Холивудски писци најављују штрајк, траже веће плате

Телевизијски и филмски писци и сценаристи у Холивуду одлучују о одобрењу штрајка, у покушају да изборе повећање плата.

Свијет 17.04.2023 | 12:03
Холивудски писци најављују штрајк, траже веће плате

Како преноси Ројтерс, преговарачи Удружења америчких писаца (ВГА) затражили су од око 11.500 чланова да им дају одобрење да ступе у штрајк након 1. маја ако преговори о бољим условима рада и већим платама пропадну.

Гласање о одобрењу штрајка има за циљ да повећа притисак на компаније као што су Нетфликс и Волт Дизни и наведе их да подигну плате писцима, који наводе да су њихове плате умањене због такозване ”стриминг револуције”, што је резултирало краћим ТВ сезонама и мањим коначним зарадама за писце.

“Осјећамо се као да смо годинама били потцијењени”, рекао је сценариста из преговарачког одбора ВГА Џон Август.

Агенција подсећа да је последњи штрајк ВГА из 2007. и 2008. трајао 100 дана.

Како се наводи, власници студија не желе још један поремећај у индустрији, посебно након што је пандемија ковида-19 на више мјесеци затворио производњу широм свијета.

Већина ТВ и филмских писаца живи у Лос Анђелесу или Њујорку.

Август је рекао да писци вјерују да је прави тренутак да се залажу за веће плате, у вријеме када медијске компаније раде на проналажењу праве равнотеже између потрошње и профита од стримовања.

“Ово је тренутак да заиста водимо разговор о томе како тренутно правимо телевизију и да се побринемо да писци буду прописно плаћени, рекао је Август.

(Агенције/ФОТО: Пиxабаy)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

17.04.2023 12:31

Еј чија фрула оним шором свира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

17.04.2023 13:15

Морете штрајкат докле хоћете, прошло је вријеме беспослица , ускоро ће врећа кромпира бити скупља од мобилног телефона !

ОДГОВОРИТЕ