Јеврејима срећан и кошер празник Пасха!

Припадницима јеврејских општина Бања Лука и Добој, као и свим нашим гледаоцима јеврејске вјероисповијести Републици Српској односно БиХ, Србији, те широм свијета, БН ТВ жели срећан и кошер празник Пасха, да га проведете са својим најмилијим, у породичном весељу и здрављу.

Република Српска 05.04.2023 | 11:49
Јеврејима срећан и кошер празник Пасха!

Пасха симболизује слободу, препричавајући и преносећи с кољена на кољено избављење и излазак Јевреја из мисирског ропства, под Мојсијевим вођством, описаним у Књизи изласка, односно Егзодуса, у Тори (Мојсијевом Петокњижју из Старог завјета). Стога се назива и празником слободе.

Празник почиње 14. дана мјесеца нисана по јеврејском календару, Седер вечером, током које породице ишчитавају и испјевавају Хагаду, причу егзодуса из Египта. Један је од три ходочасна празника за вријеме којих се успиње у Јерусалим, ослањајући се на традицију из времена Краљевства Јудеје (10 – 6. вијек прије н.е.).

Траје седам дана, током којих се евоцирајући напуштање Египта и 40 година лутања по Синајској пустињи једе бесквасни хљеб (маца), што се прати и у осталим прехрамбеним намирницама. Пуни празници су први и посљедњи док средишњи представљају полу-празничне дане, при чему се у расијању пуни прослављају два дана.

Посљедњи, односно Седми од Песаха (Схеви'и схел Песацх), подсјећа на пристизање на обале Црвеног мора на којим дјеца Израиља свједоче његовом раздвајању.

Једна од међународно најпознатијих и најестетскије рукописно-осликаних хагада на свијету је управо Сарајевска хагада. Изгнанством Јевреја из Шпаније напушта је у 15. вијеку, а процјена је да је настала у другој половини 14. стољећа. Од 1894. године налази се у Земаљском музеју у Сарајеву.

Према ријечима Александра Николића, почасног конзула Републике Србије у Држави Израел, очекује се да ће се незабиљежене страсти током 13 узастопних седмица масовних протеста широм Израела у поводу правне реформе, односно револуције, привремено примирити током празника, међутим заваравања нема пред најтежим изазовима за карактер државе јеврејског народа у њених 75 година постојања.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борко

05.04.2023 11:37

Јеврејима зелим срецан празник и да висе никад не дозиве страдања која су им се десила. Јевреји су народ који је кроз историју јако много патио, робовао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2023 17:02

А бозији су народ. Знавци бог заказао по ко зна који пут

Name

Борко

05.04.2023 17:02

А зашто су патили!? То треба да се питамо. Нису тек тако били лоше третирани и прогањани. Нико то не ради из хира.

Name

+

05.04.2023 13:05

ЈЕВРЕЈИМА, ЖЕЛИМ СРЕЋАН ПРАЗНИК. НАРОД, КОЈИ ЈЕ МНОГО ПАТИО. И МИ СРБИ И ИМАМО РАЗУМИЈЕВАЊА ЗА ЊИХ.

ОДГОВОРИТЕ