Кривичне пријаве против угрожавања фондова у ФБиХ

Група друштава за управљање фондовима и затворених инвестицијских фондова у Федерацији БиХ тврди да Комисија за вриједносне папире ФБиХ, као регулатор, константно предузима активности којима се угрожава пословање инвестицијских фондова и урушава тржиште капитала у Федерацији.

Република Српска 17.04.2023 | 10:46
Кривичне пријаве против угрожавања фондова у ФБиХ

Како наводе у саопштењу за јавност, због очитог кршења законских одредби, драстичног дјеловања на штету друштава за управљање фондовима и примјене различитих аршина према актерима на тржишту капитала, ова друштва поднијела су путем правних заступника кривичну пријаву Тужилаштву БиХ и Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево против свих пет чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ, а сва доказна документација достављена је и Агенцији за истраге и заштиту (СИПА).

-Већ дуже вријеме друштва за управљање фондовима указују Комисији и њеним члановима на пропусте у њиховом раду који наносе штету пословању друштава, уносе правну несигурност на тржиште капитала и пријете његовим потпуним урушавањем. Кривична пријава је поднијета због злоупотребе положаја и овлаштења у конкретним случајевима, али овим путем желимо упозорити да Комисија у континуитету доноси акте изван својих законских овлаштења, наводи се.

Свјесни су, истичу, да је рад регулатора на тржишту вриједносних папира у јавном интересу и да је нужан. Међутим, с обзиром да су одлуке Комисије за вриједносне папире ФБиХ коначне, односно да не постоји другостепени орган, чланови Комисије морају дјеловати с посебном пажњом и опрезом како својим одлукама, које су одмах извршне, не би проузроковали кривично дјело или енормну штету по имовину дионичара неког емитента, али и по државну имовину, што је још значајније.

-Нажалост, досадашње дјеловање чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ приморало нас је да тражимо утврђивање њихове кривичне одговорности. Напомињемо да је Комисија за вриједносне папире ФБиХ у протеклом периоду показала игнорантски однос и према ставовима, сугестијама и приједлозима Удружења друштава за управљање фондовима у ФБиХ, што додатно буди сумње у њихове стварне намјере, закључује се у саопштењу које у име групе фондова потписују МИ Груоп и Проф-Плус.

(ФЕНА) 

Коментари / 0

Оставите коментар