Нема нормалних услова за ванредне изборе на КиМ

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане оценио је да је упитно да ли постоје безбедносни услови за одржавање локалних избора на северу КиМ које бојкотује Српска листа, а да је кључно питање шта ће се дешавати после њих, јер, наводи се, ко год да буде изабран неће имати легитимитет.

Регион 18.04.2023 | 11:23
Нема нормалних услова за ванредне изборе на КиМ

Аналитичари ИФИМЕС-а сматрају да нема нормалних услова за одржавање ванредних локалних избора 23. априла, у четири општине на северу покрајине са већинским српским становништвом (Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан) и да се могу очекивати тензије сличне онима од прошле године.

ИФИМЕС у опширној анализи "Косово 2023: Трајно кидање веза српске заједнице са властима у Приштини?" наводи да ситуација након оваквих локалних избора може да се додатно усложњава и да међународна заједница са њиховим одобравањем додатно продубљује кризу и може да допринесе трајном кидању веза између српске заједнице и приштинских власти.

Због тога аналитичари сматрају, да је потребно увести мораторијум на присутност специјалних полицијских јединица на северу КиМ  или, као компромисно решење, обезбедити 24-сатну заједничку присутност припадника ЕУЛЕX-а са косовским специјалним полицијским јединицама на успостављеном контролном пункту након прелаза Јариње и на пункту код Бистричког моста на магистралном путу Митровица - Лепосавић.

Такође су мишљења да треба увести мораторијум на једностране потезе и акције и ванредне изборе одложити све док се не стекну услови за њихово одржавање, односно док се не постигне политички договор у оквиру француско-немачког плана и дијалога између Београда и Приштине, који се одвија посредством ЕУ.

Према подацима приштинског ЦИК-а - Лепосавић и Звечан, две од четири општине на северу КиМ, имаће кандидате за градоначелнике, који долазе из српских партија које припадају приштинском провладином блоку.

Кандидати за општине Северна Митровица и Зубин Поток искључиво долазе из албанских политичких партија. Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократска партија Косова Мемлија Краснићија имају своје кандидате за градоначелнике у све четири општине са већинским српским становништвом.

Од укупно 11 кандидата из четири политичка субјекта, само двоје су из редова српске заједнице, наводи ИФИМЕС.

То ће довести до ситуације да, у општинама у којима Срби чине више од 96 одсто локалног становништва, на челу општина буду етнички Албанци уз занемариву излазност на изборима која ће се кретати око статистичке грешке, што је могући случај и са Северном Митровицом, која је неформални центар политичког окупљања Срба на КиМ, наводи се у анализи ИФИМЕС-а.

У анализи се подсећа да се ванредни избори одржавају након што су градоначелници и општински одборници из највеће партије Срба на КиМ, Српске листе, напустили институције у четири општине на северу, у знак протеста због одлуке владе у Приштини о обавезној пререгистрацији возила са КМ на РКС таблице.

Они су одбили учешће на изборима због тога што није испуњено формирање Заједнице општина са српском већином (ЗСО) према Бриселском споразуму из 2013. године и повлачење специјалаца косовске полиције са севера КиМ односно из српских средина које тамо уносе немир и страх наводи ИФИМЕС.

Српска листа, која је формирана 2013. године и која се повукла из власти у четири општине на северу КиМ (Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан) и из свих институција почетком новембра 2022.године, на готово свим изборима на КиМ освајала је преко 90 одсто гласова бирача из редова српске заједнице.

Преговори Београда и Приштине у протеклом периоду који су резултирали усменим договором из Охрида, нису решили питање повратка српских представника у институције, а питање одржавања ванредних локалних избора за четири општине на северу КиМ званично није ни било на дневном реду, наводи ИФИМЕС.

Требало је да се избори одрже 18. децембра 2022, али због неповољне безбедносне ситуације на крају су одложени за 23. април 2023, док званична изборна кампања траје од 4. до 21. априла 2023. године.

(Тањуг)  Фото: Инстаграм

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

него ста

18.04.2023 10:10

Има услова избори це се одрзати па изволи,ко зели бирати ко незели нека спава,и формираце се ЗСО али само господо по закону и уставу републике Косова.Ко не зели нека иде тамо одакле добова налоге за нестабилизацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

18.04.2023 14:34

Зели Србија да задрзи моц барем на 4 опстине на Косову, и народом крезавим и гладним који се сити национализмом! А, прво их Србија ратовима исцрпила и унистила! А они се куну у свог непријатеља, Србију! Смијесно ?

ОДГОВОРИТЕ