Сукоби интереса и запошљавања по родбинској вези

Нацрт закона о спречавању непотизма и страначког запошљавања у Босни и Херцеговини усвојен је једино у Скупштини Кантона Сарајево у априлу прошле године и од тада му се губи сваки траг. У Републици Српској, Закон о непотизму не постоји.

Република Српска 04.04.2023 | 20:39
Сукоби интереса и запошљавања по родбинској вези

 Од 2009. године на снази је Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти, али се очигледно не примјењује, јер смо свједоци бројних дуплих функција. 

„Три дана до изласка из изолације мени госпођа ревизорка није дозволила та три дана. То је смртно опасна болест наравно она је умрла послије тога ја нисам господ бог и не могу да је ја жалим неко је извршио казну“, Обренка Слијепчевић, предсједник Комисије за спречавање сукоба интереса РС.

Да ли је казна за грађане то што је Обренка Слијепчевић, која је овај говор одржала јавно пред посланицима Парламента Српске, већ 14 година предсједник Комисије која би требало да се бори против сукоба интереса у инситуцијама?

С друге стране, ни предсједник Народне скупштине не сматра да је потребно мијењати постојећи закон о спречавању сукоба интереса нити доносити нови попут Закона о спречавању непотизма, јер таквих захтјева, како он каже, нема.

„Нсам видио у материјалима Уједињене српске то, ако буде у коалицији или опозицији ставићемо па ћемо разматрати у који календар ће  се уклопити све прихватамо хладне главе мирно полако изанализирамо и иде у процедуру“, каже Ненад Стевандић,предсједник НСРС (Уједињена Српска) .

Примјену односно непримјену закона о спречавању сукоба интереса већ годинама прати и Транспаренси БиХ. Кажу да је постојећи Закон лош, јер нису дефинисане ситуације које представљају сукоб интереса нити санкције. 

„Ништа се не ради по питању антикорупцијских закона ни сукоба интереса и других закона и ефикасности институција у процесуирању корупције на највишим нивоима власти већ ајде да се бавимо онима који упозоравју на корупцију и неправилности у раду власти, а овамо ћемо се правити да корупција не постоји јер нам тако одговара јер смо ми дио тог ситема и ми смо одговорни за то“, сматра  Ивана Корајлић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

И опозициони посланици у Парламенту Српске сматрају да Комисија за спречавање сукоба интереса није оправдала постојање, јер су потрошили огромна средства, а немају резултате који би то оправдали.  

„Очигледно је да власт користи то да посланицима даје врло уносне позиције и одобрава им средства која они користе и сумњамо у вишемилинонским износима да то користе за личне користи на тај начин ти посланици постају њима најсигурниј посланицие кад је у питању гласање“, истиче гор Црнадак, посланик ПДП у НС РС.

„Ако на то додамо да високи функционери СНСД-а запошљавају своју дјецу путем конкурса гдје се вреднују на тесту  као неупоредиво бољи кандидати од оних који су на Електротехници имали просјеке девет и то говори да су конкурси намјештени. Како ми то да посматрамо изузев на начин  да је потребно да дефинишемо један пропис или закнско рјешење који ће ту област уредити“, каже Вукота Говедарица, посланик СДС у НС РС. 

О измјенама закона о спречавању сукоба интереса причало се само у 2019.години, и све је остало само на томе. Чини се да код надлежних нема довољно воље за измјене закона јер би се онда морали позабавити непотизмом у сопственим редовима. 

(БН)  Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Милан

04.04.2023 19:52

Стевандиц само хода а 2 мјесеца на УКЦ не ради ПЕТ ЦТ апарат. Пацијенти то испастају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непотизам страсни

04.04.2023 20:33

Ста цес ти прицати Стевсндицу, Костадин ти јд директор Института у Бањалуци а његов син запослен у тој установи у Зворнику.

Name

Бањалучанин

04.04.2023 21:00

А какве везе има Стевандић с тим што не ради апарат у КЦ? Човјек је љекар, није менаџер а ни мајстор. Такође, какве везе има Завод са неисправним апаратом у КЦ? Ви не познајете основне појмове нити организацију јавних установа у Српској. Како такви очекујете било какав бољитак?

Name

Ре

05.04.2023 06:35

Како нема везе. Замјеник директора. Ако је љекар сто га никад нема на послу а плату прима.

Name

РЕ Бањалучанин

05.04.2023 06:48

Има ли ико везе! Стевандић и Дјајић раде на УКЦ-у али они у радном времену обављају страначке послове а не баве се оним за ста примају плату!!! Дјајић сједи по кафанама, и у Чајевцу у страначким просторијама паламуди са оним клинкама из странке а знамо сви какво је стање на УКЦ-у! Ботино распала црвена нека се ти разумијес у све! проће и васе буди сигуран пљуваце вас народ по улици!

Name

УКЦ

05.04.2023 08:07

А шта ће и овако Фајфер ништа не зна......Погледај те му Воље није му Раван ни Милан Чанак,а камо ли неки други Дебељко.

Name

Мирослав

05.04.2023 13:04

Бањалуцанин, Имају сви они везе, сто раде у УКЦ и у исто време се баве политиком. Релативно нову опрему треба редовно сервисирати, па це сваки апарат бити у употреби. Теско ми је поверовати да лекар-политицар, па јос директор УКЦ, нема појма колико има исправних апарата а колико покварених у УКЦ? Има он тим, а у тиму је неко из техницке слузбе, али њих није брига, ста ради и ста не. Кад њима запне, они лепо одосе за Београд, а обицан свет мора цекати да се апарати поправе, и мора се лецити у најбољој клиници на свету, како реце директод УКЦ. Прица мога теце из УКЦ, досао код лекара, а лекар ни да га саслуса, ни да га прегледа, питао га само колико му је година, и то је било све.Теца висе није исао лекару, казе а сто да идем, само им сметам, узимам им време, а они ни трун интереса немају за мој здравствени проблем, имају нека друга преца посла. Да буде горе, теца је том лекару у гимназији био професир, теца је њега препознао, али он није препознао свог старог професора, није или ... .

Name

Шипово Горица кошница

05.04.2023 03:41

Смије ли неко доћи пописати раднике у управи шумског газдинства горица шипово. Да се увежу та мјеста са осталим функционерима да видите гдје су дјеца погинулих а гдје подобних И дезертера

ОДГОВОРИТЕ
Name

пејо

05.04.2023 05:59

Тужно и жалосно да су овакви типови попут овог стевандића замислили себи да су неки политички зналци,стручњаци, мудраци, а сву своју каријеру граде на пљачку,те тако заврши факултет,те се обогати и поред сан арена купи станичну...смјести све своје лопове и дупелиаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.04.2023 06:18

ПА ТАЈ ЗАКОН ЈЕ ТРЕБАО БИТИ ОД ПОЧЕТКА . 30 ГОДИНА. ПА ВЛАСТ И РОЂАЦИ СУ РС ДАВНО ПРЕПИСАЛИ НА СЕБЕ. КАТАСТАР ЈЕ ЧУДНА ТАЈНА КЊИГА. СВЕ СВОЈ ДО ДВОГА СВУДА У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

05.04.2023 07:36

Само им увести огромне порезе на имовину и присилити да науче језике. Наш језик прво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.04.2023 08:36

Стиће се дојам, да госпођа Обренка неби могла реално да саћува три овце нацртане на папиру, и таква особа је намјерно постављена, и остављена толико дуго времена на функцији предсједника комисије за спрећавање сукоба интереса,у НСРС, јер је потпуно неспособна, за ту функцију, а ако је и постојао некакав нацрт закона о непотизму, он је намјерно опструисан, јер никада није ни бијо на дневном реду, или на јавној расправи у НСРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.04.2023 09:31

Код нас везе имају традицију, и у Брозово време се морао имати везу за посао. А онда нам дојаше демокрација, кад у њој исто, као и пре. Сећам се како је моја мама у време демократско, тражила везе за мој посао, те њен неки ђак а сад високи политичар, па кумови, па неки рођак, па пријатељев пријатељ, сви су јој обећавали, и на томе је остало. Она је јада баш веровала, чекала је тај дан. И на аеродруму кад ме је испраћала рекла је, "могао си сачекати још неки дан", важан и угледан човек ми је обећао, и његова супруга ми је обећала. Чини ми се да моја старичица, још увек тражи везу, у нада да ће веза прорадити, и да ћу се вратити.

ОДГОВОРИТЕ