Бањалучка пивара слави 150. рођендан

Јубилеј достојан највећих мајстора пива

Република Српска 13.04.2023 | 10:22
Бањалучка пивара слави 150. рођендан

Актуелна година за Бањалучку пивару у знаку је јубилеја, па ће обиљежавање 150. рођендана започети слављеничком кампањом, којом ће нас провести кроз разне епохе и подсјетити на пут који је пивара прошла током пуних 15 деценија постојања.

На кампању се природно наслања и надолазећа интерактивна изложба, као својеврсно путовање кроз историју Бањалучке пиваре, а у години јубилеја, Пивара планира потрошаче обрадовати и представљањем нових окуса пива.

- Мало је пивара у свету које се могу похвалити традицијом и историјом, као што је има Бањалучка пивара. Само током прошле године извезли смо скоро 10 милиона литара пива, што је фантастичан резултат - наводи Илија Шетка, власник и генерални директор Бањалучке пиваре и додаје да му то даје разлог да вјерује како ће и наредна деценија пиваре бити обиљежена великим успјесима.

Прије 150 година, вриједним радом монаха Траписта из самостана "Марија Звијезда", настала је Бањалучка пивара.  Њен оснивач био је Франз Пфаннер, челник реда Траписта у Бањалуци, који је уз помоћ осталих монаха покренуо пивару, али и производњу чувеног трапист сира те једну од првих електрана у Европи. Користећи њемачку технологију и чешко искуство у производњи пива, тадашња пивара је почела да производи пиво врхунског квалитета, које је у то вријеме служило као својеврсна терапија за лијечење зависности од ракије.

Времена су се промијенила, а Бањалучка пивара и дан-данас чува традицију, захваљујући којој је постала једно од главних обиљежја града на обалама Врбаса. 
Данас, вијек и по касније, Бањалучка пивара је са својим најпознатијим брендом, Нектар пивом израсла у највећу и најцјењенију пивару у Босни и Херцеговини и највећу независну приватну пивару на целом Балкану.

- Успех који Нектар, Нектар радлери, Бањалучко пиво и Црни Ђорђе праве на тржиштима Србије, Хрватске, Италије, Црне Горе, Словеније и осталим извозним тржиштима, дају нову снагу и мотивацију за још већа улагања и ширење пословања, која планирамо у годинама коју су пред нама. Верни смо традицији квалитета, али смо истовремено у кораку са свим светским трендовима у пиварској индустрији – закључује Шетка.

(ПР) Фото: ПР