ИРБ од „Алумине“ тражи да јој врати 6,2 милиона КМ

– Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске затражила је од „Алумине“ да јој врати 6,2 милиона КМ које је на основу судских пресуда уплатила тој зворничкој компанији, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 19.04.2023 | 11:36
ИРБ од „Алумине“ тражи да јој врати 6,2 милиона КМ


Ријеч је о кредиту који је „Алумина“ као жирант „Енерголиније“ отплаћивала ИРБ-у, а који је ИРБ након судских пресуда у корист „Алумине“ морала да врати.

Међутим, сада је дошло до обрта и комплетан поступак је враћен на почетак.

Наиме, Виши привредни суд у Бањалуци је укинуо пресуду којом је “Алумина” ослобођена обавезе да ИРБ-у као јемац враћа милионски кредит “Енерголиније” и поступак вратио првостепеном суду на ново суђење.

Након тога услиједио је захтјев ИРБ-а за враћање новца.

Стевановић: Покушаћемо да дођемо до рјешења мимо суда
Предсједник управе „Алумине“ Зоран Стевановић потврдио је данас за ЦАПИТАЛ да су 10. априла добили допис којим ИРБ тражи да им врате новац.

„ИРБ нам је упутила захтјев за враћање новца уплаћеног по основу укинуте пресуде Окружног привредног суда у Бијељини. Тај допис и посљедња пресуда нас не обавезују, али покушаћемо да дођемо до компромисног рјешења са ИРБ-ом“, рекао је Стевановић.

Појашњавајући какво би то рјешење могло бити, Стевановић је рекао да је „Алумина“ под одређеним условима спремна да врати спорни кредит и да ће покушати да договоре вансудско поравнање.

„Не треба ИРБ да остане без тог новца, нити „Алумина“ треба да се оптерети неком великом ратом нити обавезом да врати читав износ брзо. Мислим да ћемо до краја мјесеца наћи компромисно рјешење. Ми смо под одређеним условима спремни да враћамо кредит и да се даље не судимо, али смо спремни и да се судимо ако не наиђемо на разумјевање. Чињеница је да је „Алумина“ ту судужник и да се од тога побјећи не може“, рекао је Стевановић.

Подсјећамо, ИРБ је „Енерголинији“  одобрила кредит од 19,4 милиона КМ за који је жирант била „Алумина“. Обје фирме, као и читава Бирач групација, биле су у власништву Литванаца.

Након што је „Енерголинија“ кредит ненамјенски потрошила, ИРБ је почела да терети жиранта односно „Алумину“.

„Енерголинија“ је затим отишла у стечај, а „Алумина“ је тужила и ИРБ и „Енерголинију“ сматрајући да не треба да враћа тај кредит.

Након што су Окружни привредни суд у Бијељини и Виши привредни суд у Бањалуци пресудили у њену корист, ИРБ је „Алумини“ вратила 6,2 милиона КМ које је до тада наплатила.

Спор је, ипак, настављен пред Врховим судом којем је ИРБ уложила ревизију.

Тај суд је крајем прошле године поништио пресуду Вишег привредног суда и вратио му је на поновно одлучивање.

Виши привредни суд: Првостепена пресуда нејасна
Новом пресудом Виши привредни суд у Бањалуци је поништио првостепену пресуду и наредио ново суђење.

„Жалбе туженог Фонд за развој и запошљавање РС се усвајају, пресуда Окружног привредног суда у Бијељини и допунска пресуда се укидају и предмет се враћа првостепеном суду на поновно суђење“, наводи се у пресуди.

Иначе, Окружни привредни суд у Бијељини раније је донио и рјешење којим је забранио ИРБ-у да од „Алумине“ наплаћује спорни кредит све док не буде окончан спор по тужби коју је „Алумина“ поднијела.

У образложењу пресуде, између осталог, пише да се у жалби основано наводи да је потпуно изостало образложење првостепеног суда о разлозима усвајања тужбеног захтјева у дијелу који се односи на ништавост јемства и бјанко мјеница као и на ништавост уговора о заснивању хипотеке и захтјева да се обавеже ИРБ да „Алумини“ врати 6,19 милиона КМ, који је плаћен на име јемства.

„Због тога је таква првостепена одлука нејасна па се жалбом основано указује да је образложење побијане пресуде неразумљиво, због чега се она по изјављеној жалби не може испитати“, наводи се у образложењу пресуде.

Како се првостепена пресуда не може испитати, додаје се, овај суд је уважио жалбу и укинуо побијану пресуду, те се предмет враћа првостепеном суду на поновно суђење.

„У поновном поступку првостепени суд ће, имајући у виду разлоге наведене у овом рјешењу, донијети на закону засновану одлуку, за коју ће дати јасне у логичне разлоге“, закључује се у образложењу пресуде Вишег привредног суда Бањалука.

Спор између „Алумине“ и ИРБ-а траје још од 2017. године када је зворничка компанија поднијела тужбу против ИРБ-а и „Енерголиније“ којом је тражила поништење уговора о кредиту од 19,4 милиона КМ и јемству, те враћање милионског износа који је као жирант платила ИРБ-у.

Осим милионског износа око којег се „Алумина“ и ИРБ боре, овај спор би могао имати утицај и на суђење бившем премијеру РС Александру Џомбићу којем се суди за злоупотребу службеног положаја управо због кредита који је ИРБ одобрила „Енерголинији“.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Петар

19.04.2023 10:30

Ко каже да је Врховац запалио све папире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар није миле

20.04.2023 08:24

..свалио све то на неке литванце тј паре појела маца

Name

Грми

19.04.2023 10:36

Врацај коко сто си позобала или нека вам вас Баја врати наста вас је науцио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дала

19.04.2023 11:26

Је ли то тражи наш Пријрдорски доскорашњи поштар Дражен Врховац са купуљеном диплом из Широког Бријега? Зна ли он уопште шта тражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каракај

19.04.2023 14:25

Ову Алумину сви краду и све паре отимају да имају за себе. Једна од фабрика коју послује у плусу и сви је “дрпају”. Па могло се нешто уложити у Зворник или околна мјеста, да ми који ту живимо имамо користи од те фабрике. Ми удишемо и трујемо се и трпимо посљедице од муља који нам је пред носем а не тамо неки по двјеста триста километара удаљени од фабрике.

ОДГОВОРИТЕ