Савјетник Жељке Цвијановић пријављен због сукоба интереса

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) поднио је пријаву Комисији за одлучивање о сукобу интереса против Слободана Жупљанина који је претходних година обављао функцију савјетника тадашње предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, а истовремено био на челу удружења које се финансирало јавним средствима преко дозвољеног износа.

Република Српска 13.04.2023 | 16:11
Савјетник Жељке Цвијановић пријављен због сукоба интереса

Жупљанин је предсједник организације Старјешина Војске Републике Српске, која је према извјештају објављеном на својој wеб страници током 2022. године из буџета са различитих нивоа власти добила преко 140.000 КМ.

Како Закон о спречавању сукоба интереса забрањује свим изабраним званичницима, носиоцима извршних функција и савјетницима да буду на челу удружења која се финансирају из буџета у износу већем од 100.000 КМ на годишњем нивоу, евидентно је да је Жупљанин током обављања ове двије функције био у сукобу интереса.

ТИ БиХ већ дуго упозорава да се јавна средства дијеле удружењима грађана без мјерљивих критерија, често по политичкој линији а бројни функционери отворено крше законе о сукобу интереса тако што су дио власти која одлучује о подјели средстава и истовремено воде удружења која примају јавни новац.

“У овом случају треба истаћи и то да су бројни чланови организације Старјешина ВРС у протеклом периоду јавно тврдили да је Жупљанин уз помоћ политике и асистенцију полиције преузео контролу над овом организација која добија значајна средства из буџета”, навели су.

На адресу ТИ БиХ стизале су бројне пријаве незадовољних чланова овог удружења у којима се упозоравало да су средства из буџета додијељена овом удружењу трошена нетранспарентно, што је ТИ БиХ покушао провјерити тражећи од Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС информације о томе које невладине организације се финансирају из буџета као и извјештаје о контроли утрошка средстава, с обзиром на то да су и ревизори упозоравали да поједина удружења новац троше ненамјенски.

Ипак Министарство још увијек одбија доставити ТИ БиХ-у ове информације упркос судској пресуди којом је потврђено да Министарство крши Закон о слободи приступа информацијама.

Док власт крије информације о томе која удружења финансира, према писању портала Српскаинфо на челу бројних удружења која су добијала јавна средства биле су страначке колеге актуелног министра рада и борачко инвалидске заштите Душка Милуновића (СП). Један од њих је и Слободан Жупљанин који је у вријеме вршења ове двије функције био и кандидат Социјалистичке партије за начелника општине Котор Варош.

У исто вријеме док се крију информације о удружењима која се финансирају из буџета РС, Жупљанин је у јавности најгласнији заговорник Закона о јавности рада непрофитних организација који најављује актуелна власт, а чији је циљ гушење критике и таргетирање организација које се финансирају кроз међународне пројекте, из којих се финансира и сама Влада Републике Српске.

Овај и други примјери јасно показују да је потребно обезбиједити транспарентну расподјелу јавног новца уз стриктно поштовању одредби Закона о спречавању сукоба интереса, јер су бројни показатељи да се јавна средства дијеле по политичкој линији.

Истраживање ТИ БиХ показало је да се почетком 2022. године 47 функционера и више од 800 кандидата са изборних листа налазило на челу удружења која су добијала јавна средства, а ревизорске институције годинама указују на то да се овај новац дијели без јасних и мјерљивих критерија.

(БН)  Фото: БУКА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хамдо

13.04.2023 14:19

По презимену се види да је неко од повјерења за Републику Српску ??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2023 14:54

То је иди ми додји ми поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2023 16:12

Колико су тек она два пастува зарадили?

Name

Масловаре

13.04.2023 15:17

Њему је мало даму дају цео свет, опљачкао све од турбета, влашића, котор вароши. Једног дана доћићена наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.

13.04.2023 15:52

Све су опљацкали додикови и зељкини тајкуни наравно уз њихову подрску,па иде у београд да прица о проблемима у ентитету које је сам створио.Моли вуцица да му да пара премијер се вратио из кине празних руку,а стизу рацуни за наплату са свих страна.

Name

Пацов из рова

14.04.2023 07:49

Цуо сам да је ха...ри савјетник,али стварно из повјерљивих извора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.М.

14.04.2023 13:00

Нашли се јунаци коментарисати.