Новинска агенција СРНА обиљежила 31 годину рада

- Новинска агенција Републике Српске - СРНА данас је у редакцији Бијељини прославила крсну славу Благовијести и 31 годину рада.

Република Српска 07.04.2023 | 14:38
Новинска агенција СРНА обиљежила 31 годину рада

Обред ломљена славског колача обавио је свештеник Миран Гавриловић, који је пожелио да вијести које Срна сакупља буду више благе, колико је то могуће, али у оној мјери да би и даље били релевантни и правовремено пласирали све оне информације које су потребне да би људи били информисани.

СРНА је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Од оснивања 1992. године, била је свједок бурних догађаја и хроничар тешких времена. Током пуне три деценије рада и развоја, СРНА је успјела да одговори на високе захтјеве професије и ослонац је свим медијским кућама на подручју Српске, као и ван њених граница.

Новинска агенција Републике Српске била је први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ почели ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били су под ратном и пропагандном контролом такозване Републике БиХ.

У стварању СРНЕ учествовали су истакнути српски интелектуалци, новинари, књижевници који су из Сарајева стизали на Пале у малу ратну редакцију. Те људе, који су најзаслужнији за стварање СРНЕ, красила је воља, ентузијазам и жеља да истина о рату у БиХ допре у свијет.

Најбоља потврда успјеха СРНЕ јесте чињеница да су њене вијести у то ратно вријеме преузимали водеће свјетске агенције Ројтерс, АФП, АП, ИТАР-ТАСС, РИА Новости, ДПА, БТК, јапански КЈОТО, италијанска АНСА, те око 120 других корисника са простора бивше Југославије и из свијета.

СРНА је, одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ, основана на Благовијести, 7. априла, 1992. године на Палама као Српска новинска агенција - СРНА.

Од 1998. сједиште СРНЕ је у Бијељини, а одлуком Владе Српске 27. марта 2008. добила је свој садашњи назив - Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

СРНА је медиј који је имао велики утицај у стварању Републике Српске. Само неколико дана након што је почео грађански рат у БиХ, 7. априла 1992. године, у свијет је емитована прва вијест СРНЕ.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Срна

07.04.2023 12:58

Странке су се мијењале, али је СРНА увијек била у слузби власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.04.2023 14:55

Браво за комент

Name

ђиђи миђи

07.04.2023 13:51

Каква Срна, треба се звати Рудоња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдјдиод

07.04.2023 14:33

Тако је, признајете да је РС настала и креирана, а та иста креатура је настала зна се вец како, у мору крви и злоцина. СРНА је у том смислу играла знацајну улогу, сиреци мрзњу и зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2023 11:35

Небитна агенција Милорада Додика. Не ферма је нико ни на Балкану нити даље. Кад си под патронатом једне странке ниси никоме интересантан и никога не занимаш. Е то је та срна.