Нећемо одустати: Домаћу производњу морамо заштити

- Изашли смо на улице с циљем заштите домаће производње, траже увођење плавог дизела, царина и прелевмана како би били конкурентни са ЕУ произвођачима, али због и наплате пореза на доходак за 2021. и 2022., рекао је Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопровредних произвођача села Семберије и Мајевице гостујући у Јутарњем програму БН телевизије.

Република Српска 19.04.2023 | 13:32
Нећемо одустати: Домаћу производњу морамо заштити

Он каже да се пољопривредна производња у Семберији, највећој житници Српске, системски уништава.

"Мали произвођачи су све угроженији. Притиснути са свих страна дижу руке од пољопривреде, док апелују на заштиту домаће производње", наводи Бакајлић и додаје:

"Мљекарство је у најтежој ситуацији. Цијена млијека која се плати пољопривредницима је 80-90 фенига по литру, док литар млијека у маркетима кошта 3 КМ. Питање је ко узима новац за то, а нико не одговара”.

Колико је стање лоше показује, додаје он, то што је у једном селу једно домаћинство некада имало стотину или више крмача, а да сада ни цијело село нема толико.

“Људи морају да схвате зашто је то тако. Увезен је енорман број прасади. Све што је у другим земљама вишак, чији извоз финансира држава како би заштитила своје произвођаче, све се то преко увозничког лобија слило у БиХ преко Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Највеће зло пољопривредницима је учинило управо то министарство на челу са министром Сашом Кошарцем”, категоричан је Бакајлић.

Он тврди да је замјеник министра пољопривреде Републике Српске Зоран Малетић својим нерадом уништио пољопривредну производњу у Семберији.

“Ми пољопривредни произвођачи не желимо и не можемо да будемо одговорни народу што себи, својој дјеци нису могли да приуште килограм прасетине за празник. Нисмо ми криви, криво је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ”, понавља Бакајлић.

- Док власт уцјењује произвођаче, а одређене подстицаје добијају само подобни, овој земљи пријети глад, упозорава Бакајлић, додајући да су нам потребни сигурност и дугорочна стратегија у пољопривреди.

“Ми морамо да будемо сигурни у производњу. То сада нисмо јер треба да кренемо у прољећну сјетву, а силоси су пуни пшенице од прошле године која није продата, а цијена јој пада. Власт нас подстиче да производимо, а кад треба да продамо нешто, цијена нашег производа буде испод оне колико нас је производња коштала”, објашњава Бакајлић.

На улицу смо, каже он, изашли и због наплате пореза на доходак за 2021. и 2022., ретроактивно.

Не избјегавамо, додаје, плаћање пореза али тражимо најједноставнији начин да се то уради.

“Хоћемо да упростимо процедуру, да упростимо папирологију, да би пољопривредник све могао да заврши за један дан. Ми морамо на њиве, а не у редове. Нама је сада за по потребно неколико дана, што нема нигдје у свијету. Пољопривредни произвођачи у Семберији су грађани другог реда”, сматра Бакајлић.

Наглашава да пољопривредници неће одустати.

"Поново ће се обратити надлежнима, а у петак ће на Управном одбору све три регије које Удружење представља размотрити наредне кораке, од којих је један могућа блокада села", поручио је Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопровредних произвођача села Семберије и Мајевице.

(БН) Фото: БН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

радник

19.04.2023 12:00

Ти јаране мој ништа не предузимаш,а стао си на чело неке организације, популарност прија.Ти си ко нека сека перса,мораш бити мушко. Не може Кошарац бити јачи од вас али изгледа да јесте. Шта ти значи ми чемо ово,ми ћемо оно а ништа не предузимате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.04.2023 12:59

На све могуце сте добили подстицај,нзнм који је проблем да платите порез,као приватна превозницка фирма нисмо добили ни марке подстицаја ни за једно основно средсво(камион…) а уредно плацамо порез дрзави!!!

Name

Ре

19.04.2023 15:45

Саво само прича и даје изјаве. Изашли на пијацу са тракторима у Бијељини. Боље да се не срамотите.

Name

Борац

20.04.2023 04:58

Прасад за Васкрс била 15 марака.

Name

Плави дизел ОК

19.04.2023 12:00

Али ПОРЕЗ НА ДОХОДАК се наплаћује само на ОСТВАРЕНИ ДОХОДАК, ХАЛОООО?! Није то сад неки харач, него даднеш дио онога што си зарадио да се плати тај пут којим превозиш на пијацу, школа у коју ти (бесплатно) иду дјеца, болница исто засад малтене бесплатно... ШТА ХОЋЕТЕ, ДА МИ ВАМА ПЛАЋАМО ЈОШ??!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само протести

19.04.2023 12:18

Пољопривредници су у праву. Гдје је та силна и богата држава да откупи све сто пољопривреда нуди а не да увозницки лоби трпа у продавнице робу сумњивог поријекла и дижу цијене у небеса. Страсно колико наши политичари мрзе сопствени народ а дупе би дали странцима. Као да је све из увоза боље од домаћег. Пољска и Мадјарска забраниле увоз пшенице из Украјине јер воле своје пољопривреднике ма колико помагале Укрсјину у рату. Шта ми у БиХ радимо? Ништа крадемо сопственог сељака, пунимо продавнице фалш робом из бог зна којих земаља а имамо производјаце брашна, млијека, уља, кромпира и свих житарица и питање је само ко узима рекет увозницкој мафији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

19.04.2023 13:00

Ми се дијелимо у торове, тразимо рјесења од дрзаве а не постујемо ту дрзаву

Name

РЕ само протести

19.04.2023 14:37

Мислиш да овај шта произведе није сумњивог квалитета? Мислиш да неко ко није спреман платити 10% порез на ОСТВАРЕНУ ДОБИТ неће закидати на квалитету сточне хране, давати сумњив концентрат? ВАРАШ СЕ

Name

Да

19.04.2023 12:24

Све подстицаје би ал у њихов џеп не дирати.. Сви друже плаћамо порез и на вас је дошао ред...Има приватника па код њих зарадјујте.. Да видите како је кад вам не уплаћују ни здравствно ни пензионо.. Касне са платама.. Затворите ви то па на градјевину.. Шта ћемо ми јести? Не брините..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2023 13:10

Сви постени људи се требају удрузити против овог накарадниг система, инсистирати на новом Закону о порујеклу имовине, довести стране тузиоце и судије ( нека их пкати медјународна зсједница или да овим масим запосленим у правосудју се не исплацују плате, јел и овако не раде годинама ниста на пољу високе корупције, криминала и политицара који тргују утицајем и отимају дрзавне паре…. Углавном, свии људи се требају удрузити који нису слуге резима, поскидати и позатварати ову ббагру у политици, одузети им све сто су стекли док су у политици и послати их на дугигодисње робије. То је једини спас за простале људе у БиХ.

Name

Како

19.04.2023 12:43

Се мозе то ретроактивно плацати ,пи ком закону ,властима је захвалило новца па немахy одакле ,,навуци,, јер све су народне новце извукли из дзепова градана па сад јос удари на оне сто нас хране,,брука и срамота,, власти а подстицаје дају својим подобним који немају регистрована газдинства

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Како

19.04.2023 14:39

НИЈЕ ТО РЕТРОАКТИВАНО... ЗАКОН ЈЕ БИО НА СНАЗИ... То што ови нису плаћали то је други пар опанака... То је као да ја сад направим бесправно кућу, нисам тражио дозволу, и дође инспекција каже руши ја кажем КАКО РЕТРОАКТИВНО?!

Name

Желимир

19.04.2023 12:50

Заштити домаћу производњу од милокрада смао са моткама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

19.04.2023 13:00

Све лазете измисљсте преувелицавате , вама треба све подстицаје укинути па ако хоцес сиј дрзи крмацу ако нецес не морас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

19.04.2023 13:15

Ви сте као и политицари гледате само своја посла...каква домаца производња ,какви домаци купци...ми домаце не једемо јос од Титовог доба...најскупље нам је све у региону(воце,поврце,месо...)притом све сумљивог квалитета и рока...свако поврце и воце суво и смрди на будј...месо само има лијепу боју преко фолије које постављате на витрине...добро вам је оредсједник и рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

19.04.2023 17:35

Стаса Клосарац за ситне паре мита,продао народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дара

19.04.2023 20:14

Брука једно прасе 400 км па јефтиније је купит 4 кг пецења него плачат папке и цријева .минималац 700 км е брате гдје нама власт инспекција све багра које боли брига за народ.

ОДГОВОРИТЕ