Мудрост: Како уз танак новчаник испоштовати све обичаје?

Припреме за Васкрс приводе се крају. Шарају се јаја, планира празнична трпеза. Праве се резови, врше комбинације. Како уз расположив новац испоштовати све што обичај налаже.

Република Српска 15.04.2023 | 19:54
Мудрост: Како уз танак новчаник испоштовати све обичаје?

Ближи се Васкрс, највећи хришћански празник. Вјерници га проводе у кругу породице, уз традиционални празнични ручак. Васкршња трпеза ове године је велико финансијско оптерећење, јер је због инфлације поскупјело све. Традиција налаже једно, а могућности друго.

Међу најскупљим намирницима ове године је симбол Васкрса – јаје, чија цијена достиже пола марке за комад, док је прошле године једно јаје коштало 30 пфенига. Расле су и цијене меса, за око три марке по килограму. Па тако ове године килограм свињетине без кости кошта око 12 КМ, а телетине око 25 КМ. 

МЕСО ПОСТАЛО ЛУКСУЗ

Вртоглава је и цијена печења, па тако килограм прасетине кошта 35 КМ, а јагњетине 45 КМ. А цијене прасића за предстојећи празник могле би достићи свој максимум. Тренутне цијене иду и до 10 КМ, док је у неким дијеловима гдје је већи број узгајивача, цијена око девет КМ по килограму. Јасно је да ће се многи одрећи печења на својој трпези.

“Некад смо једне године продали 600 прасади. Тада су цијене живе ваге прасади биле двије, двије и по до три марке. Данас је цијена живе ваге прасета девет, десет марака.
Данас имамо наручених 30 до 50 прасади за васкршње празнике тако да је то десетак пута мање”, каже Миленко Зупур, власник  “Глобуса”, Бијељина.

На васкршњој трпези вриједних домаћица увијек се нађе понеки дезерт. Да ли ће то бити торта или неки колач, зависи од дубине новчаника, јер све је поскупјело, а како ствари стоје поскупљенима нигдје краја.

Млијеко кошта око 2,60 КМ, чак једну марку више него лани, а за исти износ поскупјела је и млијечна чоколада. Килограм шећера је са 1,60 КМ порастао на 2,28 КМ, а брашно са 1,45 на 1,85 КМ.

Уз добру храну и дезерт иде и пиће, што је додатни трошак. Све су прилике да ће овај Васкрс већина обиљежити скромно и уз много одрицања. 

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Како ђе

15.04.2023 20:20

Код мене корнет од 30 комада је 10 км. Печење прасеће 28 км а јагњеће 33 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

15.04.2023 21:05

Свака бједа хоће да се разбацује како за свадбе,рођендане,сахране тако и за вјерске празнике.Све мора бити топ,а за славу наравно 50 гостију за столом,а за три дана преко сто.Само тако наставите,а онда вам је крив свако само не ви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

16.04.2023 07:31

Браво

Name

Клик за Расу

16.04.2023 16:24

"свака биједа хоће да се разбацује" Срам те било,зар је 1-2 картона јаја за тебе разбацивање??? Прасе за васкршњи ручак ,разбацивање?? Имаш ли ти породицу,родитеље,дјецу,снахе,зетове,унучад,кумове,пријатеље??? Дали си игдје био позван на ручак,или пак да си позвао неког за празнике ??? Судећи по твом коментару ниси... По твом мишљењу само богати треба да се провеселеи прославе а сиромашни да поцркају... Стиди се својих ријечи,управо на данашњи дан......

Name

мислим

16.04.2023 13:23

Треба то народу па нека србује са лоповима на целу.

ОДГОВОРИТЕ