Мима Караџић за БН ТВ: Аплауз је највећа награда (ВИДЕО)

БН телевизија је имала прилику да у Сарајеву ексклузивно разговара са познатим глумцем  Милутином Мимом Караџићем, од кога смо лично сазнали шта тренутно ради, како проводи слободно вријеме и који су му планови за будућност?

Република Српска 08.04.2023 | 11:36
Мима Караџић за БН ТВ: Аплауз је највећа награда (ВИДЕО)

- Публика у Сарајеву моћи ће да ужива у једној занимљивој представи која ће бити одиграна у Народном позоришту.  О чему је ријеч?

“Па то је сјајна представа. Зове се “Лед из кукавичијег гнијезда”. То је култни филм са Џек Николсоном и једном лепезом сјајних америчких глумаца. Ово је преправљено за позориште и Мек Марфија игра Драган Бјелогрлић Бјела, Чезвика играм ја, и сада да не набрајам, али то је представа која доживљава овације гдје год буде играла  и некако то је прво онако позоришни чин. Велика екипа сјајних глумаца, предивна  прича.”

- Недавно сте освојили награду за најбољег глумца на фестивалу Дани комедије у Бијељини. Колико вам значи та награда?

“Па знате шта, ја не бих хтио сада, да ме неко не схвати погрешно,или да повриједим некога ко ми је додијелио ту нагараду, мени је награда сваки пут када завршимо  представу, тај аплуз који добијемо од публике. И то није никаква прича. Позориште није нешто што се вреднује по питању награда. Ја не вјерујем у награде, ни у филму, ни у позоришту, не вјерујем ни у Оскара, не вјерујем ни у Стеријиног позоришта, ја не вјерујем ни у једну награду, увијек мислим да је то нека измишљотина, додијељено из овога или онога разлога. Некада су се у Југославији награде додјељивале по кључу. Па онда је морао добити један Србин, један Хрват, један Словенац, па онда како је то већ ишло. Данас је то иста прича само што није по том кључу, али опет је по неком кључу. Ја сам добио награду за једну сјајну представу која се зове “Спортско срце” и мој брат Милан Караџић је режирао и то је исто представа, баш онако типична једна комедија која је распродата онако стално, стално, стално и доживљава овације на свакој представи и тако да је то предивно. Е сад, добити награду, ја сам рекао оно што стварно мислим. Ову награду заслужују све моје колеге, само сам ја изашао да је примим.” 

- Свакако морамо рећи да ово није једина награда која је представа “Спортско срце” освојила. Најављивано је да ће по овој представи бити снимљена и серија. Докле се дошло у реализацији те идеје?

“Па до тога  се обично не додје, то се просто деси или се не деси. Ми смо још увијек у неким хајде да кажем понудама или договорима да се то деси. И лично мислим да би било предивно јер је то сјајна једна комедија, и карактера и нарави једне ситуације чудесне, везано за неки наш народ и неку новију историју свега онога што смо предвидјели, а све на један изузетно комичан начин. И то је предивно,а када оно гдје те највише боли испричаш као духовиту причу, у томе и јесте не само нека  умјетност, то је и неки добар штос. Медјутим, које серије се раде и које ће се радити то опет иде по неким потпуно другим аршинима, али сада када бих то објашњавао ушао бих у неке скроз друге теме.”

- Свједоци смо да су серије посљедних година доживјеле експанзију на подручју Балкана. Једна од серија која је изузетно популарна је серија “Калкански кругови”. Недавно је почела да се емитује друга сезона. Ви глумите Бору Доловца. Можете ли нам открити шта све очекује овај лик у другој сезони? 

“Ми смо другу сезону снимили и она се емитује, а сада смо у припреми већ за трећу сезону тако да све моје мисли су на тему Боре Доловца и уопште “Калканских кругова”, сада већ уперене у трећу сезону и знам шта се дешава. Не знам шта ће се све дешавати, али Бора Доловац ће имати великих проблема са својом ћерком и са својим унучићем и његовим крштењем и тражењем оца његовог дјетета и то су чудесне приче у нашем народу када им се деси нешто непланирано. Видим да су Калкански јако добро гледани, радујем се да ћемо радити и трећу сезону. Радим ја сада неке друге ствари, радим серију “Дрим тим” са Лазаром Ристовским и радим серију и филм са Сузаном Прибиновић “Кафана на Балкану”. “Кафана на Балкану” је о животу Аце Лукаса  и мислим да је Вања Бурић правио књигу. У серији се не појављује Аца Лукас, нема нигдје Аце Лукаса, ријеч је о неком лику који на сплавовима направио своју каријеру, ту се и издигао и пропао. Ја играм власника тог сплава, тако да је то јако занимљива улога, видјећемо...”

- Када се осврнете на Вашу досадашњу каријеру, која улога је оставила најјачи печат на Вас?

“Глумци имају другачији приступ свему томе па тако да неке улоге које су мени биле јако значајне, публика и не зна за њих. Публика зна неке улоге које су биле јако популарне. Од тих неких јако популарних на почецима мојим је био филм “Лепота порока” који је направио један велики бум у југословенској кинематографији . Касније од онога што смо радили као серије, радили смо Милан и ја “Горчило”, “Бисер Бојане”, и “Мјешовити брак” с којим смо направили хаос и  еволиуцију јер је то била појава 50 глумаца који су тада били сјајни, уз тада Драгана Николића, Милену Дравић, Воју Брајовића, Цецу Бојковић,  и тако даље, да би касније направили велики бум уз “Пјену од мора”, која је такодје означила један период и која је била гледана у цијелом региону и мислим да би и сада била гледана у цијелом региону.”

- Колико је тешко ускладити све Ваше приватне и пословне обавезе?

“Ја уопште не размишљам, када имам времена путујем, идем неким путевима вина, идем углавном  у неке крајеве гдје се производе нека добра вина, говоримо прије свега о једном  дијелу Словеније, Истре, Провансе, Француске али вјерујте да ми се дешава додје возач по мене и успут се сјетим да ли се возим на овај сет или онај, да ли снимам ово или оно… Понекад само се деси да кренем и док не видим костим не знам шта снимам.” 

- Шта то публика може да очекује у наредном периоду?

“Нешто што за сада остаје то је да  ћу у току љета урадити једну представу по текстовима Миодрага Караџића, покојног, који је писао “Ђекну”, “Прву  брачну ноћ”,  и свашта нешто. Једна сјајна комедија, то кад ухвати не  пушта и то би радили Нела Михајлович и ја, Милан Карадзић би режирао и то би било у Звездара театру. То смо договорили и то би био највероватније неки  октобар мјесец.” 

- Свакако разлог да поново посјетитите Сарајево. Хвала што сте за вријеме празника издвоји вријеме за БН телевизију. 

Цијели интервју можете погледајте у видеу испод текста.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

08.04.2023 12:24

Мима ужива,35год. млађа жена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миx

08.04.2023 22:00

Овај лик није имао више од епизоде улоге у Југославији. Тек сад процвао

ОДГОВОРИТЕ