Због Кинеза Српска не може покренути постројење

– Док предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић борави у службеној посјети Кини и свакодневно засипа јавност информацијама о бројним састанцима са потенцијалним инвеститорима, у заборав падају давно договорени послови са кинеским компанијама које се не реализују како је то помпезно најављивано.

Република Српска 11.04.2023 | 20:00
Због Кинеза Српска не може покренути постројење

Предузеће Рудник и Термоелектрана (РиТЕ) Угљевик инвестирало је 160 милиона марака у систем за одсумпоравање, који се због високих трошкова веома ријетко користи.

Рјешење је понудила кинеска компанија „БНБМ“ која је обећала изградити фабрику гипсаних плоча, а која би за сировину користила гипс који је нус производ у процесу одсумпоравања, са чиме би се покрио добар дио трошкова, па би цијели, скупо плаћени, систем за одусмпоравања био исплативији.

Међутим, 14 мјесеци од свечаности у Угљевику на којој је најављена градња фабрике, Кинези нису уградили ни једну једину циглу у објекат на који управа РиТЕ чека како би упалила постројење од којег зависи здравље становника  не само Угљевика и Републике Српске, него и цијеле Европе с обзиром да је од раније познато о каквом загађивачу се ради.

Рок за завршетак двије године

Наиме, управа РиТЕ Угљевик је са компанијом „БНБМ“ у фебруару прошле године потписала уговор о оснивању заједничког предузећа „БНБМ Еастерн Еуропе“ са чиме се кренуло у пројекат изградње фабрике за производњу гипсаних плоча и производа од гипса.

Већински власник у овој фирми чије је сједиште у Угљевику је кинески „БНБМ“ са 90 одсто учешћа, док остатак припада РиТЕ Угљевик.

Рокови су тада јасно наглашени.

“Вриједност инвестиције је 50 милиона евра, а рок за завршетак фабрике је двије године. Очекујемо да ће у оквиру ове инвестиције бити запослено 100 нових радника. Ово је велика ствар за регију, али и цијелу Републику Српску”, изјавио је том приликом тада директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић.

Од тих његових ријечи прошло је више од годину дана. По њима, фабрика би требала у фебруару наредне године да проради, међутим од тога неће бити ништа.

Намјерно или не Стојановић је обмануо јавност. Да је тако, потврђују и информације које нам је дао Дико Цвијетиновић, нови в.д. директора РиТЕ Угљевик.

Из онога што нам је рекао може се закључити да је цијела ствар и даље на почетку.

Признаје да је процес у једном моменту потпуно стао, али и додаје да се лично залагао да буде настављен.

„Рађене су анализе и процедуре око количине гипса који можемо произвести. Све смо то одрадили и са елаборатима идемо на надзорни одбор и скупштину акционара“, казао је Цвјетиновић за ЦАПИТАЛ.

Међутим, још нису ријешени ни имовински односи на земљишту.

„Оно је катастарски на Руднику и термоелектрани Угљевик, али није грунтовно, тако да  се мора изврши излагање како би се то ријешило и како би будући инвеститори имали чисту документацију. Са мојим доласком смо то што је стајало покренули у пуном капацитету, али су то ипак неки процеси који трају“, закључио је Цвјетиновић.

Ђокић: Нисмо их ограничавали

На рокове је заборавио и Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске, Петар Ђокић, а који је био присутан на потписивању споразума. Дапаче, он тврди да рокова за изградњу фабрике уопште нема.

„Нема ту одређеног датума ни рока. Ништа није фиксирано датумом, нисмо ишли на то да их ограничимо“, каже Ђокић за ЦАПИТАЛ.

Каже како је ријеч о великој компанији која не доноси одлуке „преко ноћи“, већ да сваки пројекат детаљно разрађују, што је, како тврди, и овдје случај.

„Нисам ни очекивао да ће они доћи и за неко кратко вријеме реализовати тај пројекат. Веома је важно да су они до сада најозбиљнији који су показали интерес за њега. Имали смом раније неке друге разговоре са другим компанијама, који би користили сировину гипса која ће нам у будућности бити прилично велики терет у смислу одлагања и депоновања у региону. Ми ћемо дати потпуно подршку његовој реализацији ако кинески партнер остане досљедан у својим намјерама“, поручује министар.

Иначе, Ђокић се крајем фебруара ове године, састао са управом предузећа РиТЕ Угљевик и представницима кинеске компаније „БНБМ“. Након састанка је саопштено да радови теку планираном динамиком.

Шта је уопште план, покушали смо да сазнамо лично од инвеститора. Међутим, на наша питања нису одговорили.

Фабрика гипса била би од великог значаја за РиТЕ Угљевик. Наиме, трошкови система за одсумпоравање годишње износе између 15 и 20 милиона марака.

Поред тога што би се продајом гипса могао покрити дио трошкова за његов рад, ријешен би био и проблем одлагања гипса.

Подсјећамо, кроз процес одсумпоравања годишње се произведе 250.000 тона што захтијева велики простор за складиштење.

Говорећи о овој теми, стручањак за енергетику Нихад Харбаш каже како се о свему морало раније размишљати.

Према његовој оцјени, недопустиво је уложити толики новац у систем који не ради у пуном капацитету.

Без обзира када ће и да ли ће уопште Кинези направити фабрику, он каже да ће у једном моменту систем за одсумпоравање морати бити пуштен у пуном капацитету.

„Систем можда у овом моменту није економски исплатив, али у будућности ће се плаћати емисије за Цо2 и мораће функционисати. Не смије се све посматрати кроз финансијски ефекат, ту су и људски животи, који немају цијену“, рекао је он.

(Цапитал) Фото: Панрадио/Агенције

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ццц

11.04.2023 18:05

Е јесте нашли и коме вјеровати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2023 05:32

Ниста је то кад нас сад Висковић прода има да нас претворе у робове као неколико земаља у Азији гдје су активирали кредитна задужења и узели Луке,Аеродроме, зељезнице. Треба вјетар док јос Швабо прима

Name

#

12.04.2023 06:47

Није до Кинеза до нас је опет су те паре завршиле у рукама наших Кинеза

Name

ПродатоСве

12.04.2023 08:12

Каква црна фабрика, све је то муљажа. Док он вама диже три прста и куне се у Србију, овамо распрода све Кини. Не само владајуца странка, и претходне владе исто. Код Кинеза ћемо се задузити, органе ће нам вадити и препридавати.

Name

Ре ре

12.04.2023 13:40

Још мало па ћемо постати мања кинеска мјесна заједница. Чим доврше куповину имовине РС.

Name

Јаран

11.04.2023 19:13

Опет тузба .судови па пенали све по народу бих....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаране

11.04.2023 22:16

Нека се кримоси играју,кад грађани покрену тужбу против ЕПРС,за загађење ваздуха,и уништавање здравља,онда ће видјети како ће проћи!Доста је пљачке и претварања грађана у инсекте штеточине!!!Наше здравље,и здравље наше дјеце не могу платити,а сви појединачно морају одговарати и новчано,и затворским казнама,и то дугогодишњим!!!

Name

Додикови кримоси лазу...

11.04.2023 19:18

Народ нестаје... Стање у Републици редовно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

11.04.2023 19:23

Боже, каква замјена теза. Какве везе имају Кинези са постројењем које је већ увелико требало радити и значајно смањити загађење стотинама километара око РиТЕ Угљевик. Ово није ни било планирано при изградњи постројења за одсумпоравања и сад само служи за јавашлук. У нормалним државама за ово би се ишло на робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.04.2023 21:13

Чедомир Стојановић највећи је олош који је дошао у Угљевик. Све му најгоре желимо у животу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет и опет и опет

11.04.2023 21:37

....И опет И опет И опет се доказује да РС постоји сано да би се Бошњацима пркосило. Ја сам давно напустио Босну јер сам почео да је волим а то се мојима у Бањалуци није свидјело па сам отисао у Сарајево. Тамо су ме, меðутим, гледали са сумњом али ме нису дирали те сам и поред тога одлучио да напустим БиХ и заувијек јој окренем леђа. По националности сам босански Србин са адресом у Канади али у БиХ више никад нећу доћи па ни као туриста. Вани сам од 2012.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре :и опет

12.04.2023 08:34

Благо теби. На вријеме си сконто. Ја будала се вратио прије 20 година да будем свој на своме. Сад ми је 62 и за гузицу се уједам. Јебем дан кад ми је на ум пало да се вратим.

Name

рајо

12.04.2023 00:42

РиТе тендераши су украли толико новца да су се могле три нове термоелектране саградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

12.04.2023 07:24

Када би саставио све делегате скупштине РС и све чланове владе РС бе би били у стању испројектовати нпр. Хидроелектране Бук Бијела... то је група незналица организована у пљачки националних ресурса од којих треба бјежати као од куге...нико стручан овдје нема перспективу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

12.04.2023 10:52

црвени би да превеслају ЦРВЕНЕ!

ОДГОВОРИТЕ