"Нико неће бити као Новак, Рафа, Роџер ..."

"Искрено, најгора ствар је кад играш против некога кога добро познајеш и ко ти је добар пријатељ, Ипак, то је део посла, желео сам само да прегурам овај дуел”. 

Тенис 18.04.2023 | 18:27
"Нико неће бити као Новак, Рафа, Роџер ..."

Против Филипа пресудила боља форма

Још један српски играч игаће у другом колу Српска Опен. Душан Лајовић је савладао доброг пријатеља Филипа Крајиновића са 2:1 у сетовима (6:2, 4:6,6:4) и то после прекинутог меча дан раније. Подробно је анализирао Лајовић поменути меч, али је причао и о временским условима, променама у ритму рада, Новаку и осталим темама. 

"Искрено ни мени не одговарају овакви услови, више волим сунце, да мењам ритам. Данас је пресудила моја боља форма. Филип се мало мучи са својим тенисом, није имао тако дуг период да тражи игру. Надам се да ће се врати на прави пут, сви знамо да има квалитет. Само да те менталне ствари када је лош период и уђу ти у главу, мораш да избациш, а онда се вратиш, кренеш да радиш јако и одиграш неки челенџер, само да добијеш више мечева. Био сам мирнији у мечу, нисам осећао стрес на 5:4 јер је та страна која је даља од свлачионица била клизава. Нисам имао осећај да сам стабилан. Када сам прешао на другу страну, видео сам да могу да користим своје шалбоне. Осећао сам да могу да играм своју игру, да сам некако нашао прави ритам", открио је Душан Лајовић. 

Прекид меча није пријао Лајовић, али како и сам истиче већ се кроз турнире навикао и на то.

"Искрено, најгора ствар је кад играш против некога кога добро познајеш и ко ти је добар пријатељ, Ипак, то је део посла, желео сам само да прегурам овај дуел”. 

Причао је затим Лајовић и о још једном српском асу пред којим је лепа будућност, а то је Хамад Међедовић.

"Можда ће ово да буде права Српска опен до краја. Такав је жреб када има пуно наших у турниру. Са Међедовићем и Баререом нисам играо, али ћу погледати меч. У сваком случају за турнир је боље да даље прође Хамад.Волео бих да што више наших буде у завршници.
 
У Аустралији је причао Лајовић како у његовој игри много простора за напредак, а осврнуо се и на менталне вежбе које су му много помогле.

"Тада сам први пут отворио ту тему. У мом случају се то директно одражава. Не знам да ли се то примећује или не са стране, али сам у неким пријатељским разговорима чуо неке ствари које раније нисам, а то је да делујем мало другачије на терену. Мислим да је то велики корак за мене. Најбитније су те неке ствари које признаш самом себи, јер си тада кренуо у процес решавања тог проблема на прави начин. Имам жељу да се и у будућности на неки начин више посветим томе да у јавност више говорим о тим стварима, јер је то код нас табу тема.

Оно на чему радим, јесте да на проблеме не гледам у том смислу, већ на неки капацитет за побољшање.

Међутим, није лако то урадити када се пређу тридесете, сви се ми како време иде теже мењамо. Ипак, ако идемо корак по корак, мислим да је то добар покушај да будемо бољи из дана у дан. Не може увек то да се оствари, али ипак оно што сам научио, јесте да је у реду да ниси ок увек. У прошлости сам то потискивао и занемаривао, сада на то гледам другачије. То је живот, не може увек све да буде лепо. Са друге стране контрирати самом себи било би контрапродуктивно. То је једна од највећих промена код мене и даље радим интензивно терапију", искрен је био Лајовић.

Нико неће бити као Новак, Рафа, Роџер ...

Дотакао се Душан Лајовић и теме друштвених мрежа, односно нових генерација у светском тенису за које сматра да неће достићи Новака Ђоковића, Рафаела Надала и Роџера Федерера. На питање шта би поручио себи у двадесетим годинама, он је одговорио: 

"Прва ствар коју бих себи рекао јесте - крени на психотерапију. Постоји много ствари које бих рекао себи. Мој савет млађим играчима био би да много више цене то време где су, јер се данас брже живи, него да размишљају унапред или уназад. Било би добро да се не осврћу превише на то шта људи говоре и како на њих гледају, већ да се много више фокусирају како они гледају сами на себе. Окружење је данас другачије него у периоду у којем смо ми одрасли. Млађима данас много мање држи пажњу једна ствар током дана. Утицај социјалних мрежа и нових технологија је велики. Скроз је другачије од оног времена када сам био млађи. Нова генерација је одрасла уз интернет, мобилне телефоне, док Новак и остали нису. Млађима је цео имиџ  битнији него великој тројци. И они проводе време на мрежама, али не у тој мери, више имају свој тим који ради за њих. Не оптерећују се превише тиме, тако да се види колико су они константни. То је реткост и не знам да ли ће ико поновити бити тако добар као они”. 

Верујем у Хамада 

У суперлативу о младом тенисеру Хамаду Међедовићу је причао и Лајовић.
  
"Верујем у Хамада. Надам се да ће он бити тај који ће у будућности представљати Србију у добром светлу. Он дефинитнивно има игру за светски тениски врх. Поседује ‘оружја’, јако добро сервира, има дропшот, одлично се креће. Ту највише има простора у побољшању у његовом менталном приступу. Уколико будем играо са Хамадом покушаћу да приступим том мечу као и сваком другом, мада никада није лако када играш протв некога из своје земље. Верујем у још један квалитетан меч", објаснио је Лајовић

Јео сам ћевапе на челенџеру 

Подсетио се Лајовић и првог гостовања у Бањалуци, односно освојеног челенџера 2015. године. Није пропустио прилику и да похвали чувени бањалучки ћевап, који му је остао у лепој успомени.
 
"Сећам се да сам 2009. испао у квалификацијама у Бањалуци, а да сам 2015. године освојио челенџер. Тада сам био у хотелу Босна и јео сам ћевапе. До сада још увек нисам имао прилику да их једем", уз осмех је рекао Лајовић.

Он је истакао и да је тениски комплекс у Бањалуци другачији него током челенџера.

"Што се тиче комплекса, сада је још боље сређен. Ту је и велики стадион, што тада није било. Све је јако лепо. Осећам се као код куће, јер сам заиста близу”.

(БН/СО) Фото: СО

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бара

18.04.2023 17:01

Овај турнир је прави приказ колико је Српска моћна, јака, а кренуло се из бараке на Палама док су Федералци имали све као сједиште бивше федералне јединице у СФРЈ. А данас Бањалука АТП а Сарајево сајам намјештаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

18.04.2023 17:18

И пред банкротом, то си заборавио написати, као и то да је најниза пензија у Федерацији 517 км, а у ентитету Република Српска око 270. Задузеност дупло веца, радници, поменимо само Добој и Сарајево, висе од 50% их иде на посао у ент.Федерација..... и тако, има тога до сутра....

Name

Ре

18.04.2023 17:20

Остајеш ти бара још дуго

Name

Ре

18.04.2023 17:45

Из ког филма си ти дошао? Народ масовно напушта земљу, остају пензионери од којих многи претурају контејнере да би преживјели, долазе Непалци, Индијци и друга сиротињ из Азије да ради. Једна група људи се богати енормно, кроз корупцију и непотизам, опште безнађе и неправда.

Name

Ре

18.04.2023 19:16

Е моја барустино... ????????