Снијег и мраз у Семберији донијели невоље воћарима

Нагло захладњење које је погодило Босни и Херцеговину највише је невоља донијело воћарима. Због хладног времена у вријеме цвјетања, велики губици пријете посебно раним сортама.  Ако након снијега буде мраза, остајемо без домаћих јабука и шљива, али и другог воћа, упозоравају воћари. 

Република Српска 04.04.2023 | 19:53
Снијег и мраз у Семберији донијели невоље воћарима

Паде снијег на бехар, на воће…Ево зиме кад јој вријеме није.  Највише стрепе они којима снијег не иде на руку. Воћари.

Оно чега се воћаринајвише плашили, стигло их је. Од раних јутарњих часова у Семберији и окружењу пада снијег, а температуре су око нуле. Воћари се сад највише плаше мраза, јер ако се овако мокар снијег заледи на тек процвјеталим јабукама, крушкама и шљивама рода, кажу, неће ни бити. 

Снијег је, при овако лошим временским условима, добар изолатор на цвјетовима и пупољцима, а додатни проблем може да настане ако дође до његовог наглог топљења праћеног ниским температурама, односно, мразним ноћима.

“Овај снијег и ниске температуе које се очекују може 100% да уништи род, да затре род за ову годуну “, каже воћар из Кораја Зијад Смајић.

“Не спава се, не знамо шта да чинимо, немамо опрему да димимо, а велике су инвестиције. Па шта изађе, Боже помози”, додаје воћар из Тутњевца Драгиша Јовановић.

Драгиша Јовановић из Тутњевца код Угљевика има 20 хектара земље под воћњаком. Ријетко која временска непогода га је мимоишла. Ни сад му не преостаје ништа друго него да гледа у небо.

“Од тога живимо, од тога се улаже, стрепимо, ајде што неће бити новог рода и пара него отишао је улог стари од прошле године, сад ће бити питање преживјети”, рекао је Јовановић.

Иста мука мори и воћара Зијада Смајића из Кораја. 

“Ми живимо од овога. Двије задње године све непогоде, град за двије године, онда мраз, у задње три године бавити се воћарством на овим предјелима било је ризично и неисплатиово”, рекао је он.

Априлске ноћи биће бесане за воћаре, јер би минуси могли бити погубни, а толико се уложило. У вријеме ненормално високих цијена сваки здрав цвијет који остане на стаблу је битан, кажу они који живе од рода и приноса. 

“Велики су то улози за једног пољопривредника да му сад то неко згрне све, као мраз да му то покупи да нема “, каже Јовановић, а Смајић додаје да воћари све више одустају од производње. 

“Мало младих људи заснива нове воћњаке. Велика су улагања. Људи се боје, траже егзистенцију на лакши начин”.

Упркос свим напорима воћари ће и ове године тешко остварити зараду. Тим више јер су временски екстреми све чешћи, а цијене њихових производа – све ниже.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар