Захтјев Приштине се неће разматрати ни наредних недеља

Захтев тзв. Косова за пријем у Савету Европе, како сада ствари стоје, ни наредних недеља неће бити разматран у телима ове организације, сазнаје Косово онлајн из дипломатских извора.

Регион 19.04.2023 | 18:33
Захтјев Приштине се неће разматрати ни наредних недеља

Према тим информацијама, Немачка, која је највише инсистирала на томе да се ово питање "откочи" већ ове недеље, сачекаће 2. мај и састанак на високом политичком нивоу у Бриселу између председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија и да се евентуално направи помак ка формирању Заједнице српских општина, пре него што у СЕ поново покрену тему пријема тзв. Косова.

Захтев Приштине није се данас нашао на дневном реду Комитета министара СЕ, а неће бити ни ванредне седнице овог тела до краја недеље на којој би се расправљало о овом питању, на чему су највише инсистирале Немачка и Италија. Исланд, као председавајући Комитетом министара, успео је да одоли овим притисцима.

Тако је избегнуто и да се апликација тзв. Косова нађе на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе која почиње у понедељак, 24. априла.

То значи да се о Косову готово извесно неће расправљати пре Самита Савета Европе, који се одржава 16. и 17. маја у Рејкјавику, а највероватније ни тада, због компликоване процедуре када је реч о захтеву за чланство , а која мора да прође више степеника у телима СЕ пре него што дође на разматрање на кровном, министарском нивоу.

(Курир)  Фото:Профимедиа

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КиМ

19.04.2023 21:33

Је Србија. Разматрајте ста хоцете док пропадате кроз провалију....

ОДГОВОРИТЕ