Макрон у посјети Кини, са Сијем о трговини и Украјини

 - Француски председник Емануел Макрон допутовао је данас Пекинг у званичну посету Кини, током које ће разговарати са председником Си Ђинпингом.

Свијет 05.04.2023 | 10:43
Макрон у посјети Кини, са Сијем о трговини и Украјини

Макрон ће у посети Кини боравити до 7. априла, пренео је Кинески међународни радио.

Ово је трећа Макронова посета Кини од када је постао председник Француске и прва од његовог другог председничког мандата. 

Са Макроном ће у посети Кини боравити и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, пренео је Ројтерс.

Макрон је пре свог првог путовања у Кину од 2019. године, разговарао са председником САД Џозефом Бајденом о покушају да ангажује председника Кине да убрза завршетак рата у Украјини. 

За Макрона, који се код куће суочава са протестима због реформе пензионог система код куц́е, ово путовање је прилика да оствари неке економске победе.

Допутовао је са 50-чланом пословном делегацијом, коју чине и представници Ербаса, који преговара о великој наруџбини авиона, затим француског мултинационалног произвођача шинских возила Алстом и нуклеарног гиганта ЕДФ, навела је агенција.

Фон дер Лајенова није путовала у Кину од када је постала председница Европске комисије пре више од три године, а и због строге кинеске контроле током пандемије корона вируса,  сви дипломатски састанци су били одржавани онлајн.

Током тог периода односи Европе са Кином су прво захладили због застоја инвестиционог споразума 2021, а затим и одбијања Пекинга да осуди Русију због напада на Украјину, додала је агенција.

Фон дер Лајенова је изјавила да ЕУ мора да "смањи ризик" у односима са Пекингом, укључујуц́и ограничавање приступа Кине осетљивим технологијама и смањи ослањање на кључне инпуте као што су кључни минерали, батерије, соларни панели и други чисти технолошки производи.

Макрон је позвао Фон дер Лајенову да му се придужи на путовању како би изразио европско јединство, након што су француски званичници критиковали немачког канцелара Олафа Шолца јер је сам отишао у Кину прошле године, истакао је Ројтерс.

Осим о трговини, и Макрон и Фон дер Лајенова су изјавили да желе да убеде Кину да искористи свој утицај на Русију како би донела мир у Украјину или у најмању руку спречи Пекинг да директно подржи свог савезника Русију.

Кина је ове године предложила мировни план од 12 тачака за украјинску кризу, којим се обе стране позивају да пристану на постепену деескалацију која би водила ка свеобухватном прекиду ватре.

План је, међутим, у великој мери Запад одбацио због одбијања Кине да осуди Русију, а затим су САД и НАТО навели да Кина разматра слање оружја Русији, што је Пекинг демантовао, навела је агенција. 

(Тањуг) Фото: ЕПА-ЕФЕ/НИЦОЛАС АСФОУРИ / ПООЛ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ко је он

05.04.2023 09:05

И шта се он у то петља, кад му нико не дрма кавез?! Изгледа да је мали умислио да је много битан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово двоје сатаниста

05.04.2023 10:10

Нису способни ни у својој кући,да буду домаћини,а усуђују се једној Кини,и њеном мудром предсједнику да попију!Кад нису способни у својим земљама,водити исправну политику,шта траже у Кини?!Треба им забранити улазак у сваку поштену земљу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "поштена" земља

05.04.2023 10:40

Кина је диктатура, Мао силом дошао на власт, 50 милиона људи уби. Ти то величаш као да је то СССР или наци њемачке.

Name

Мирослав

05.04.2023 10:24

А сто иду у Кину? У Кини нема демокрације, треба сацекати да додје демокрација , па онда. Или их саље Зеленски, да пренесу његове наредбе Кини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Москва

05.04.2023 17:01

Пекинг Париз Берлин. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.06.04.2023

06.04.2023 07:19

Макрон мисли дасу Кинези луди на незнају фасу западњаци лажовчине Сто сад раде против Русије тоће исто радити и против Кине ако освоје русију.Западу поштени народ неверује кад подпишу неки уговор а камоли на реч.Имамо огледало Мински споразум са Русијом и Украином.Коим верује тај мора даје полудео.

ОДГОВОРИТЕ