Питање Трговске горе национално политичко питање

- Питање Трговске горе и борба против изградње одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада надомак границе са Републиком Српском и БиХ је врхунско национално политичко питање и морамо уложити све напоре да осујетимо ту намјеру Хрватске – рекао је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Миланко Михајилица. 

Република Српска 12.04.2023 | 13:37
Питање Трговске горе национално политичко питање

Михајилица каже да је на његову иницијативу одржана тематска сједница Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске, а да наредни корак треба да буде да се ово питање уврсти на прву наредну сједницу НСРС. 

- Подсјећам да је НСРС о овоме задњи пут расправљала 2015. године. Немамо право да пропустимо нити један дан, не смијемо губити вријеме, јер само нечињење домаћих институција може ово питање ријешити у корист Хрватске.

Нажалост, због недовољног дјеловања дошли смо до тога да је Хрватској остало само да заврши Студију о утицају на животну средину и грађевинску дозволу, али теза да је све изгубљено је опасна. На нашој страни су још увијек све међународне конвенције, а наше институције нису урадиле све што су могле и требале у складу са ЕСПО и Архушком конвенцијом.

Тражићемо да се НСРС јасно одреди по овом питању, а да се декларативне изјаве највиших представника власти на нивоу БиХ се претворе у конкретне политичке и дипломатске активности на највишем нивоу – каже Михајилица. 

Истиче да поздравља активности појединих министарстава, правног и експертског тима за Трговску гору, али да Предсједништво БиХ, као колективни орган задужен за вођење спољне политике, мора много конкретније дјеловати. 

- Предсједништво БиХ за почетак, званично и хитно на сједници треба јасно да се одреди по овом питању и упути Хрватској дипломатску ноту путем МИП са јасним ставом БиХ у вези са Трговском гором.

Није довољно само да се дају политичке изјаве и сваљује кривица ко је шта радио до сада, треба дјеловати институционално, снажно и хитно, обавијестити Европски парлмент, све релевантне међународне адресе, укључујући и Зелене у Европи, који су међу најјачим политичким групацијама, односно наставити правну, дипломатску и експертску борбу која је у претходном мандату била прекинута у великој мјери – рекао је Михајилица.
 
Подсјетио је да је Предсједништво БиХ задњи пут у марту 2019. године донијело декларативне закључке, али да су они остали мртво слово на папиру. 

- Постављам питање да ли је у складу са закључцима са сједнице из марта 2019. године тадашњи српски члан Предсједништва Милорад Додик упутио писмопредсједнику и премијеру Хрватске, Зорану Милановићу и Андреју Пленковићу.

Ако јесте, очекујем да то писмо буде јавно објављено. Такође, у складу са начелима транспарентности, очекујем и објављивање одговора са примједбама на Студију утицаја на животну средину које је Министарство за спољну трговину и економске односе БиХ упутило хрватској страни – каже Михајилица. 

Он истиче да је тешко говорити о добросусједским односима, када постоје отворена питања која имају велику тежину. 

- Ако се засади шљива на међи без пристанка другог, то већ нису добросусједски односи, а да не говорим о томе какви су односи када Хрватска има намјеру да нам надомак простора на којем живи 250.000 људи изгради одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада. Поред тога, имамо отворено питање и граничног прелаза на ријеци Уни, од Ивањске до Козарске Дубице, које такође треба ријешити.

То морају урадити они који су Хрватску третирали и третирају као стратешке политичке партнери, а који чине коалицију на нивоу БиХ. Блискост између Додика, Цвијановићеве, Милановића и Пленковића је видљива, што се може видјети на примјеру срамотног скандала који је приредио хрватски предсједник у Дервенти, а и многим прије.

Понављам, питање Трговске горе је витални национални интерес и може се ријешити радом и вољом да се нешто учини, јер су сви правни аргументи и међународне конвенције на нашој страни – закључује Михајилица. 

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

БЛ

12.04.2023 12:07

Са оваквим политицарима нема будуцности. Боље и лаксе це бит да народ припремите да се одселе одатле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

13.04.2023 10:36

Нас Михајлица це средити све,сигурна сам,он је вриједан,постен,одговоран! Једном ријецју,модеран политицар!

Name

Истина

12.04.2023 12:13

Не, преци је пељески мост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Национално питање Хрвата

12.04.2023 13:15

Тј. Додика и Зељке Пејине

Name

Дебелокожац

12.04.2023 12:44

А не, не. Пељески мост је српски национални интерес уз лигхт дозу одличја ХВО-а и пјесму "нико нам ниста не може" уз пратњу бенда "Зоки и Лаки". Иначе, ову пјесму обрађује Тхомпсон по наруџби највеће србенде Балкана, а преузета је негдје под шатором

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеум

12.04.2023 12:48

Овај цовјек пуних тридесет година само критикује и напада и од тога зиви као цар,његов је посао само критикује уз то нема никакве одговорности али зато прима масну плату а заузврат ниста урадио није за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2023 15:32

Добро ајде Ти величино изјави нешто да не мора Михајлица сваки пут. Једини који говори истину у лице свакоме и теби ето не ваља. Боље да србује лазе и масти па да будеш задовољан. Додо је за такве прави јер уби нас истином а паре не воли никако.

Name

Ре

12.04.2023 17:16

А твој сеф има 56 милиона будзет.

Name

абц

13.04.2023 14:51

Додик није мој шеф, али овај Симеун је заиста у праву. Шта је заиста урадио тај Михајлица него што годинама блебеће и као и Додик сједи на народној грбачи. Због оваквих и труле опозиције Додик ће владати док је жив.

Name

Ненад

12.04.2023 13:03

Да али Хрватско национално питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

12.04.2023 15:26

Да, овај човјек је у неколико мандата био посланик у НСРС, као и одборник у СО Нови Град. Искрено, увијек на опозиционо страни, никад се није продао црвеној секти. А, могао је, као и многи до сада. Тренутно, један од најактивнијих посланика, покреће питања која су од огромног значаја за Републику Српску и БиХ. И, као такав очито смета. Кад спомиње Трговску гору, кад спомиње неријешену граничну линију између БиХ и Хрватске. Опет не ваља? Ваљају вам ти ћутолози који само гласају и примају плату. Михајлица своју бар заради. Тако да, немојте Новљанима о Михајлици. Знамо ми.

Name

Гриз и јаја

12.04.2023 13:26

Хрвати наше секташе уважавају само кад им требамо за њихове интересе. У супротном ми смо за њих злочинци, великосрби или четници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

12.04.2023 14:19

Људи Божји! Ако вам је стало до истине, измјерите дубину понора ријеке Саве. Ако од Словеније до Баније понире и до 100км у подземном току, јасно је одкуд вртаче послије земљотреса испуњене водом. Иако Турска је рањена потресима, као земља пријатељ Босне може провјерити по некој турској фирми која ради форензику и дубинско копање колико је терен око Трговске Горе неподесан и несигуран за одлагање нуклеарног отпада због водопропусности и меког терена. Ако турске фирме по Хрватској копању геотермалне изворе, што им је провјерити дубину водопропусности! То је уједно и важно истраживање за сигурност грађевина на цијелој јужној обали Саве због протуземљотресне сигурности грађевина. Иако је корупција учинила своје у Јужној Турској, наши пријатељи у Турској сад имају и искуство које могу подијелити са другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.04.2023 14:42

ИСТИНА. МИХАЈИЛИЦА. НАЦИОНАЛНО ПИТАЊЕ. А НАШИ ДОДИК И ЖЕЉКА СУ ПУСТИЛИ ДА ВЕЛИКЕ КОРИЈЕНЕ ПУСТЕ ХРВАТИ У ИЗГРАДЊИ ТРГОВСКЕ ГОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

12.04.2023 15:02

Шта овај буљави хоће? Окани се више политике Већина народа хоће хрватски радиоактивни отпад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

12.04.2023 16:08

Зар је овај још жив.

Name

Татар

12.04.2023 20:42

Невероватно је како сви касните ко Југославенска зелезница

Name

Словенац

12.04.2023 19:21

Гласао си за пољски мост и готово нек складиште отпад гдје год хоће све је потписано давно

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

12.04.2023 20:06

ТРГОВСКА ГОРА, НЕ СМИЈЕ СЕ ДОГОДИТИ. И ЗБОГ ЗЕМЉОТРЕСА И ЗБОГ РИЈЕКА. ПА ТРОВАЊЕМ ЊИХ ДО БЕОГРАДА ЋЕ СТИЋУ СВЕ. ХВАЛА МИХАЉИЦА НА ЗАЛАГАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ба

12.04.2023 20:19

Трговска гора

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

12.04.2023 20:20

Кад би се сви више бавили социјалним умјесто националним питањима било би много љепше живјети на овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

13.04.2023 08:42

Микице, тај рачун за Трговску гору испоставити крајевима које она угрожава а! који су изњедрили највеће зло које је снашло Србе са лијеве обале Дрине од кад постоје. ЕСЕСЕНЕСДЕ. Нисам узео у обзир титове керове чији су ови данас црвени секташи легитимни насљедници.

ОДГОВОРИТЕ