Представници м:тел-а у посјети манастиру Рмањ

Акција „Нисте сами, имате пријатеље“ одвела представнике м:тел-а у посјету манастиру Рмањ

Република Српска 12.04.2023 | 15:46
Представници м:тел-а у посјети манастиру Рмањ

Обнову манастира Рмањ и прославу великог јубилеја – 580 година постојања манастира, компанија м:тел помогла донацијом. Јелена Триван, генерална директорка м:тел-а са сарадницима, обишла крај и становништво овог краја, дарујући 50 пакета помоћи.

Пред најрадоснији хришћански празник Васкрс, генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван са својим сарадницима, обишла је манастир Рмањ у Мартин Броду.

Ово је била и прилика да обиђе и Бихаћко-петровачку епархију са сједиштем у Босанском Петровцу, те повратнике који живе у околним селима, уручивши им пакете хране и производа за хигијену. 

На посјету манастиру Рмањ, одлучили су се на молбу и позив епископа бихаћко-петровачког Сергија, којем је овом приликом Јелена Триван уручила и донацију за потребе довршетка обнове и изградње манастира Рмањ, те прославе јубилеја 580 година постојања овог манастира. 

„Велика је помоћ, пре свега људска, да обиђемо наше људе који живе по селима овог краја, да им донесемо пакете и да им кажемо да смо уз њих. Желела сам да са својим колегама, у сусрет Васкрсу, донесемо своју помоћ и овом крају, овој епархији. Ми јесмо ктитори и бићемо ктитори и приложници манастира Рмањ, и помагаћемо му и даље. Хоћу да свештенству у овом крају, као и монасима и народу који овде живи, поручим да смо са њима и да ма колико им било тешко, увек имају осећај да нису сами и да нису заборављени“, рекла је Јелена Триван, напоменувши да су пакети намијењени свима онима којима је помоћ најпотребнија.

„На овај начин желимо да пошаљемо честитку за Васкрс народу овог краја, те да им још једном поручимо да ћемо само заједно опстати, и да знају увек да нису сами“, нагласила је Триван.     

Прилику да се сусретне и с повратницима у Мартин Броду, Јелена Триван је искористила како би им даровала пакете помоћи, а како је то и до сада у оквиру акције „Нисте сами, имате пријатеље“ чинила широм БиХ. 

Епископ бихаћко-петровачки господин Сергије захвалио је директорки Триван и њеним сарадницима на посјети манастиру, донацији и жељи да помогну народу овога краја. 

„Манастир Рмањ је срце ове епархије. Ове године прослављамо 580 година, и он живи без обзира на своју бурну историју коју је преживио. Тешко је јер је овдје све мање народа, а и свештенства је све мање, али ми га морамо чувати како су га наши преци чували“, рекао је епископ Сергије овом приликом, изразивши задовољство посјетом директорке Триван и њених сарадника манастиру Рмањ. „Ово није први пут да компанија м:тел пружа подршку и не само у смислу грађевинских радова и обнове. Ми већ дуго сарађујемо и имамо велику подршку ове компаније“, навео је епископ Сергије.      

Манастир Рмањ посвећен је светом Николају Мирликијском, а подигнут је 1443. године. Приписује се као задужбина Катарине Бранковић, кћерке Ђурђа Бранковића. Рмањ је био рушен и паљен неколико пута, у својој историји, а након посљедњег рата и девастирања манастира, обнова је започела 1998. године и још увијек траје.

(ПР) Фото: ПР