Агенција прати могуће ризике на економском тржишту

Агенција за банкарство Републике Српске саопштила је да је донијела, а везано за ублажавање ризика изазваних значајним растом референтних каматних стопа, инфлацијом и другим поремећајима који могу имати негативне ефекте на тржиште Републике Српске, нове подзаконске акте, тј. Одлуку о привременим мјерама за ограничавање изложености банке и Одлуку о допуни одлуке о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа.

Република Српска 06.04.2023 | 14:39
Агенција прати могуће ризике на економском тржишту

"Агенција за банкарство континуирано прати ризике и промјене који могу утицати на економске прилике и стање банкарског система, а прије свега на ризике који се односе на значајан раст каматних стопа, јер су ови ризици и даље присутни у 2023. години. У складу са надлежностима Агенције, донесене одлуке, као и наставак активности Агенције у 2023. години додатно се усмјеравају на очување економије и избјегавање преношења негативних ефеката са других тржишта", каже се у саопштењу.

Даље се наводи да у циљу очувања стабилности тржишта и банкарског система, Агенција и у току 2022. године доносила одлуке којима су се настојали ограничити ризици и посљедице макроекономских мјера и поремећаја на вањским тржиштима.

"У условима могућих значајних поремећаја на вањским тржиштима, очување и јачање стабилности банкарског система се постиже додатним и привременим усмјеравањем управљања ризицима и кроз управљање структуром потенцијално значајних и великих изложености банака на тржиштима изван Босне и Херцеговине. Одлуке ће имати и повољне ефекте на кредитну активност и јачање конкуренције на домаћем тржишту", каже се у саопштењу.

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

06.04.2023 12:59

Само пратите, али као увијек реакције неце бити ста год да се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2023 15:10

НЕ МЛАТИТЕ ПРАЗНУ СЛАМУ

Name

лила

06.04.2023 13:16

хаха, кад је пропало све српско морају чувати стране банке! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.04.2023 13:22

Агенција за банкарство прати, као што је пратила када су пропале три банке. Ако пропадне ĵош која, они ће само поново бити ту, да констатују да је пацијент умро. То је уједно сав надзор, јер остали стручњаци у Влади, попут Зоре Видовић, Радована Вишковића и Милорада Додика, кажу да су нам финансије стабилне, тако да, нема потребе, да ико у ишта сумња. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

06.04.2023 13:38

Васе працење је гледање кроз прозор да знате какво је вријеме, то једино знате и то једино радите. Ја мислим да вас је нагурало ко кинеза да сједите двоје на једној столици. И вама је као добро, на будзету бурле добар не таласај. Са теквим јајарама је најгоре као амебе.без боје окуса и митиса

ОДГОВОРИТЕ