Потрошено пола милиона марака, радови нису готови

Влада Републике Српске је општини Пале још 2018. године у оквиру приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција одобрила 500.000 КМ за изградњу зграде Музеја одбрамбено-отаџбинског рата.

Република Српска 08.04.2023 | 18:59
Потрошено пола милиона марака, радови нису готови

Општина је тек у октобру 2019. године објавила тендер за изградњу Музеја, тачније за грађевинско-архитектонску фазу. Процијењена вриједност радова је 512. 820,51 марака (без ПДВ-а). У обавјештењу је наглашено да 415.384,62 КМ (без ПДВ-а) даје Министарство финансија Републике Српске, док ће 97.435,90 КМ (без ПДВ-а) обезбиједити општина Пале.

Камен темељац постављен пред изборе

Иако је тендер расписан крајем 2019. године, званични почетак радова на изградњи музеја, по старом добром обичају, темпиран је пред локалне изборе 2020. године када су тадашњи кандидат за начелника општине Бошко Југовић, кандидат за градоначелника града Источно Сарајево Љубиша Ћосић и кандидат за члана Предсједништва Милорад Додик положили камен темељац.

Иако на страници Општине овај уговор није могуће пронаћи, посао изградње музеја добила је фирма “Грађење” доо из Пала, а рок за завршетак радова био је четири мјесеца.

Пола године касније, ништа се није десило, а радови на изградњи музеја интензивирани су тек у 2021. години. Због чега радови нису завршени у предвиђеном року питали смо надлежне у општини Пале, као и фирму извођача радова “Грађење” доо, међутим, и поред подсјећања, и телефонских позива, одговор на нашу адресу још увијек није стигао.

Међутим, како портал СПИН Инфо сазнаје са терена, извршени су радови у висини новчаних средстава која су до тада уплаћена извођачу радова, након тога, радови су обустављени и машине склоњене са градилишта. Већ годину дана на изградњи музеја не ради се ништа, а поставка музеја и планирање остају мисаона именица.

Досадашњи радови не прелазе 320 000 марака?

Са стручњацима грађевинске струке обишли смо радове на Палама. Према њиховим ријечима трошкови досадашње фазе градње музеја на Палама се објективно, за утрошак грађевинског материјала и радника, укупно крећу у опсегу од 250 до 320 000 КМ.

Важно је напоменути да су процјеном узете у обзир цијене грађевинског материјала у времену изградње без скорашњих поскупљења. С обзиром да на градилишту нема табле са које се виде подаци, стручњаци напомињу да детаљне цијене ипак може изнијети једино извођач радова, као и надзорни орган по грађевинској књизи изведених радова и утрошеног материјала.

Фирми “Грађење” доо из буџета милионски износи

Већ смо поменули да из фирме “Грађење” доо нисмо добили тражене податке. Тренутно најзначајнији капитални пројекти у Граду Источно Сарајево повјерени су поменутој фирми.

У септембру прошле године потписан је Уговор са Универзитетом у Источном Сарајеву за набавку радова реконструкције објекта за потребе Ректората и Музичке академије вриједности 7.990.407 КМ. Иста фирма радила је и адаптацију објекта ЈУ “Студентски центар” Пале вриједности 21.815 КМ.

Прије пар дана потписан је уговор са Министарством унутрашњих послова Републике Српске на изградњи објекта Полицијске управе Источно Сарајево у Палама. Цијена је од прошле године порасла за скоро два милиона па сада износи 8.378.188 КМ.

Занимљиво је да се поменута фирма од раније помиње и у једном од текстова портала зурнал.инфо, почетком прошле године, када је Драган Шојић, директор Службе за заједничке послове институција Босне и Херцеговине, који је оптужен да је злоупотребом положаја или овлаштења оштетио буџет за око 42.000 марака, наумио да овој паљанској фирми да нова два милиона КМ, како би докупио дио зграде у који би смјестио службенике.

Подсјећамо, 2018. године купљен је дио објекта у Источној Илиџи, а одобрени милионски износ завршио је на рачуну фирме „Грађење“ у власништву Зорана Попића, према писању медија, изузетно блиског СНСД-у.

Када је ријеч о средствима општине издвојеним за ове намјене, паљанско руководство је тек 2020. године у буџету планирало 40 000 марака за изградњу музеја, док се 2021. у остварењу буџетских средстава помиње утрошених 54.615 марака за ове намјене.

У 2022. планирано је нових 50.000 марака, док је и лаицима јасно да у овој години са додатних 50.000 марака које се наводе у буџету није могуће довршити радове, па се поставља питања када ће бити завршени радови, одакле ће се обезбиједити додатна средства и колико ће укупно коштати грађане Пала овај вишегодишњи пројекат?

Служба за ревизију јавног сектора “случајно” изоставила податке о средствима утрошеним за Музеј

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске објавила је Извјештај ревизије учинка Изградња и одржавање објеката културе, гдје се, између осталих, пратила изградња Музеја у Палама.

“Најдуже трајање друге фазе реализације пројеката односи се на пројекат изградње музеја на Палама. Како је пројекат незавршен и како су грађевински радови у почетној фази, вријеме рачунато до септембра 2022. године, датума задњег увида ревизије износило је 4,3 године.

Највећи дио тог времена односи се на први дио периода, од осигурања средстава до почетка радова, у којем су вршене прве оперативне и припремне активности, укључујући и израду идејног и главног пројекта и рјешавање имовинско правних односа, избор извођача радова, што је трајало 2,4 године.

Уговорени радови су завршени у року од годину дана, у новембру 2021. године али нису реализоване активности на уговарању и извођењу сљедећих фаза радова. Везано за застој у радовима на овом пројекту је отворено и недовољно усаглашено питање око организовања ЈУК (јавне установе културе), њеног оснивача, других потенцијалних корисника објекта, власништва над објектом и управљања истим”, наводи се у извјештају.

Међутим, занимљиво је да када је ријеч о ефикасности трошења средстава, у извјештају се не помињу средства дозначена за ове намјене, нити на који начин су утрошена, док је за друге установе културе ипак појашњено.

Добро упућен извор из општине Пале рекао нам је да су ревизори у најмању руку били изненађени чешљајући финансијске извјештаје општине везано за овај пројекат.

С обзиром да је власт превођена СНСД-ом у овом случају и на републичком и на општинском нивоу, не чуди зашто ови подаци нису јавно објављени.

Ћутање надлежних, али и опозиције

Надлежни често заборављају да раде у интересу јавности и да их плаћају грађани, те да су истим одговорни подносити рачуне за сваку потрошену марку. У овом случају, ћутање администрације, тачније надлежних у општини Пале на чијем челу је СНСД-ов Бошко Југовић већ други мандат могло би се и разумјети, али ћутање опозиције на наша питања о изградњи Музеја у Палама већ је аларм да полако постајемо друштво једноумља или страха.

Опозиција у Скупштини општине Пале на челу са СДС-ом није нам доставила обећане одговоре на питања, док су одборници ПДП-а недавно иступили из странке, те се и не оглашавају у јавности, а дио њих је од скора и уз власт.

Питали смо грађане Пала како коментаришу вишегодишњу изградњу музеја, али и ћутање оних који их представљају.

“Као грађанину нејасно ми је зашто није завршена градња музеја за неколико година, борци и грађани Пала заслужују Музеј одбрамбено- отаџбинског рата, гдје би се генерације младих и студената информисале о тековинама рата, те заслужним борцима и њиховим породицама које су безмало заборављене категорије баш као и овај музеј, а општина и начелник дају изјаве годинама да ће настојати да нешто поправе и изграде”, каже наш саговорник додајући да је ћутање надлежних свјесно због кршења рокова, а могуће и закона, али ћутање опозиције чуди с обзиром да би требали радити у интересу грађана и бити коректив власти, нарочито ако су у питању друштвено корисне инвестиције.

Надлежни, опозиција, извођач радова, ревизори – сви ћуте на то како је потрошено пола милиона буџетског новца за пројекат који је требао бити готов 2021. године, а још увијек је у почетној фази, и питање је колико ће због оваквог недомаћинског трошења новца бити потребно доданих средстава за наставак радова. У свему, као и увијек, испаштају грађани Пала, али и Републике Српске.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хахаха обецање

08.04.2023 17:15

Болетовс скола, Миле је на мокрањском терену. А Боле је наса сеоска варалица. Обећање лудом радовање. Да хоце музеј кренути да ста куци избетонирам. А њих треба у музеј доста је било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

08.04.2023 17:41

Све црвено па и лопате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рп

08.04.2023 18:02

Тако смо гласовали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

08.04.2023 18:04

Па код нас се све тако прави чему чуђење нама су базен правили 20 година и Бога питај колико је пара слупао тј пребачено на личне рачуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.04.2023 19:45

Како се сви лако упецају лакше него миш на саламу

Name

Гаврило

08.04.2023 18:22

Бошко се опет ништа не пита . Не зна кад це бити...ниста не зна осим да узме паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

08.04.2023 19:14

Не могу да заврше музеј одбрадбено отадżбкнског рата. Није га ни било. Био је освачко убилачки рат гдје се палило, убијало рушило, протјеривало, затварало, мучило силовало, јело пило опљачкано. Проклето било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.04.2023 19:29

Шта је болесни вођа корисно изградио у Републици Српској, а да није себе добро уградио, реците и да се вјешам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевскороманијска

08.04.2023 19:35

А за учеснике одбрамбено отаџбинског рата оно што виси преко два.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледам слику

09.04.2023 15:58

Да ли је то сан или јава? Видим црвене боје, пионирке с црвеним марамама и нека радна акција.

ОДГОВОРИТЕ