Две пријатељице у 81. години обишле свет за 80 дана!

Две најбоље пријатељице из Тексаса доказале су да за авантуру не постоји старосна граница, чак ни када имате 81 годину. Фото-репортерка Ели Хамби и Сенди Хејзелип, лекарка и предавач, обишле су свет за 80 дана.

Занимљивости 11.04.2023 | 15:31
Две пријатељице у 81. години обишле свет за 80 дана!

Осамдесетогодишње другарице започеле су своју амбициозну авантуру 11. јануара, како стоји у блогу који су њих две водиле током путовања. Њихова прва станица било је одредиште које нису посетили ни много искуснији путници: Антарктик.

Долазак до најјужнијег континента прво је захтевао прелазак Дрејковог пролаза, озлоглашених немирних вода између најјужније тачке Јужне Америке и Јужних Шетландских острва на Антарктику.

Скоро два дана смо се љуљали и котрљали, клизили и спуштали кроз Дрејков пролаз и молиле се да преживимо“, наводи Ели Хамби у интервјуу за Си-Ен-Ен. „Баш је било узбудљиво.“

Али када смо закорачиле на тло на Антарктика, све се то заборави“, присећа се Ели. „Лепота Антарктика је просто невероватна. Видети пингвине, санте леда и глечере – било је невероватно.

После тог првог храброг подухвата, пријатељице су посетиле 18 земаља на свих седам континената. Такође, успут су стекле верне пратиоце на друштвеним мрежама који су редовно пратили авантуре „путујућих бака“ на Тиктоку, Инстаграму и Фејсбуку.

 

 
 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Ароунд Тхе Wорлд ат 80 (@ароундтхеwорлдат80)

Докторка Хејзелип наводи да је Ели упознала после мужевљеве смрти 1999. године који јој је „у срце усадио жељу да сваког лета са унуцима идемо на путовања“. То ју је довело до медицинске мисије у Замбији, пројекта који су водили Хамби и њен муж у јужној Африци. Њих две су се зближиле јер су обе волеле да путују и приоритет им је било стицање нових искустава, а не комфор и ексклузивна летовалишта.

Када је муж Ели Хамби преминуо 2005. године, још више су се зближиле као удовице, а идеја за пут око света настала је неколико година пре него што је свака од њих требало да напуни 80 година.

И тако, отприлике четири године пре него што ћемо напунити 80 година, једног дана сам јој споменула: ‘Ели, зар не би било забавно да са 80 година обиђемо свет за 80 дана?’“

На својој веб-страници, Хамби и Хејзелип кажу да су путовање посветили својим покојним мужевима, Келију и Дону. „Недостајете нам и желимо да се придружите нашој авантури“, написале су.

Првобитно, план је био да крену 2022. године када су напуниле 80, али им је ковид пореметио планове. Тако смо отишле ове године, а наша тема је била: „Са 81 и још увек у бекству“.

Током протекла три месеца, пријатељице су јахале камиле у Египту, дружиле са слоновима на Балију, плесале у Непалу и уживале у аурори бореалис у Финској. И упркос изазовима које међународна путовања представљају, најбоље пријатељице кажу да се за тих 80 дана никад није било неспоразума.

Обе смо веома независне, веома тврдоглаве. Али чини се да једна другој остављамо довољно простора“, каже Ели Хамби. „Ми се једноставно разумемо и знамо да је ово добра ствар коју радимо и на неки начин поштујемо осећања једна другој.“

За Хамбијеву, врхунац путовања били су људи које су срели на путу. „Дивни су предели кроз које смо прошли, али ствари које највише памтимо су људи које смо сретале“, додаје.

Упознали смо неке од најдивнијих, најљубазнијих, најдружељубивијих људи на свету. Сада имамо пријатеље широм света које јако волимо.”

Увек смо наглашавале када смо кренуле да нисмо планирале одмор. Планирале смо авантуру. И сваки дан је био авантура.”

Иако су Хамби и Хејзелип завршиле своју светску турнеју и вратиле се кући у Тексас, већ планирају своје следеће путовање, откриле су за Си-Ен-Ен.

 

@ароундтхеwорлдат80 Сандy & Еллие, 81, хаппилy слееп ат тхе аирпорт то станд он а фрозен лаке ин -2Ф. "Гет цомфортабле wитх беинг унцомфортабле бецаусе тхат'с хоw yоу маке дреамс цоме труе. (Фоотаге Цредит: Аки Миккола) #нортхернлигхтс #бффгоалс #бестфриендгоалс #бффтравел #гранниесофтикток #буцкетлисттравел #сандyанделлие #wидоwс #травеловер50 #дреамсцометруе ♬ А Миллион Дреамс - П!нк
 

 

За све путнике који се плаше да се упусте у овакву авантуру због језичке баријере Елу Хамби даје кључни савет: „Кажемо да за Сенди и Ели, постоји један језик, а то је осмех. И откриле смо да је то чинило чуда јер смо често биле свесне да многи не говоре енглески. Али осмех покрива све језике.”

Такође охрабрују своје вршњаке да не дозволе да их старост спутава. Осим неких малих уступака – попут одлуке да не возе мотор на Балију из страха да ће пасти – наводе да њихова доб није утицала на маршруту путовања. Уверене су да би њихова деца, чак и да им се нешто лоше догодило на путовању, „била мирна знајући да радимо оно што апсолутно желимо“, истиче Сенди Хејзелип.

Своје године сматра као „савршено доба“ за путовање. „Старење вам даје мало мудрости у доношењу одлука“, напомиње она. „И то је забаван део. Мислим да у овим годинама толико ценим лепоту и заиста могу да је упијем. За мене је ово било савршено доба. Захвална сам богу што сам ово доживела.”

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар