81 година од убиства Срба у Бијелом Потоку

Обиљежена је 81. годишњица страдања 54 српска цивила, који су убијени на Васкршњи понедјељак 1942. године у бањалучком насељу Бијели Поток. Потомци страдалих сјећају се својих најмилијих, али и подсјећају на важност опроста, како се мржња не би преносила на будуће генерације.

Република Српска 17.04.2023 | 16:55
81 година од убиства Срба у Бијелом Потоку

У Бијелом Потоку надомак Бањалуке, обиљежена је годишњица страдања 54 српска цивила, међу којима је било жена и дјеце. Бранко Милинковић, предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток, каже да су његови преци убијени на мучки и свиреп начин.

“4. априла 1942. године, наше комшије су мојој породици рекле да не морају бјежати и да им се ништа неће догодити. Дан касније, 5. априла, усташе су дошле преко Потока и убиле Вујасиновића породицу и Васе Богојевића. Они су њих тукли маљевима и цјепаницама, како остатак села не би ништа чуо. Након тога, дошли су у село”, каже Милинковић.

Милинковић нам преноси причу о страдању 31 члана његове породице, који су убијени на најсвирепији начин. Ипак, подсјећа на важност опроста и обавезу да се мржња не преноси на будуће генерације.

“Велики број људи долази сваке године, присјећају се и желе да знају о чему се ради. Нико никога не мрзи, али мора се знати шта су урадили”, сматра Милинковић.

Парастосу су присуствовали и представници Града Бањалука, који кажу да је српски народ слободу изборио великим жртвама у 20. вијеку. 

“Чинимо све што је могуће да оваква стратишта имају простора у медијима, међу људима и у нашим срцима. Ми млади морамо знати због чега су ти људи страдали и на основу тога морамо креирати и наш живот у овом мултиетничком друштву”, каже Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Зарад очувања братства и јединства, о страдању српског народа у Бијелом Потоку, као ни о другим стратиштима на подручју Бањалуке, није се говорило. Тек након посљедњег, Одбрамбено-отаџбинског рата, потомци жртава изборили су се за изградњу Споменика који је откривен и освештан 2002. године.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

због оваквих

17.04.2023 15:15

циркуса свако иоле интелигентан одлази, на крају вам неће имати ко враћати кредите, лијечити људе, одржавати фабрике, остаће вам само крезуби десничари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник

17.04.2023 15:47

Зато сте дозволили злочинцима у Дервенти да се у очи дана маскра потпишу и одликују за те злочине на мјесту злочина умјесто да их похапсите све и суди те им.шта,све србин за новац и интерес допусти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxоним

17.04.2023 20:10

Само обиљезавајте не смемо заборавити никад

ОДГОВОРИТЕ