Влада и Скупштина користе десетине службених возила

Највећи возни парк у Влади РС имају Министарство правде и очекивано МУП Српске, јер се сви аутомобили које они користе воде под службеним.

Република Српска 17.04.2023 | 19:52
Влада и Скупштина користе десетине службених возила

Са друге стране, Народна скупштина РС посједује 27 службених аутомобила, који су распоређени на кориштење предсједнику парламента, те девет посланичких клубова.

Када је у питању Влада РС, из Бироа за односе с јавношћу казали су да Кабинет предсједника Владе има четири службена аутомобила.

“То су аутомобили који се користе за службена путовања запослених у Секретаријату и Кабинету премијера”, казали су наши извори.

По питању остатка извршне власти у Српској, а не рачунајући МУП РС, највише возила на располагању има Министарство правде РС.

“Министарство правде посједује седам службених возила и ниједним актом Министарства није извршена расподјела возила по организационим јединицама Министарства, већ се иста користе како то налаже најцјелисходнија организација посла”, казали су из Кабинета министра Милоша Букејловића.

Министарство просвјете и културе РС на челу са министарком Жељком Стојичић располаже са шест службених аутомобила.

“Ријеч је о четири аутомобила шкода октавија, који су 2008. годиште. Затим шкода фабија 2009. годиште и ауди А6 који је 2017. годиште”, појаснили су из Министарства.

Већи број службених возила посједује и Министарство рада и социјалне заштите РС.

Из Кабинета министра Данијела Егића поручују да они као унутрашња организациона јединица Министарства немају задужених службених аутомобила, али да као Министарство на располагању имају пет возила.

“Ово министарство има пет службених аутомобила, тако да за службено путовање чланови Кабинета министра иста користе у складу са службеним потребама, као и остали запосленици Министарства”, наводи се у одговору.

Пет возила има Министарство саобраћаја и веза, а једно од њих користи министар Недељко Чубриловић. Извршна власт у Српској највише повјерења, када су у питању аутомобили, очигледно има у шкоду. У прилог томе говори и то што су сва службена возила која користи Министарство трговине и туризма управо ове марке.

“Министарство трговине и туризма РС у власништву има четири путничка возила, и то возила марке шкода. Службено возило министра Дениса Шулића је возило шкода суперб”, речено је за “Независне новине”.

Министарство финансија Републике Српске користи три службена аутомобила.

“Један користи Кабинет министра, а два се користе за потребе Министарства”, појашњавају из ресора Зоре Видовић.

Идентична ситуација је и у Министарству породице, омладине и спорта РС, гдје такође једно возило користи министарка Селма Чабрић, а на располагању су још два возила.

“Кабинет министра Петра Ђокића користи два возила”, речено нам је из Министарства енергетике и рударства РС, а два службена возила користи и Кабинет министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића.

Шест министара у Влади РС задужило је за потребе својих кабинета по једно возило.

То су Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сенка Јујић, министарка управе и локалне самоуправе, Војин Митровић, министар привреде и предузетништва РС, затим Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, те Бојан Випотник, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Убједљиво највише службених аутомобила има Министарство унутрашњих послова РС, али то је потпуно очекивано, јер су сва возила у МУП-у евидентирана као возила у власништву овог министарства (полиција и друге службе).

“На Кабинету се не води ниједно возило, а службена возила у Министарству се користе у складу са Правилником о начину кориштењу службених возила у МУП-у РС”, појаснили су из Министарства којим руководи Синиша Каран.

Податке о броју службених возила смо затражили и од Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика, али нам није достављен одговор.

Народна скупштина Републике Српске тренутно посједује 27 путничких моторних возила, а од тога се не користе четири возила, која ће, како су појаснили из НС РС, бити продата путем лицитације.

“У структури ових возила налазе се: ауди А6, фолксваген пасат, шкода октавија, шкода суперб, шкода фабија, опел астра, рено лагуна, рено меган и рено флуенс”, поручили су из парламента Српске.

Два возила користи Кабинет предсједника НС РС Ненада Стевандића.

“Једно службено возило се користи за вожњу предсједника Народне скупштине Републике Српске, а друго за његову пратњу”, кажу из НС, те додају да право на кориштење службених возила има свих девет клубова народних посланика.

“Право на кориштење службених возила имају: предсједник Народне скупштине Републике Српске, потпредсједници Народне скупштине, клубови народних посланика, генерални секретар и Служба Народне скупштине, у оквиру редовних радних активности”, закључили су из Народне скупштине.

(Независне) Фото:БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Xxx

17.04.2023 19:15

Боли их уво.... Народ сипа одржава региструје као и све .... Генерално овај народ је умом негдје у каменом добу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.04.2023 19:46

Што је најгоре овај народ није сам са собом.

Name

Бубин

17.04.2023 19:24

Прави домацини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.04.2023 19:38

Кад би још могли знати колико које министарство троши фотокопир папира, рајснегли, тонера, стикера, оловака, спајалица, селетепа, јер грађани траже баш те информације а тих података нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тоти

17.04.2023 19:51

Која Зграда , ко да смо КАТАР. Треба њима Плате сваки Мјесец организовати, није БАЈИ ни мало Лахко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдјиддо

17.04.2023 21:56

Јој сто имате дрзаветину и републику, Бого мили. Само србујте и не заборавите се отцијепити с времена на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

18.04.2023 05:12

Ма само не мојте заборавити красти и трошити репрезентацију.

Name

Гтдрмр

17.04.2023 23:32

Ста се цудите сви исти И народу И власт исти к. Треба све. Усраним стапом растерсти. Све дрипца до дрипца слузбени ауто И удри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

18.04.2023 04:05

Има ли у МУПу Републике Српске и службено возило Дациа Дустер таблица М69-Т-196 у којем се ноћу Бања Луком возе четворица опаких момака и траже кога ће киднаповати? Погледајте на мом Yоутубе каналу, снимио сам гњиде шта раде од народа. Тако су и Давида згазили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

18.04.2023 04:32

Министри у Швици се возе јавним превозом, нема службених возила,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

18.04.2023 10:40

Сигуран сам да ни влада у Бриселу нема на располагању овакав возни парк!

ОДГОВОРИТЕ