Бачена бомба на премијера Јапана, нападач савладан

Премијер Јапана Фумио Кишида евакуисан је у суботу након што је димна бомба бачена на место где се спремао да одржи говор у граду Вакајама.

Свијет 15.04.2023 | 08:21
Бачена бомба на премијера Јапана, нападач савладан

Касније је потврђено да је премијер неповређен и безбедан, преносе јапански медији.

На видео снимку се види како људи у рибарској луци Саиказаки у Вакајами трче у склониште око 11:25 ујутро по локалном времену, док су мушкарца први савладали, како се чини, два локална рибара. Неколико других — вероватно полицајаца на лицу места — потом је држало осумњиченог на земљи.

Сведок догађаја је рекао да је једна особа бацила на премијера неку направу, да се зачула гласна експлозија, а затим се видео дим.

Засад нема извештаја о евентуалним рањеним особама.

Једна особа је одмах ухапшена, а појавили су се снимци на којима се види како полицајци држе осумњиченог.

Јапански јавни сервис, НХК, приказао је снимак на којем се види како људи беже са места инцидента. Види се и како једног човека односе.

Кишида је почињао свог говор у луци у Вакајами, кад је бомба бачена на њега. У посету је дошао да подржи кандидата Либерално-демократске партије за ванредне изборе планиране за крај овог месеца. Напустио је лице места неповређен након инцидента, који се догодио док је разговарао са кандидатом либерала.

Публика се разбежала у паници, пошто се чула експлозија.

Он је након инцидента наставио кампању.

„Тренутно смо усред важне изборне кампање“, рекао је Кишида након што се касније у суботу појавио на одвојеном догађају у Вакајами.

Инцидент се догодио само девет месеци након атентата на бившег премијера Шинза Абеа током кампање за Либерално-демократску партију.

(Курир.рс) Фото: АП/Кyодо Неwс

Коментари / 0

Оставите коментар