Патријарх: Молитива за мир јача је од сваког оружја

Патријарх српски Порфирије позвао је у ускршњој посланици све верне људе да умногоструче молитве за мир и очување Косова и Метохије у Србији, истичући да је за СПЦ отуђење те покрајине од државе Србије, "посредно или непосредно, дефакто или дејуре - неприхватљиво".

Република Српска 14.04.2023 | 10:15
Патријарх: Молитива за мир јача је од сваког оружја

Патријарх је, такође, у посланици позвао вернике да се моле за мир у Украјини и указао на неопоходност очувања српског језика и ћириличног писма.

"Радујемо се данас, драга духовна децо наша, радујемо се и прослављамо Празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса нашега Исуса Христа из мртвих јер чинећи то добијамо залог сопствене победе над оковима смрти и свету благовестимо радост живота", наводи се у посланици објављеној на сајту СПЦ.

То је браћо и сестре, како је навео патријарх, вера цркве православне који нам отрива милешевски Бели анђео, показујући нам празан гроб Христов уз поруку: "Не плашите се!".

Бог је те речи охрабрења говорио у најразличитијим околностима појединачних и народних искушења, распећа и невоља, наводи се у Васкршњој посланици. 

"Радујемо се јер нас упркос свим приликама и неприликама прате крупне и мирне рашке очи Белог анђела – најлепше, највољеније и најславније фреске створене у нашем роду – говорећи нам да Исус Назарећанин, на крст Распети, устаде из гроба", навео је патријарх.

Патријарх је нагласио да, као што су нас снага вере и молитве наших праведних предака и отаца провеле кроз теснаце историје, тако је потребно да и данас, у свим прегнућима, послушамо глас Цркве, глас Господњи: ујединимо и умногостручимо молитве за мир, за очување Косова и Метохије у Србији, за очување наших светиња.

"Ујединимо и умногостручимо своје молитве за живот у миру нашег народа свуда, да се наша или било чија страдања не понове. Знајте да је молитва верујућег народа за мир, молитва Цркве за мир, јача од сваког оружја. Архијереји и верни народ Српске Православне Цркве, чије прво име јесте Пећка Патријаршија, чврсто и непроменљиво су на становишту да је отуђење Косова и Метохије од државе Србије, посредно или непосредно, дефакто или дејуре, неприхватљиво.

Молимо се Спаситељу и залажемо за заједнички живот, у међусобном поштовању и разумевању са косовско-метохијским Албанцима, јер ако у нашим душама има места и за једне и за друге, биће и на Косову и Метохији места за све. Знамо и то да у нашем народу и данас има довољно вере, довољно молитве и праведности, да сачува и нас и све око нас и у временима која долазе.

Патријарх је нагласио да посебно позивају на очување српског језика и ћириличног писма на којима је изграђена српска култура. 

"Апелујемо да се нормира употреба ћириличног писма у јавном простору, као и да се обустави насиље над српским језиком и укину одредбе законâ који то насиље намећу, нарочито кроз противуставни закон који намеће такозвани родно осетљиви језик иза кога се крије борба против брака и породице као богоустановљених светиња и природних облика човековог личног и саборног живота. На јеванђелским темељима смо градили и изградили свој начин живота, свој етос, свој систем вредности, у коме су брак и породица, засновани на љубави према Богу и на међусобној љубави, претпоставка склада у животу народа, друштва и државе", навео је патријарх.

Он је у посланици нагласио и да је Господ Исус Христос такође, рекао "Не бој се! Само веруј!" Јер, вера која прожима и осмишљава животни пут, која соковима благодатне снаге храни свеколико људско биће, уистину може све.

Патрихјарх је позвао и на молитиву за мир у Украјини, за престанак страдања и сукобљавања једноверне и једнокрвне браће, да непријатељство и мржњу замене пријатељство и љубав. 

"Данас се Васкрслом Господу посебно молимо за Украјинску Православну Цркву, њену јерархију и њен верни народ, који су изложени неправди, насиљу и прогону", навео је он.

Верницима и свима који чују речи Белог анђела је пожелео срећан, честит и благословен, празник и поручио: 'Не плашите се! Исуса тражите Назарећанина, распетога. Устаде, није овде'. Где год да се данас било ко од нас налази, поздрављамо се поздравом вечне радости'.

(Тањуг)  Фото:БЕТА

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

михаил

14.04.2023 08:55

Волио бих да се патријарх и свестенство, ограде од пљацкаса , да их на сваком месту осудјују, циме би јасно ставили до знања да су он и његово свестенство православна а не протестантске вере.Јос никада ни од кога нисам цуо да наса црква не заговара богатство у материјалном нароцито пљацком народа стеценог,него у духовном,да се огради од пљацкаске власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2023 08:55

Нема од тога ништа од твоје молитве код бурле криминалца за неки бољи живот народа код тајкунски криминалаца свих ових година у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2023 09:26

Дај Порфирије био би мало ред да апелујес на политицаре да раде свој посао савјесно и у корист народа и да се висе дрзе закона на овом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Типо

14.04.2023 10:04

Помоли се да нас БАЈА не прода Кинезма

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

14.04.2023 10:24

Имате ли ви велико Црквени достојници бар мало морала и части па да позовете и позовете ове наше лопове и криминалце да не подкрадају оволико Државу И народ. Сетите се ријечи владике Николаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.04.2023 11:39

Црква се шлепа и подршка је власти а народ и једне и друге и њихове структуре издржава јеси ли видио попа да оре сије да се бави пољопривредом... Живе као госпођа на рачун народа

Name

Моли се ти

14.04.2023 11:20

Да криминалци на власти дозиве овоземаљску правду, а не сто Јефрем и остала клика сурују са њима. Црква стити лопове и уцрствује у униставању и истребљењу народа са ових простора. Дзаба градите цркве, народ вас поистовјецује са криминалцима. Умјесто ријеци Бозје, ви пропагирате ријеци Сотоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

15.04.2023 07:18

И уручујете одликовање св Саве највећем и најгорем истребитељу сопственог народа у историји ?!? Још мало па ће достићи чувеног Пол Пота.

Name

КРАЉ

14.04.2023 12:09

КИНЕЗИ. СВЕ ШТО ГРАДЕ ПИ СВИЈЕТУ ИМАЈУ ГАРАНЦИЈЕ ОД РЕСУРСА ТЕ ДРЖАВЕ. ЗАТО ЋЕ ОНИ, ЈЕР СУ ВРИЈЕДНИ УЗЕТИ И РС, АКО ИМ СЕ НЕ ПЛАТИ ЊИХОВ РАД. А ЗА АУТО ПУТ БЛ ПРИЈЕДОР, ДОДИК КРИЈЕ УГОВОРЕ. БЕЗАКОЊЕ ПРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

14.04.2023 22:48

Петљас без везе. Лазес. Кад је празник прицас о некаквом миру. Кад није онда позивас на орузје

ОДГОВОРИТЕ