Све тајне групе Зана: Са ким је била Зана Нимани и ко их је напустио без поздрава!

Група "Зана" важила је за једну од најслушанијих и најомиљенијих група у целој бившој Југославили, а свој пут започели су 1979. године.

Забава 11.04.2023 | 18:38
Све тајне групе Зана: Са ким је била Зана Нимани и ко их је напустио без поздрава!

Клавијатуриста Зоран Живановић, гитариста Радован Јовићевић и певачица Зана Нимани оформили су бенд који је ове године прославио 43 године постојања.

Marina Tucaković
ФОТО: ФИЛИП ПЛАВЧИЋ

Њихова каријера креће да се развија узлазном путањом када су упознали покојну Марину Туцаковић која је са њима даноноћно радила на песмма и направила хитове са којима су обишли цео свет.

Zana Nimani
ФОТО: ПРИНТСКРИН YОУТУБЕ

Састав ове популарне групе се мењао чак четири пута, а највећи шок је био када су публици саопштили да певачица Зана Нимани напушта групу и започиње соло каријеру, а велику промену доживели су и 1999. године, када је групу напустио Радован Јовићевић, који је од почетка био са Жиком.

Zana, Radovan Jovićević
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/YОУТУБЕ

Јелена и Жика Живановић су за домаћше медије говорили о почецима ове групе, највећих успесима али и скандалима и гласинама које су пратиле овај успешан састав.

„Радован и Зана су ме звали да дођем из Америке 1979. године и да направимо бенд, они су тада били у вези и писали су ми писма, а ја сам тада имао 18 година. Мајка ми је умрла када сам имао 17 година, врло тешко сам то поднео. Кум од мог оца је живео у Киркланду и отишао сам код њега и био сам тамо годину и нешто дана. Ништа тамо нисам радио, сећам се да сам пливао у океану, повукла ме вода и огулио сам нос скроз, кост се видела – то је био мој први сусрет са Америком. Они су ми писали да се вратим и да правимо бенд и ја сам спаковао неких 30 ЛП-а и кренуо назад. Направили смо бенд, довели смо бубњара и басисту и све је то била дечија игра до момента док нисмо срели Марину Туцаковић у студију у ком смо снимили неке две глупе песме. Она је села, запалила цигарету, слушала, попила виски и дала нам број телефона да је сутра позовемо и у 11х дођемо код ње. Ја нисам знао ко је она, ја сам мислио да је директор радија јер је ушла са боцом вискија у руци и подигла ноге на миксету која је коштала 2 милиона долара и она нам је рекла да има нешто код нас што јој се допада. Она је почела да живи са мном и Радованом, у стану у Катанићевој и нон стоп смо радили. Она нас је усмеравала“, испричао је Жика, који је Јелену, четврту Занину певачицу, упознао много година касније.

Jelena Živanović, okt 2016
ФОТО: ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ

„‘Зана’ је тражила нову певачицу, а ја сам тада била студијски музичар, певала сам пратеће вокале Здравку Чолићу, а продуцент био Горан Бреговић, и Марина је тада радила текстове за Горана и каже она њему да јој треба певачица за ‘Зану’ и Горан Бреговић предложи мене и Марина ме одмах пита да ли би певала у ‘Зани’, ја кажем наравно. Тада сам имала 19 година, незрело биће, прве две недеље се нисам јављала јер сам размишљала да ли сам довољно способна за то и нисам желела да будем једна од певачица које ће проћи кроз групу“, испричала је Јелена.

Zana, Nataša Gajović
ФОТО: ПРИНТСКРИН/ЈУТЈУБ

„Када је бенд имао проблеме и када је Зана Нимами отишла из бенда, Марина нам је помогла и нашла Наташу Гајовић која је постала велика звезда, па када се Наташа заљубила и отишла у Дубаи да живи и удала се за момка из Сирије и опет је онда Марина Туцаковић нашла нову певачицу, Наташу Живковић која је такође направила успех и победили смо на Месаму те године“, додао је Жика, кога смо питали зашто је Зана Нимани напустила групу.

Zoran Žika Živanović
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН

„Она је мислила да може сама, а ја сам био паметан па сам заштитио име бенда као ‘Група Зана’ али то је био мач са две оштрице јер када је дошла Наташа Гајовић, једва смо убедили људе да је бенд песма. Моја упорност да се иде даље без обзира на персоналне промене. Ми смо променили 4 поставе музичара“, рекао нам је Жика, и испричао зашто је Радован Јовићевић 1999. отишао без поздрава и како су обновили контакт после 20 година.

Zoran Živanović
ФОТО: АНА ПАУНКОВИЋ

„Отишао је у Њујорк и нисмо се видели 20 година, ја сам био љут јер ми се није јавио да иде. То што је отишао нема везе, бенд наставља са радом, али када смо се видели, било је стресно. Он је 2019. године дошао у Београд и тада смо се видели после 20 година, 30 пута ме је изударао по раменима, загрлио ме, а конобари су гледали да ли треба да се интервенише. Наш бивши бубњар Саша Ал Хамед и бивши басиста су учествовали у томе да се они видимо након толико година. Имао сам утисак као да се нисмо видели 19 минута, а не 19 година, одмах смо почели да причамо о фамилији и свему. Велики успех мој и Јеленин је што смо направили ручак за све, окупили смо се у једном ресторану, Марина Туцаковић је већ тада била болесна, дошла је са Футом, Фута је био гитариста ‘Зане’, свирао је гитару на турнеји нека четири месеца и био је после и продуцент једног нашег албума, он је мој животни пријатељ. Сви бубњари су дошли сем Салета који живи на Новом Зеланду и што је најгоре он је дошао у Београд месец ипо дана након тога, било је генијално, ушли смо у ресторан у 14х поподне и изашли у 3х ујутру. Сада се чујемо свако вече, он живи миран живот у Њујорку, посвећен је породици, ради музику за позоришта и сада кујемо неке планове, тражимо младе људе из Србије и желимо да у Њујорку оснујемо једну малу музичку компанију која би пуштала наше клинце одавде. Ја бих радио музику, он би радио продукцију и аранжмане, а Јелена текстове“, открио је Жика.

(Курир.рс/ нова.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар