Звицерова група и он ће одговарати за убиства

Виши суд потврдио је оптужницу против Радоја Звицера и његове групе за планирање ликвидација вође супростављеног шкаљарског клана Јована Вукотића и висококотираног припадника ове криминалне организације Јована Јовановића 2020. године.

Србија 14.04.2023 | 11:36
Звицерова група и он ће одговарати за убиства

Поред Звицера на оптужници су за припадништво криминалној организацији су Милан Вујотић, Слободан Кашћелан, Драган Кнежевић, Горан Вукчевић, Игор Терзић, Данило Бакић, Стеван Краљевић, Радован Мујовић, Владан Лучић, Филип Кнежевић, Ратко Живковић, Милутин Кнежевић, Милош Јовановић, Милутин Чотар, Владимир Вучковић, Дејан Рутовић и Срђан Јуришевић.

Планови ликвидација истакнутих шкаљараца разоткривене су захваљујући комуникацијама које су кавчани размјењивали преко Скај апликације.

План да се Јовановић ликвидира у другој половини маја 2020. године снајпером док је боравио у изнајмљеном стану у Котору уследио је после одустанка да се убије на дан седмодневног или четрдесетодневног помена покојном Игору Дедовићу.

Дедовић је убијен почетком 2020. године заједно са Стеваном Стаматовићем док су са породицама боравили у једном од ресторана у Атини.

"Јовановић мора да се ради за седам дана"

Након сазнања да се Јовановић поново налази у Котору и да борави у стану у стамбеној згради званој ,,Пентагон“ Звицер 13. маја наређује да се Јовановић мора ,,радити за седам дана“ појашњавајући да ће мета у стану боравити до 1. јуна.

Звицер одређује и да на Јовановића пуцају Горан Вучковић и Игор Терзић док је део чланова ове криминалне организације имао задатак да прикупља податке о месту и времену кретања Јовановића али и кретање полиције на терену.

Међутим, упркос детаљно разрађеном плану, Терзић и Вукчевић су 19. маја 2020. године одустали од ликвидације због грађана који су се налазили на локацији одакле је требало испалити смртоносне хице али и због смањене видљивости услед наступања мрака.

Вукчевић и Терзић су, како се наводи у оптужници, оставили оружје на скровитом месту на означеној позицији да би наредног дана поново дошли и извршили кривично дело.

Међутим на путу према штек стану они су ухапшени.

Божовић ангажовао нову екипу

Ипак, Игор Божовић који је надзирао целу комуникацију око планирања убиства Јовановића већ наредног дана ангажује нове припаднике за остварење циља.

У оптужници се наводи да је ангажовао лица која су на Скај апликацији користили налоге са шифрама 52819Ф и 5С7ЕКХ али према подацима доступним истражитељима и овај план није остварен а убиство Јовановића није ни покушано.

Према наводима оптужнице коју је СДТ подигло 20. јануара 18-члана криминална организација, коју су формирали Звицер и Вујотић, поред ликвидације Јовановића планирала је и убиство вође супростављеног шкљарског клана Јована Вукотића док је боравио у Истражном затвору у Спужу.

Јовановић, који је словио за блиског сарадника покојног Вукотића, 2016. године је у Истражном затвору врелим уљем полио Игора Божовића.

Јовановићу, који се у безбједносним евиденцијама води као високопозиционирани припадник шкаљарског клана, сваки траг се губи 2020. године, само десетак мјесеци пошто је изашао из затвора док је Јован Вукотић убијен 8. септембра прошле године у Истанбулу.

На њега су пуцала два нападача са мотора док се налазио за воланом аутомобила у којем су били његова трудна супруга и дијете.

Прије убиства, супростављени кавачки клан је неколико пута покушао убиство Вукотића.

(Блиц)  Фото:Курир/Архив

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Татар

14.04.2023 10:00

Чуј то.Па зар их неће наградити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЈЕЛА ЦГ

14.04.2023 10:39

ЦГ ЈЕ РАСАДНИК ФУКАРА СЉАМА КРИМИНАЛАЦА ФУЈ МАЊЕ ДРЗАВЕ А ВЕЦИ ГОВАНА.. НЕМА НА БЈЕЛОМ СВЈЕТУ. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А пајтаси

14.04.2023 12:17

из Републике Сроске? Хоце ли они одговарати? Да ли це и један мафијас одговарат у Републици Српској, багро правосудна, бескицмењацка, слуге политицара и мафијаса, срамото правне науке и правде, сауцесници политицара и криминалаца у истребљењу овог нарада. Стидите ли себе и својих професија, кметови корумпирани?

ОДГОВОРИТЕ