му то донесе неке гласове, али сада није вријеме за то историјски гледано.”

Зубеница додаје да се и сада у региону прича о обрачунавању, што је страшно.

“Управо због тога, овдје је потребан неко разумнији да се ти процеси неутралишу. Ако је Балкан у прошлости био буре барута, не видим зашто не би био и у будућности.”

Отежавајућа околност је и та што у тим земљама не постоји јединствен безбједносни систем тј. нису интегрисане у заједничке безбједносне структуре, јасан је Зубеница.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

борац

20.04.2023 04:08

Додик се не боји рата има он искуство из прослог а за овај се обезбедио.Али није Додик паметан колико је народ глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ИГРА

20.04.2023 05:20

И ЗА РУСЕ,И ЗА АМЕРЕ! НАДАЈУЋИСЕ ДА ЋЕ САЧУВАТИ И УВЕЋАТИ ОПЉАЧКАНУ ИМОВИНУ,АЛИ ПИТАЊЕ ЈЕ :"СТОЈИ ЈИ СРБИЈА,ИЗА РАТА ,КОЈИ СЛЕДИ У БИХ"???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

20.04.2023 07:55

Ко то подржава и жели рат на Балкану?? Провоцирају и спремају амери и енглези своје пудлице. Свет је промјењен ,нису ово 90 Све је много другачије, ето шта је нато сад ,сила на рјечима... Још мало па ће из бондстила ко из авганистана нестат .

Name

Оли

20.04.2023 05:39

Само да не буде као овде 4 године.Запад шаље орузје а православци гину никад памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

20.04.2023 07:31

Оф мета направљеног у Србији.

Name

Рус

20.04.2023 06:08

Зар је Србија неутрална?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.04.2023 06:26

У играма великих страдају мали,а ја мислим да је Додик један од великих и њега не интересује то сто це страдати нас народ.Он це као велики да спасава своју багру,али многе це да пусти у канализацију.Зато Додик прица ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.04.2023 06:34

ДА. ДА ТЕШКО НАРОДУ СА ГЛУПИМ ВОЂАМА. КОЈИ СУ ЛОВИЛИ У МУТНОМ И ОПЕТ БИ СЕ ОНИ ДОБРО СНАШЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуки

20.04.2023 09:38

Јасно је Додику :добио је изборе поклоном запада, изгубио је народно поверење, упропастио је РС и и нашу децу за 25 година власти, да РС није у фокусу интереса запада, сви с нестрпљењем чекају његово смицање,јер патња и пропаст трају.

Name

барба

20.04.2023 08:15

Дје нађосте тог политиколога,ебо вам он читаву тв.Кретени нађу дебиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маните се супље

20.04.2023 09:06

Прице, они са Запада морају да иду у Русију и моле на кољенима јер су одбили план Кине, да им опросте инаце це се самоунистити.... Поготово из Брисела, вец се спремају измпнтирано и заборављају санкције али ниста је то њима нељудима и себи пљувати у лице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

20.04.2023 09:08

Могу да разумијем то сто водје прицају али како схватити толику мрзњу према другим и другацијим од стране обицних,малих људи који це сутра да крваре гину по наредјењу водја.Да лако је бити ратник на тастатурама....Предпостављам да је у ове коментаре укљуцен велики број младих људи који су само цули за рат ....Распитајте се само мало како су просли они који су крварили у рату на светри стране.Како су њихова дјеца... Будале воле рат а хвала Богу тога нам не мањка.Стога су њемци,енглези и амери задовољни са њиховим погледом на будуцност Балкана пун здравих,борбених младих људи које пласе Русијом па нас привлаце у тор у њиховом власниству не сто нас постују и зеле помоци вец зато сто им требамо на правцу за ИСТОК... Иста тактика и приступ је био у растурању Југе као и сада у растурању Украјине и покусају растурања Русији.Али то у овом слуцају неце успјети...Прије це се исцрпјети Запад но Русија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.04.2023 10:05

Могу разумјети политичаре,наслагани паре а дјеца им сутра ако загусти могу куд хоће,али не могу наш народ разумјети да то још није схватио. Хране нас национализмом,држе у бједи и обећавају исте ствари више од 30 година а народ им и даље вјерује.До када ??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не буди смијесан

20.04.2023 11:10

Ни један народ им невјерује, само плацени ползрони то настоје такво представити али узалуд....

Name

Назив емисије

20.04.2023 15:59

Напокон десифрован.

ОДГОВОРИТЕ