Фирме без иједног радника зарадиле милионе у Српској

„Мљекара“ Лакташи која, према званичним подацима не запошљава ниједног радника, зарадила је у прошлој години готово три милиона марака, а поред овог предузећа, чак још пет фирми без иједног запосленог је остварило милионску добит. Интересантно је и да је предузеће „Бан Градња“ из Бањалуке са само једним запосленим лани остварило добит од 11,2 милиона марака.

Република Српска 06.04.2023 | 17:54
Фирме без иједног радника зарадиле милионе у Српској

Занимљиво је да је чак 701 предузеће без иједног запосленог у прошлој години пословало са добити.

Највећу добит међу предузећима без иједног радника лани је имала „Мљекара“ Лакташи у којој је производња давно угашена, а зарадила је чак 2,8 милиона КМ.

Подсјећамо, да је атрактивно земљиште некадашње Мљекаре у Бањалуци купио бањалучки бизнисмен и власник грађевинског предузећа “Арагоста Инвест” Вељко Јарић, па је то вјероватно разлог оваквог резултата.

Одмах иза „Мљекаре“ слиједи фирма „Гобос инвестмент“ из Бањалуке чија је добит у прошлој години према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) износила 2,2 милиона КМ, а њихова основна дјелатност је посредовање у трговини разноврсним производима.

„Некретнине проприус“ такође из Бањалуке зарадиле су 1,5 милиона марака, а ово предузеће, које не запошљава ниједног радника се бави куповином и продајом сопствених некретнина.

Фирма „Децорал лине“ из Бањалуке чија је дјелатност изградња стамбених и нестамбених зграда зарадила је чак 1,1 милион КМ и то све без иједног радника.
Ово предузеће је значајно повећало своју добит, те су тако из губитка од 15.903 КМ из 2021. године дошли до добити од 1,1 милион КМ у прошлој години.

Фирма „Синови и Оци“ из Бањалуке остварила је такође добит од 1,1 милион марака у прошлој години. Ово предузеће се бави дјелатностима финансијских холдинг друштава, а као њен власник се води Тодор Панић директор фабрике „Витинка“.

„Хyдро поwер гроуп“ је још једна фирма која је прошле године без иједног радника остварила добит и то у износу од око милион марака.
Интересантно је да ово предузеће седам година заредом није остваривало апсолутно никакав профит и пословало је са губитком, све до прошле године, када су према подацима Агенције остварили добит од око милиоон марака.

Такође, како је ЦАПИТАЛ раније писао Влада РС је крајем прошле године донијела рјешење којим је одборила уступање уговора о концесији за изградњу и коришћење Хидроенергетског система „Језерница“ на сливу ријеке Језернице у Калиновику, са дотадашњег концесионара „“Хyдро Поwер Гроуп” Бањалука на предузеће “Електропривреда РС – Обновљиви извори енергије”.

Као оснивач „Хyдро Поwер Гроуп” води се фирма „Бридге енгинееринг“ из Бањалуке, док је њен оснивач лондонска фирма „Деxбридге енгинееринг лимитед“.

Директор обје бањалучке фирме је Тања Илић, сједиште им је на истој адреси као “Цомсар енергy агро” Рашида Сердарова, а осим тога користе и „Цомсаров“ службени емаил.

Предузеће са једним радником зарадило 11,2 милиона КМ
Милионски профит лани су остварила и предузећа са једним радником, међу њима дефинитивно предњачи „Бан градња“ из Бањалуке, чија је основна дјелатност изградња аутопутева и путева, а која је зарадила чак 11,2 милиона марака.

Одмах након овог предузећа слиједи фирма „Сета Субцо“ из Бањалуке чија је дјелатност прикупљање и наплата рачуна и кредитних канцеларија, а зарадили су чак 5,2 милиона марака.
Против ове фирме Пореска управа РС је прошле године поднијела извјештај због сумње да су оштетили буџет РС за више од пола милиона марака.

И фирма „Ниагара спортс глобал манагемент“ из Градишке чији је власник фудбалски менаџер Андy Бара запошљава само једног радника, а лани је зарадила 4,7 милиона КМ, а наведено је да се баве осталим стручним, научним и техничким дјелатностима.

И предузеће „Скецхерс БиХ“ које тргује обућом и одјећом на велико је са само једним запосленим остварило добит од 3,5 милиона марака.

Агенција „Греенфиелд“ чије је сједиште на Палама тачније на Јахорини, остварила је добит од 2,1 милион марака, а такође је као и предузећу „Ниагара спортс глобал манагамент“ наведено да се баве осталим, стручним, научним и техничким дјелатностима.

„НГС рент“ Зворник је такође једно од предузећа које је само једним радником остварило позамашну добит и то од готово два милиона марака, а њихова дјелатност је управљање некретнинама уз наплату или на основу уговора.

Фирма „Монтенариа“ из Бањалуке која се бави трговином на велико житарицама, сировим дуваном, сјемењем и храном за животиње зарадила је лани такође готово два милиона КМ, и то са само једним радником.

И „НДС спортс гроуп“ из Бијељине запошљава само једног радника, а зарадила је чак 1,6 милиона КМ.

Предузеће „РУДИС Словенија“ подружница у Бијељини зарадило је 1,4 милиона КМ. Они се баве инжењерском дјелатношћу и техничким савјетовањем.
Фирма „Електорс“ из Новог Града која производи електричну енергију зарадила је прошле године 1,3 милиона КМ.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је за ЦАПИТАЛ да су разлози оваквих резултата вишеструки.

„Могуће је да неко остварује приход у иностранству па га овдје фактурише да би остварио мање пореза, што је за нашу државу позитивно, а за њихову негативно. Постоји могућност и да неко путем тог предузећа пере новац из неког другог бизниса“ казао је Тривић, те додао да овакве фирме не праве штету на рачун РС јер пријављују порез.

Коментаришући податак да се фирма која запошљава једног радника бави изградњом аутопутева и путева, Тривић је рекао да је у питању вјероватно такозвани предузимач.

„Неко је узео провизију и само се фиктивно појавио. Ту није ствар утаје пореза ту је ствар ко је уговарао са таквим предузећем посао и ко је с њима пословао и на који начин“, појаснио је Тривић.

(Цапитал)  Фото:БН

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Ха ха

06.04.2023 16:10

Додикова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бицете одговорни

06.04.2023 16:25

Господе Бозе па ста ова Влада ради? Идемо у амбис а мртваци нас убједјују да смо ликвидни и да је све у реду? Секто гдје си нас ово довела?

Name

Татар

06.04.2023 18:02

Народ је дао глас да лопови пељусе и пљацкају до миле воље

Name

Татар

06.04.2023 16:10

Да тако је.Те фирме служе за прање и извлачење новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам фирму

06.04.2023 16:20

која је са једним запосленим зарадила 3,5 милијарди марака..."Додик д.о.о"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

06.04.2023 16:23

Роботи раде толико су у лактасима напредни

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

06.04.2023 21:06

ЦУЈ МЉЕКАРА БЕЗ ИЈЕДМОГ ЗАПОСЛЕНОГ МИЛИОНИ ДОБИТИ.СТА СУ ОВИ МУЗЛИ У ТОМ ПЕРИОДУ.МОЗДА У ЛАКТАСИМА МЛИЈЕКО ПАДА СА КИСОМ,ИЛИ НЕКО МУЗЕ ДРЗАВУ. СТА НА СВЕ ОВО КАЗУ БОТОВИ КОЈИ БРАНЕ ВЛАДУ РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ И ЊЕНЕ КИЛАВЕ МИНИСТРЕ.

Name

Милорад

06.04.2023 16:30

Имам ја таквих ,,ташна машна колико хоћеш,, па шта мислите да све иде преко мог рачуна....шта мислите ...овако ме је тешко ухватити....је,је,је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

06.04.2023 16:31

Како је неко предузима,без иједног радника,како је прошао на тендеру. А причамо о црном тржишту. А тражимо да нам сељак који оре и копа,плати порез на добит. Ово се може десити само у земљи у којој влада криминал и корупција,а на власти црвена секта на челу са лажним предсједником. Ништа чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

06.04.2023 16:32

Расуло нема права и правде раде буквално ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

06.04.2023 16:42

Људи уговарају послове и плацају кооперанте да изврсе радове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2023 18:36

Како овакви могу да се јављају на тендере?

Name

Борко

06.04.2023 16:44

Америка стити Додика и предала му је сву моц у руке у Реп Српској. Милорад Додик само треба дебело да лазе Српски народ. И лазе. Али Додик зна како је Србе лако поткупити. Јел гори Додик или они којих има много а зинуло им дупе на паре. За паре би продали и брата. И продају. Знам ја такве у којима један брат отима од другог.. На крају однесе дјаво све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таква времена

06.04.2023 16:50

Могу да зараде милионе и непостојеце фирме а камо ли без радника или са једним....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

06.04.2023 16:53

Ово нема нигдје у свијету,код нас су све муљаже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако и треба

06.04.2023 16:58

Све отпустити, а посао иде и сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

06.04.2023 17:18

То мозе само код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2023 18:03

Само код нас и Сјеверној Кореји цак смо гори од њих

Name

Ниромо

06.04.2023 17:25

То су фирме додика и кумова и сви шуте а не оглашавају се ни истражитељи ни агенције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

06.04.2023 17:26

Народ пасе траву скоро 15 година сад је дошло време да блеји (бе-бе-бе...) Гласали сте за великог Бају и сад нећу да вас чујем да се буните нешто! Хтели сте демократију да пред изборе "зарадите 100км" мислећи шта ме брига битно је да ја у џеп ставим паре. Е сад вам се то све враћа народе и зато блејите, блејите и блејите, јер за друго ништа и нисте! Шаљите своју дјецу у иностранство да могу живети од нечега а ви опет гласајте за Бају србина и обавезно узмите 100км кад вам буду нудили, то обавезно! Овце моје за шишање. Они згрћу милионе и шаљу дјецу у иностранство на школовање а ми немамо ни 10км у џепу, фрижидер празан а они једу специјалитете па ви опет гласајте за црвену банду!????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реееее

06.04.2023 17:59

Фирма синови и оци власник дебели из Зворника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

06.04.2023 18:07

Ниста цудно... То се ради у цијелом свијету... Цини се нелегално, а у стварности је легално и нико им ниста не мозе док год су закони такви какви јесу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.04.2023 18:26

ОВО СТО СЕ ПИСЕ ЈЕ ВАН ПАМЕТИ А ТЕК КОЛИКО ЈЕ ВАН ПАМЕТИ СТО СЕ СВЕ ЗНА И КАО НИСТА НЕ ЗНА.РЕКОРДЕРИ СМО У БУДАЛАСТИНАМА КОЈЕ СУ СВОЈСТВЕНЕ ОВОМ ГЛУПОМ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веровали или не

06.04.2023 18:48

Веровали или не,кад имаш сигуран извор прихода и сигурно пословање може ти се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

06.04.2023 18:58

Тамо гдје људи раде једва презивљавају, мангупске фирме без радника убиру паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасха

06.04.2023 19:37

Ево управо гледам "Некретнине проприус" на гооглу, нема запослених а немају ни wебсите :) јадна ти мајко, фирма без радника и без рекламирања зарадила 1,5 милиона марака. То само у РС-у мозе са овом сектом на власти. Знате ли ви да кад изгубите власт мозете бити сви по затворима бандо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

06.04.2023 20:09

Лако је тим предузецима да профитирају кад немају расхода,боловања,годисњих одмора и осталог.А сто се рада тице... Мислим,ајде да будемо искрени,рад висе није у моди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

07.04.2023 01:12

Оснују фирму, из будзета дају паре за подстицај, фирма и неради паре у дзеп, тако ти иде, приказу позитивано пословање, идуце године опет подстицај и тако у круг, цисто прање пара, власт има своје инспекторе мозе им се

Name

МД

07.04.2023 03:56

Најгори су ми ови коментари типа, гласали сте, сад гледајте и немојте да се жалите. Ко је гласао, и колико? На изборе изађе половина, и од те половине, за секту гласа пола, јел то 1/4 подршке од укупног броја људи. Нису они проблем, већ она 1/2 паметних, који кажу да неће гласати, јер их, чуј глупости, политика не занима. Глуме господу, Србују, након што дођу из Њемачке на одмор, гдје их половина спава у баракама. Ти нам долазе главе. Зарадио је нешто парица, пошаље и старом оцу, тако да се и он сад умирио, и није му више Додик толико крив, као прије. Овдје полицији не стаје када га зауставља, а у Њемачкој веже појасом и резервни точак у гепеку, да неби платио казну, због не кориштења појаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто то МД

07.04.2023 08:05

Сто си МД зив био,тако киван на неке које ето помало и омаловазавас а то није лепо.Да се гласањем или изборима несто мозе променити.Мислис да би Избори постојали?

Name

Све је бијело

07.04.2023 04:20

Све је дил дроге и нема милиона нити ичега другог сем прања од наркотика..у овој земљи то је једини бизнис који доноси лову и сви набројани су покривачи оних који се не виде , под окриљем фејк бизниса..Ми смо сада оно што је некад било Косово..мека за кокаин!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

07.04.2023 07:49

Пословање оваквих " ташна- машна" фирми се своди на посредовање, препродају и уговарање којекаквих " пословних трансакција" које су на ивици закона, а ћесто служе само за прање пара и утају пореза. Власт би могла да спроведе појаћан надзор над оваквим фирмама, да је довољно заинтересована, поставла се питање зашто није??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

07.04.2023 13:52

Лопове ви називате бизнисменима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

07.04.2023 16:14

То је цисто криминал али то зову популарно у РС памет посто друге памети и немају Та памет је Јо’с и остала док безмозгаси Аплаудирају тој памети знања

ОДГОВОРИТЕ