Лажни полицијски шеф узнемирава директоре у БиХ

- Преварант, који се лажно представља као полицијски шеф, већ мјесецима узнемирава бх. грађане, а на његовој мети су врло често директори и остали руководиоци у предузећима.

Босна и Херцеговина 06.04.2023 | 08:31
Лажни полицијски шеф узнемирава директоре у БиХ

Потврђено је то "Независним новинама" из више извора, који подсјећају да ова обмана датира још из новембра прошле године, али полиција никако не успијева да пронађе преваранта.

Једна Бањалучанка је у тих неколико мјесеци добила два мејла узнемирујућег садржаја. У оба преварант користи име Мирсада Вилића, за којег се наводи да је "начелник босанскохерцеговачке полиције". Други мејл, који јој је стигао прије неколико дана, дошао је с адресе полицеинтерпо222@гмаил.цом.

"Контактирамо Вас након сајбер инфилтрације, Ви сте предмет неколико тужби за посједовање слика дјечја порнографија - сајбер емитирање - дјечји злочин", дословно пише у том мејлу, а који је у посједу "Независних новина".

Од Бањалучанке се тражи да се јави мејлом тако што ће написати своја образложења како би након тога била урађена "процјена санкција".

И то није крај пријетњи јер јој је за то дат рок од 72 сата, након чега ће "полицијски шеф" бити дужан да извјештај пошаље тужиоцу који води случај, ради припреме налога за хапшење.

"На крају поступка бит ћете регистрирани као сексуални пријеступник. Сада сте упозорени", наводи се у мејлу који шаље лажни полицијски шеф.

Оба дописа обилују аматеризмом, с тим што други, који је овој Бањалучанки стигао прије неколико дана, има и фалсификовани печат, а у њему су злоупотријебљена и обиљежја Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Министарства правде БиХ те Еуропола.

Извор "Независних новина" тврди да поједине полицијске агенције у БиХ добијају бројне пријаве грађана, који наводе да су добили спорни мејл.

"Такве мејлове добијају углавном директори и остали руководиоци у разним фирмама, али и људи из других сфера живота", тврди саговорник "Независних новина", упућен у детаље истраге.

На ову превару је, подсјетимо, крајем новембра упозорила Федерална управа полиције (ФУП).

"Федерална управа полиције жели упозорити грађане на све учесталији појавни облик тзв. пхисхинг кампање усмјерене према грађанима Босне и Херцеговине. У конкретном случају ради се о припремним радњама подузетим од стране непознатог починиоца ради почињења преваре", навели су из ФУП-а.

Како су појаснили, на већи број адреса електронске поште различитих прималаца у БиХ достављају се лажне поруке у којима се непозната особа/особе представља као полицијски службеник неке од полицијских агенција у БиХ.

Судећи према саопштењу ФУП-а, преварант на овај начин жели успоставити контакт са примаоцем, како би дошао до његове имовине.

Из ФУП-а су за "Независне новине" потврдили да раде на овом случају.

"Полицијски службеници Федералне управе полиције у сарадњи са надлежним тужилаштвима, подузимају мјере и радње из своје надлежности на откривању починилаца", рекли су нам из ФУП-а.

(Независне) Фото: Уступљена фотогрфија/НН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ду

06.04.2023 06:49

То ради систем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сацир

06.04.2023 07:04

Мафија влада на све стране..закон Сјеверне Кореје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

06.04.2023 07:48

По рукопису, неки "курсиста"! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуро партy

06.04.2023 07:51

Значи за сајбер криминал нисмо дорасли као држава и друштво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор

06.04.2023 09:05

Нисмо ми ни за крампе и лопате а камоли за сyбер криминал !

Name

Озна

06.04.2023 10:00

Ја Сам овамо добио у Сведској Али као да је послато од стране Хрватске полиције и на Хрватском језику.Висе мојих познаника је добили и на сведском и на енглеском Само нема потребе одговорати на маил а полиција као уобицајно касни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаик

06.04.2023 10:41

А зашто мислите да је лажни, у свима врстама занимања има будала,лудака, преварната, као и паметних, професионалних, поштених !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

06.04.2023 10:52

то ријешити није довољна само вијест о томе?

ОДГОВОРИТЕ