Ново ропство: Кинески кредит "може", али уз јак залог предузећа и без кашњења

Кина је посљедњих година један од најзначајнијих кредитора у свијету и све више инстанци се окреће њој као алтернативи традиционалним изворима. Тако је и у случају Владе Републике Српске, гдје је премијер Радован Вишковић боравио у Кини гдје је разговарао о новом задужењу.

Република Српска 14.04.2023 | 08:35
Ново ропство: Кинески кредит "може", али уз јак залог предузећа и без кашњења

Треба имати на уму да кинески кредити често долазе са мање строжим условима него традиционални кредити, што може бити привлачно, међутим, исто тако важно је напоменути да Кина има репутацију да не толерише кашњење у отплати кредита.

Можемо дати примјер када је Грчка имала проблем са отплатом дугова везано за пирејску луку, онда су им Кинези понудили да купе другу половину пирејске луке. Грци су то продали јер нису имали могућности у том моменту испоштовати договорене услове.

То нам је истакао и економиста Зоран Павловић с којим смо разговарали о овој теми. Павловић је навео да ми у глобалу имамо погрешно мишљење о њима.

"Они се јако добро држе договорених услова. Искуства су с њима таква да ће они свој посао обавити, али заузврат очекују да се њихови партнери држе договорених услова. Ја сам био у Кини прије 10-15- так година и могу да кажем да су они народ с којим се може сарађивати", поручио је Павловић.

Како Кинези притишћу

Реферисао се на Луку Бар у Црној Гори, која се често наводила као примјер како Кинези "послују", уколико се на вријеме не изврше обавезе према њима, гдје се због недостатка новца пријетило да црногорци остану без Луке Бар.

"Они су људи који знају шта њима као држави треба. Када је и Грчка имала проблем са отплатом дугова везано за пирејску луку, онда су то Грци продали на крају", навео је.

Споменуо је и мост који повезује Хрватску с Пељешцем. Тај мост је урађен у року, Кинези су преко поморских путева све завршавали, а Хрвати чак нису били урадили ни приступне саобраћајнице.

"Они су врло резолутни. Ово што је предсједник Владе РС Радован Вишковић отишао у Кину, медији нам говоре да је разговарао са званичницима финансијског сектора, банкама, извођачима радова итд. С те стране, очигледно је било говора о гаранцијама за послове које се тичу РС и кинеског партнера", казао је.

Додао је да је потпуно свеједно с ким правите договор јер иза њега стоје банке с којима правите договор.

"Република Српска је изашла и на бечку и на лондонску берзу и продала своје обавезнице. То је већ информација која је за банке у Кини један облик сигурности. Суштина цијеле приче није везана за државну имовину, јер постоји неко вријеме приступ у медијима да се имовина веже за гаранцију. То није предмет. Ја сам разговор у Кини схватио као да се гаранције дају као обвезнице РС", нагласио је.

Кинези имају банке иза себе

Навео је и разлоге зашто је то прихватљиво.

"Свјетска банка када прави аранжмане, због дефиниције која стоји у Дејтонском мировном споразуму - ингеренција у домену финансија је на нивоу ентитета - тако да проблем, рецимо који је настао с Кинезима у Тузли, везано за блок 7, настао по питању шта ће бити гаранција за извођење радова", истакао је.

Нагласио је да када се прави уговор између извођача радова из Кине и домаћих партнера, банке из Кине инзистирају да се плати 15 посто одмах као аванас, а да остало иде уз гаранције кредитирања државе.

Навео је и да је Југославија на тај начин пословала у своје вријеме.

"Југославија је на тај начин изградила бране у Египту, аеродроме у Либији... То је нормално када имате јаке домаће банке које могу да плате финансирање радова. Кинези имају ту могућност. Они су у предности јер имају из себе четири свјетске јаке банке, које су, између осталог, државне", закључио је.

Подсјећамо, предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да има увјеравања да је кинеска влада одлучила прихватити обвезнице Републици Српској као гаранције и инструменте финансирања.

"Углавном су сви окренути Западу, али имамо увјеравања да су кинеска држава и Влада одлучиле прихватити обвезнице Републике Српске као гаранције и инструменте финансирања. Чак нам нуде и извођење радова на изградњи аутопутева тако да издајемо обвезнице", рекао је Додик.

Додао је како покушавају ући на кинеско тржиште и створити алтернативу за све.

"Очигледно да наш избор мора бити обостран, не можемо остати затворени", истакнуо је тада Додик.

(Клиx)  ФОТО: ГОРАН ШУРЛАН/РАС СРБИЈА

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Славко Тицхиц

14.04.2023 06:52

Брате драги ста се ради народ иза ледја.... Јос да му је дрзавно земљисте да мозе залозити..... Оде све "на бубањ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

14.04.2023 08:14

Врбас ће преименовати у Јанг це јанг.

Name

Крис

14.04.2023 08:16

Народ Рс це костат додикова политика да остане сто дузе на власти , подебља свој будзет, а народ нека пати . Ја глупог народа у Рс .11

Name

ре

14.04.2023 10:35

Кинези хоће да нам отму електрпривреду и зато и дају кредит. АКо нам отму ЕПРС ми смо готови. ПЛаћаћемо 1 евро по киловатчасу, остаће 75% раднике без посла. Узеће све наше руднике и ријеке заједно са термоелектранама и хидроелектранама које је овај народ крвавим радом и одрицањем изградио у СФРЈ.

Name

Р.

14.04.2023 10:37

Да мозе бар мали,па после велики,Треба друзе додице зивјети од рада а не само од кредита ако неко даје,и то сте све покрали.Зато хоцете и дрзавну имовину да залозите за коју марку ако би вам ко дао.Кад би се то десило народ републике српске би банкротирао до бола и све би тек онда постало тудје.До тога је довело руководство да незна висе куд,стизу рацуни а нема пара.

Name

Раде

14.04.2023 12:12

Ма није дрзавно вец републике српске па ми смо дрзава по његовом зато нам је све скупље због овакви. Дај бозе да те ухапси неко или киднапује и сву твоју владу све оне битанге политицаре.Ми хоцемо нормалан зивот идиоте да смо срби знамо ми то и мене неугрозава нико осим тебе и твојих јесте насих.

Name

Терориста

14.04.2023 22:56

Гледај висковица ко пизда. Пизда му материна. Снуздио се ко пацов

Name

000

16.04.2023 16:15

Хипотека је будућност Срба у Српској

Name

Ее зато

14.04.2023 06:52

Уговор за аутопут Бањслукy Приједор и све уговоре у јавност немозе се јајно радити за јавни интерес народа и дрзаве и трпати по приватним дзеповима уталити се а дрзава и народ у ропствоо или ти на продају тајну побогу квази политицари придали лоповском приватизацијом покривени партијама на власти све јавна дибра тајним каналима бјелисвкетским хостаплеримамаааа и домацим хостаплеримаа себе и своје уталили у прљавом капиталу Од Орбана Јансе Раме Ердогана усијеее србијее хрвацкее црне гире итд итд коза ностра балканска 20би 21 вијека пљацка стољеца лоповааа крцаре институције дрзавне заробилии харају са прљавим бигатасима израслим у рату и постратно! Багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,дрзава''

14.04.2023 15:48

Сто прије Сцхаттен да миле завитлава и лазе да је Ентитäтен дрзава, Тим прије це битте боље.

Name

Папа Мајк

14.04.2023 06:56

Е тек сте га сад НАЈ...ЛИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

14.04.2023 08:45

Пословни уговори не иду у јавност ако то захтијева једна од погодбених потписница. Најважније је да се аутопут Бања Лука - Приједор гради и да ћемо за пар година се возити брже и наравно безбедније. Позанимајте се колико земаља је у дужничком ропству ММФ-а?

Name

Риле

14.04.2023 06:59

Тако увијек заврше они који не воле и не јачају своју домовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

14.04.2023 06:59

Нека се гради само да ови лопови из врха власти не краду 300 посто, као што су направили тениски терен за 34 милиона у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИНАН ПОСЛУЈЕ

14.04.2023 07:02

СА ....ДРЖАВОМ,ВИДЕЋЕМО УБРЗО ,ШТАЈЕ ,ОВДЕ НА БАЛКАНУ,ЗА КИНЕЗЕ...ДРЖАВА А ШТА НИЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2023 09:06

Њих најмање занима ко ста како назива, они само себе гледају и свој интерес и оно сто они могу извуц максимално. Зато и доносе свој материјал, своје масине, своје људе. Њих и локални закони не занимају, раде по свом.

Name

Сyднеy

14.04.2023 07:10

Стета сто опозиција не побједи Они би само кредите узимали на западу где само додес у банку и одма ти дају колико хоцес пара кредита без да тразе икакве гаранције или да ти недајбозе праве проблем ако немас одакле да вратис Само их назовес и казес да немас пара за врацање и људи ти одма опросте кредите а не као кинези да тразе несто за замјену за своје дате паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2023 09:08

Да је Бурле паметан он би стварао јаку економију и даље би узимао кредите и продавао обвезнице на западу а уз то би и могао даље да краде јер би вецина народа могла комотно да зиви и неби се бавили тим стварима.

Name

Ре

14.04.2023 09:08

Опет прескацес терапију. Лако је задузит се и покрасти.

Name

Ре

14.04.2023 09:09

Ушао си у топ 5 најглупљих коментатора.

Name

ре

14.04.2023 07:17

Са овим бурлиним тајкунским милијардерима покраденог народа РС,нећемо се опоравити ни до своје унучади када буду стасали за свој сиромашни живот ради оваке криминалне тајкунске мафије у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

14.04.2023 07:36

Боље да се не јављаш,уносиш пометњу у здрав разум...

Name

Жељезничар

14.04.2023 07:18

Кад се градила термо електрана у Станарима, прво су дошли Кинески радници, гдје су направили базу а послије тога елементи из Кине и то на Хрватским вагонима ,тако да је РС од тога зарадила минимално а Жељезнице РС само за превоз од Волиње до Драгаловаца, тј минимална је била зарада, мене интересује, ова власт је дуго на челу РС гдје је њихова способност и гдје су ишли у школу кад ми нисмо ништа развили и да не зависимо од неког, разумијем да не можемо све имати али да мин, пољопривреде каже да је способан и прима одличну плату а ми из Кине увозимо бјели лук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

14.04.2023 07:23

Еј мој народе глупи, како си тако јадан и биједан! Како те шибицари левате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.04.2023 07:35

Мислим да је ово сигуран почетак краја

Name

Неце

14.04.2023 07:57

Народ лопове, али сваки пут покраду изборе. ЦИК..

Name

И јос

14.04.2023 08:36

Це населити Кинезее за сигуран глас ! Дати и посао и плату и сран као и русима браци по Србији пун Београд А кинезии ко мрави по цијелој дрзави!

Name

Илија

14.04.2023 07:30

Постат ће мо кинези мајке ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

14.04.2023 09:45

Ћемо, ћете, ће

Name

Цхиу, цхиуу Вишко

14.04.2023 08:04

Нису стари преци имали на сваку Одговор па сад их често користимо. Нема џабе ни у Старе бабе. Мислио је Вишко да це добит квиско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

14.04.2023 08:04

Нешто размишљам , боље бих нам било да банкротирамо што прије, да нас Кинези узму под своје и нема муљавине...свако бих живио од свога рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.04.2023 08:15

То насима одговара подај другу половину само да се не врацају паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два

14.04.2023 08:21

Лопова. Лопундре и криминалци, које треба хапсити и одузети имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

14.04.2023 08:46

Још то мало фирми што је остало раскрчмити и дати у залог ради бахаћењеа ових владајућих имбецила и остаје нам трава да пасемо и закржљала шума да обрстимо. Кинески капитал гдје је дошао ту живота нема само патња и кулучење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боy

17.04.2023 06:49

Није вазно одакле капитал долази, вазно је ста се с тим капиталом уради. Ако се искористи за развој, нема проблема. Ако се покраде, има проблема. Назалост, историја нам казе да це бити висе овог другог.

Name

Марко

14.04.2023 08:51

Има и горих активности ове власти. Отимањем земље,прадједовине од људи онемогуцава се одрзив зивот на селу циме се људи прогоне са родног огњиста,из завицаја ,долазе у град,повецавају се редови испред јавнох кухиња или сто је најцесце одлазе на Запад.... Нико о овом не прица.Народ цути и гледа.Ратници на тастатурама пјевају своју пјесму а криминалци отимају,продају,задузују... Докле људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

14.04.2023 08:52

Да је Петар Кочић жив,овога што је виши назвао би Рудоња,а овог нижег Широња. Сваки дан је шири и главатији. Добар пар који свакодневно само ричу и бучу низ мањачке стране. Јадан је онај народ који трпи овакве уништитеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОЛЕ ЛОПОВИ У ВЛ РС.

14.04.2023 08:56

ПА И ОВАКО ЈЕ ВЛАСТ СВЕ ПОКРАЛА.КАД КИНЕЗИ УЗМУ СТО ЈЕ ОСТАЛО БАР ЦЕМО БОЉЕ ЗИВЈЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.04.2023 09:21

МНОГО НЕЈАСНОГ У ЊИХОВОМ ПОСЛОВАЊУ. ЗА ДОДИКА ЈАВНИ ИНТЕРЕС, А ТАЈНИ УСЛОВИ. ДА ЛИ СВОЈУ ИМОВИНУ СТАВЉАЈУ ЊИХ ДВОЈИЦА НА БУБАЊ. УНИШТЕНА ЈЕ СВА РС. ТАКО СУ СПОСОБНИ И ИСКРЕНИ ДРЖАВНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.04.2023 09:35

Биће о робље па ето,ово је Божја казна.Могли би ми плакати што нисмо прихватили БиХ као своју државу и изграђивали је са комшија а!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хузна

14.04.2023 11:37

Треба све узети од кинеза што нам дају А вратити нећемо ништа шта нам могу Ако буду изазивали забранићемо и кинеске шопове и пребити власнике

Name

ОО7

14.04.2023 09:45

Реално,који кредит нема %сигурне" клаузулу,поготово хипотекарни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.04.2023 10:14

Коме су Кинези и Бугари добро донијели лопови СНСДе секте су дозволили да Бугари униште Фабрику Дувана која је радила 130 година.Исти су укњижиои на себе 23 дунума земље у строгом центру града ово је невиђена мафија за кују луди народ гласа.

Name

Факат

14.04.2023 10:53

Оде пола електропривреде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.04.2023 10:54

Ммф је најгора опција . Кина је племенита наспрам ммф . Ммф да лову па онда казе хајмо сад смањите пемзије и сва социјална давања а упоредо с тим поскупите струју хљеб порезе акцизе . Е то је ропство .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јк

14.04.2023 11:12

Распикуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.04.2023 12:07

Све продати Кини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људии

14.04.2023 14:12

Има ли ико нормалан да се заустави продаја дрзавног капитала оста народ го сиротињаааа 21 вијека! Лоповска птиватизација корумпирани политицари и прљави приватници бизнисмени предратни гологузани хостсплери домаци са бјрлосвјетским хостсплерима покрадосе све до коске !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

15.04.2023 07:21

Државна имовина је одавно заложена или продата. Сада је на реду приватна, а ви гледајте и блејите.

Name

Милан

14.04.2023 14:20

Које је ово замлаћивање и демагогија, јер испаде да остали кредитори ако им не платиш кредит да ти то они опросте и да не гоне принудну наплату, а сва прича иде због тога што се не може од муке поднијети да је Република Српска пронашла резервну варијанту за инвестиције и што не мора зависити од Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милан

14.04.2023 16:53

И јопет какиш...

Name

Мира за Милана

14.04.2023 17:48

Сви дезертери и папци су исти,бас као ово магаре.

Name

Милан за Мира

14.04.2023 19:36

Навикни се да има људи који и другачије мисле и да не треба имати проблем што је неко неистомишљеник.

Name

А Запад

14.04.2023 20:59

То као не ради?! Наметну стањцаним рекетаски кредит на кредит да отплатис кредит и на крају копрцања поклопе све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,њемацка

17.04.2023 17:48

гдје це висковиц то радити,па он је био,диспецер прије рата,неко је то написао,не знам јел то истина,ал види се по њему,за сто је он способан,само лизати паксу,зицугу господару мили...

ОДГОВОРИТЕ