Бинго Гроуп: Сва добит остварена у 2022. реинвестирана у привреду БиХ

Бинго Гроуп, највећа домаћа пословна групација, објавила је пословне резултате за 2022. годину. Приходи ове групације износе 1,7 милијарди КМ, што је 17% више него у 2021. години, док је добит на нивоу групе износила скоро 125 милиона КМ, што је у односу на годину раније раст од 25%.  

Босна и Херцеговина 13.04.2023 | 17:08
Бинго Гроуп: Сва добит остварена у 2022. реинвестирана у привреду БиХ

„Посебно смо поносни што је већи дио раста добити заснован на резултатима производних компанија унутар Бинго групације, које су забиљежиле фантастичан раст прихода више од 80%. Тако је компанија Дита у 2022. години удвостручила своју производњу и остварила извоз од преко 5 милиона КМ робе на ино тржишта, што је повећање од 70% у односу на 2021. годину“ - изјавила је Љиљана Куносић, директорица Бинго Гроуп на конференцији за медије одржаној данас у Сарајеву.

У прошлој години Бинго Гроуп је инвестирао 132 милиона КМ, што значи да је и више од цијеле добити у претходној години инвестирано у даљи развој пословања, чиме је потврђено опредјељење групације ка развоју домаће привреде и домаћих компанија. Током 30 година свог пословања Бинго Гроуп је у Босни и Херцеговини инвестирао преко 850 милиона КМ, што ову групацију чини највећим домаћим инвеститором. 

„Поред улагања у технологију и опрему производних компанија, те реновирања продајних објеката, инвестирали смо у унапређење услова рада за наше упосленике, који су стуб Бинго групације. Укупна издвајања за упосленике су порасла за 21% на нивоу групе, а уплатили смо преко 50 милиона КМ на име индиректних пореза и доприноса“, истакла је Куносић. 

Статистика је показатељ да све више купаца бира Бинго као своје мјесто за куповину и да препознају уложене напоре у унапрјеђење искуства куповине које пружа најбољу вриједност за новац. 

„За Бинго трговину претходна година је била успјешна, са растом прихода од 16%, односно са 1,350 на 1,550 милиона КМ. Остварено је 5 милиона куповина више него у години прије, отворено је пет нових објеката и инвестирана су значајна средства у реновирање постојећих.“ – изјавио је Един Ибрахимовић, извршни директор за бизнис операције Бинго.

У мају 2023. године, у Бинго трговинама почиње имплементација нове систематизације, која укључује ново повећање примања упослених за 15% у просјеку. 

„Наше опредјељење је да континуирано радимо на побољшању услова рада упосленика, ово повећање примања од 15% је наставак тих активности. Тако смо током 2020. године, у врло изазовно доба пандемије, нашим упосленицима трајно повећали плате за 20%, а регрес и једнократна финансијска помоћ су исплаћени у 2021., као и у 2022. години.“ – истакао је Ибрахимовић.

Андријана Букваревић, директорица људских ресурса, говорила је о условима рада, из перспективе највећег послодавца у БиХ.
„У протеклој години, инвестицијама у раст и развој отворено је више од 350 потп2уно нових радних мјеста, која смо успјешно попунили. Када је у питању флуктуација кадра, наш просјек је испод просјека одлива кадрова у индустрији трговине у регији и на то смо посебно поносни.“ - изјавила је Букваревић.

Неколико нових иницијатива је најављено, међу којима се посебно истиче сарадња са удружењем Тхинк Пинк. Наиме, Бинго Гроуп у текућој години свој фокус ставља на здравље жена, организацијом превентивних прегледа за више од 6.000 упосленица Бинго Гроуп, у сарадњи са удружењем Тхинк Пинк.

(ПР)