Влада Републике Српске крије шта (не) ради

Сједнице прве Владе Милорада Додика на почетку 1998. године биле су потпуно отворене за јавност и новинари су могли да им присуствују, док актуелна Влада РС новинарима не доставља ни материјале по тачкама дневног реда о којима расправља на сједницама.

Република Српска 06.04.2023 | 19:54
Влада Републике Српске крије шта (не) ради

Поред тога, актуелна Влада недавно је обиљежила сто дана рада, а тим поводом није одржала ни конференцију за новинаре, што потврђује да други кабинет Радована Вишковића заслужено носи епитет најзатвореније Владе Српске од њеног настанка.

Према тврдњама саговорника ЦАПИТАЛ-а, Република Српска је у протеклих 25 година вишеструко назадовала када је у питању однос према медијима и јавности, а то додатно потврђује чињеница да су конференције за новинаре послије сједница Владе постале права ријеткост.

Гвоздени чувари информација

Главна и одговорна уредница Независних новина Сандра Гојковић Арбутина добро се сјећа кад је на почетку првог мандата премијер Радован Вишковић обећао медијима да ће ово бити најтранспрентнија Влада до сада и да је његово лично опредјељење да сарадња са медијима буде снажнија, те да ће то захтијевати од свих министара.

„Наравно, врло брзо се показало да од тога нема ништа, као ни од  проактивног приступа према медијима и јавности. Годинама покушавамо да објаснимо да, прије свега службеници за односе с јавношћу, не треба да се понашају као гвоздени чувари информација, него да затрпавају медије подацима и тиме учине и свој посао смисленијим, а министра за којег раде натјерају да се мијеша у свој посао“, каже Гојковић Арбутина.

Међутим, наставља она, уз дужно поштовање према честитим службеницима, постаје исцрпљујуће дописивати се мејловима чак и око неких основних података који би требали да буду и на сајту.

„Деценијама очекујемо да се сједница Владе отвори за медије, што би био заиста велики ‘цивилизацијски’ корак. Умјесто тога, једва да имамо понеку прес конференцију након сједница. Ако већ нема приступа сједници Владе сви материјали, извјештаји, закључци и информације би морале бити доступне и послане на маил чим се оконча сједница“, каже глодурка Независних новина.

Према њеним ријечима, селективне, штуре и строго пробране информације које се пласирају у саопштењу након сједнице далеко су од транспарентног, углавном је неупотребљиво и захтјева још стотину додатних питања на које нико неће одговорити.

Стојановић: Говоре само за пробране медије

Њено мишљење дијели и бањалучки новинар Александар Стојановић који сматра да овакав приступ представља континуитет нетранспарентности, истичући да добар примјер имамо у Црној Гори гдје је Влада Дритана Абазовића увела праксу да се сједнице Владе преносе уживо.

Новинарка портла Мондо Бранкица Спасенић каже да транспарентност рада Владе и генерално институција јавне власти показују степен демократског развоја друштва и политичку културу.

„Код нас медији још увијек воде борбу да добију одређене информације по окончању сједница, а за “Риплијеву рубрику” би била пракса да медији уочи засједања добију радне материјале, а да не говорим о отвореним сједницама Владе којима би присуствовали медији, као што је то случај не само у развијеним скандинавским земљама, него и нашем окружењу“, каже Спасенићева.

Максимовић: Не пита их се ништа

Много оштрији је новинар  Драган Максимовић који каже да „Влада није имала министре три мјесеца, па како онда очекивати да изађе на прес конференцију и представи било какве резултате.“

„Влада нема никаквих резултата послије сто дана. У извјештајима који су достављени из појединих министарстава споменути су пројекти који су започети прије десет година, затим некакви споразуми, меморандуми или договори који су на дугом штапу, али нема ништа конкретно што је ова Влада урадила за сто дана“, каже Максимовић

Он пита и зашто премијер или министри да излазе у јавност када, како каже, сви знамо да их се не пита ништа.

„Једино што је успјела ова Влада је да десет јаја са 2,15 КМ поскупи на више од пет марака и да цијена прасади скочи са пет на 12 марака по килограму“, каже Максимовић.

Главни и одговорни уредник дневних новина “Еуро Блиц” и портала Српскаинфо Синиша Тркуља  каже да се ова Влада не разликује пуно од претходних.

“Можда је у неким стварима и гора од неких ранијих. Стекао сам утисак да је ова Влада прављена по принципу “дај шта даш”. Част изузецима, али мислим да је већина министара залутала у кабинете. Шта је Влада урадила за 100 дана? На почетку су два министра поднијели оставке, а има их још који би требали поднијети оставке, ако се случајно закопа мало дубље у њихове биографије”, каже Тркуља, не желећи да каже њихова имена.

Тркуља: Гуше цијелу медијску сцену

Он додаје да се актуелна Влада успјела посвађати са новинарском заједницом.

„Успјели су наметнути причу о криминализацији клевете, што представља легализацију лагања грађана. На овај начин се новинари неће моћи бавити истраживачким новинарством, неће моћи откривати афере и криминалне ствари. Закон се креира тако да ће се моћи објављивати само оно што одговара власти“, каже Тркуља.

Тим потезом, наставља он, власт ударила тамо гдје није требала и смјела.

“У намјери да се обрачунају са појединцима, не виде да гуше цијелу медијску сцену. Слободан Милошевић је био на власти, све до момента када је ударио на медије, а онда је пао”, каже Тркуља.

Он додаје да актуелна Влада пати од нетранспарентности, јер на питања новинара не одговарају из већине министарстава, а што је најпогубније, истиче он, за то не сносе никакве посљедице.

Не може посебно издвојити министарство које највише игнорише новинарске упите, јер се, како каже, већина министарстава тако понаша.

“Они морају да схвате да су медији сервис грађана РС и када не одговарају медијима, они не одговарају грађанима РС. Таквим понашањем показују да су изнад грађана, да су отишли у висине и да сматрају да им нико ништа не може”, закључује Тркуља.

Дугогодишњи новинар и уредник Жарко Марковић каже да је прилично бесмислено анализирати сто дана рада Владе Републике Српске ако се има на уму да се актуелна влада практично надовезала на претходну промијенивши само неколико министара.

Марковић: Чудно понашање

„Потпуни континуитет ометен је тек причом о именовању и експресном разрјешењу два министра са сумњивим биографијама што је, мора се признати, било прилично неочекивано“, каже Марковић.

Према његовим ријечима, актуелна влада понаша се у готово свим областима у складу са епитетом „Влада континуитета“, а једна од тих области је и транспарентност.

„Медијска заједница у Српској већ годинама упозорава на у најмању руку чудно понашање представника извршне власти када су у питању односи са јавношћу, а да све то вријеме ми једноставно немамо прецизан одговор због чега наша извршна власт остаје затворена.

Никаквог видљивог разлога за такво понашање нема, јер сваки или готово сваки акт који влада разматра или усвоји кад-тад буде објелодањен што још више даје аргументе онима који тврде да неко не жели да јавност буде детаљно обавијештена о њеном раду“, каже Марковић.

Он додаје да не треба искључити могућност да бар дијелом није у питању тек пука аљкавост како оних који доносе одлуке, тако и сектора којем је примарни посао да о тим одлукама обавјештава јавност.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Перо

06.04.2023 18:59

Па то онда није народна влада него издајницка и окупаторска. Мора се хитно реаговати. Они могу у тајности продати ста хоце без знања народа. Ово су класицни протународни потези сто брзе треба се реаговати да не буде касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постоји само

06.04.2023 19:04

Дон који се све пита и зато није ни интересантно шта тамо нека назови Влада ради. Постоји и Комитет Партије као у Кини и С.Кореји и сутрадан назови премијер објави шта се одлучило на тим сједницама комитета. Никад горе власти није било у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

06.04.2023 19:10

Приватна дрзава све покрао па и Владу Србске

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

06.04.2023 19:30

ОВДЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ СВЕ НАЈГОРЕ У ПОРЕЂЕЊУ СА ШИРИМ ОКРУЖЕЊЕМ, РАСУЛО И ПРОПАСТ ТОТАЛНА АЛИ ЈЕ ЗАТО КРИМИНАЛ, КОРУПЦИЈА, НЕПОТИЗАМ, ПРИМИТИВИЗАМ И НЕПИСМЕНОСТ УБЈЕДЉИВО НАЈВЕЋИ У ЕВРОПИ А БОГА МИ И ШИРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинци

06.04.2023 19:43

Само ви пискарајте, Газда ће по своме, мишеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бакинци

07.04.2023 05:39

Ста ти од тога имаш мали мишу.Наслађујеш се народном муком ,јадо?

Name

ПЉУВАЊЕ????

07.04.2023 09:51

НЕМОЈ ДА ПЉУЈЕТЕ ВИСЕ ПО ДОДИГУУУУУ.. ОН ЈЕ ОБЕЗБНЕДИО 200 000.РАДНИХ МЈЕСТА. ал у њемацкојјјјјјјјјјјјјјјј????????????

ОДГОВОРИТЕ