Кинеска војска данас наставља вежбе око Тајвана

Кинеска војска наставила је данас вежбе око Тајвана, саопштили су кинески државни медији.

Свијет 10.04.2023 | 08:15
Кинеска војска данас наставља вежбе око Тајвана

У вежбама око Тајвана учествују ваздушне и поморске снаге Кине, а придружио им се и носач авиона, док је Тајпеј саопштио да је примећен нови талас ратних авиона око острва.

Кина је у суботу најавила тродневне вежбе, након што се председница Тајвана Цај Инг-вен вратиа у Тајпеј, после сусрета у Лос Анђелесу са председавајућим Представничког дома Конгреса САД, Кевином Мекартијем, пренео је Ројтерс.

Кинеска државна телевизија објавила је да су авиони, укључујући и бомбардере Х-6 способне да носе нуклеарно оружје, као и ратни бродови, вежбали да "формирају вишесмерну блокаду целог острва". Тајванско министарство одбране саопштило је да је до јутрос приметило 59 војних авиона и 11 бродова око Тајвана.

Истовремено, високи јапански и кинески званичници срели су се данас како би разговарали о поморским несугласицама у спорним водама Источног кинеског мора. Уочи разговора, шеф кинеске делегације Хонг Лијанг, рекао је да Пекинг жели сарадњу у поморској области са Јапаном, као и да очекује "дубоку конверзацију" са јапанским колегама.

Портпарол јапанске владе рекао је да је Јапан пажљиво пратио кинеске вежбе око Тајвана. "Важност очувања мира и стабилности у Тајванском мореузу није само питање сигурности за Јапан, већ и за стабилност целе међународне закеднице", рекао је секретар владе Хироказу Мацуно.

На прошлом кинеско-јапанском састанку у новембру, Хонг је критиковао Токио због коментарисања кинеских активности у Тајванском мореузу, одвајајући кинеско острво од копненог дела земље.

Он је затражио од Јапана да повуче бродове из мора око острва у Источном кинеском мору, око којих се споре Пекинг и Токио. САД, које немају никакав суверенитет над острвима, саопштиле су да би сматрале сваки покушај Кине да освоји острва као напад на њеног савезника.

(Тањуг) Фото:Реутерс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Добили су

10.04.2023 07:38

Нови систем на поклон и вјезбају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

10.04.2023 07:43

Имају намјеру да истргују продају кинески Тајван Кини за дугове.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

10.04.2023 08:43

Нека кретени прихвате Тајванске увјете па нек се уједине.Курче се и проводе силу а ојачали су захваљујући западним инвестицијама и трговином са западом а све живо краду и копирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

10.04.2023 09:20

Овако ће десет година вјежбати око српске кад дођу да намире дугове који се гомилају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Премијер"

10.04.2023 11:12

Само да не поцне рат док је нас Висковиц у Кини. Ко це да води дрзаву ако га задрзе ?

ОДГОВОРИТЕ