Представништва РС троше милионе на сајмове, зборове..

Представништва Републике Српске у свијету потрошила су у прошлој години 5,5 милиона марака. Фокус им је био на припреми терена за посјете званичника из Српске, док су остатак времена трошили обилазећи сајмове пива, зборове, молитве, изложбе, вечери поезије, спортске догађаје и друге манифестације на којима су ширили глас о Републици Српској.

Република Српска 04.04.2023 | 15:43
Представништва РС троше милионе на сајмове, зборове..

Перовић глумио портпарола

Шефу представништва Српске у Русији Душку Перовићу у прошлој години је на располагању било преко милион марака.

Као једну од главних активности он наводи подршку организацији посјете тада српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика 25. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу у склопу којег се састао са предсједником Русије Владимиром Путином.

Перовић се потрудио да Додикове активности буду добро медијски пропраћене, па се ставио у улогу његовог портпарола.

“Представништво је пружило подршку и за новинаре РТРС-а и АТВ-а ради снимања и праћења догађаја, као и подршку приликом давања интервјуа српског члана Предсједништва БиХ за руске новине и телевизију”, наводи се у извјештају о раду Представништва Српске у Русији.

Такође, ово Представништво је помагало у организацији вебинара, фудбалских и шаховских турнира, преводило документацију  како привредницима, тако и обољелима који су требали на лијечење у ту земљу.

Перовић је, како се види из извјештаја, увелико био укључен и у планове које компанија „Гаспром“ има у Републици Српској.

“Пружена је подршка приликом усаглашавања Мапе пута реализације пројеката изградње гасовода и електроенергетских капацитета на територији Републике Српске са компанијом „Гаспром“, пише у извјештају.

У овом документу дословно је побројан сваки стастанак и догађај на којем су људи из Представништва присуствовали. У мору њих истиче се састанак са наставницом српског језика у Централној градској библиотеци „В.В.Мајаковски” у Санкт Петербургу везано за учење и наставу српског језика.

“Пружена је подршка приликом објављивања пјесама пјесника из Републике Српске у збирци поезије и прозе Удружења књижевника „Чонгарски булевар” Библиотеке бр. 148 „Ф.И.Тјутчев” у Москви”, стоји у информацији о раду.

Представништво је навело и да је одало почаст погинулим опкољеног Лењинграда и положило вијенац у име цијелог народа Републике Српске на Пискаревском спомен гробљу у Санкт Петербургу поводом 78. годишњице ослобођења Лењинграда од опсаде.

У Аустрији се посветили грађењу капеле

У Представништу РС у Аустрији као најзначајнију активност су навели учешће у потписивању споразума између Фонда ПИО Републике Српске и Аустријског пензијског фонда (ПВА) о поједностављењу процедуре за остваривање права на старосну пензију за грађане Републике Српске који су на привременом раду у Аустрији, а којим су отклоњене потешкоће које су постојале у поменутом процесу.

Што се тиче привреде, кажу да су најзаслужнији за инвестицију аустријске “Пеwаг” групације која спрема отварање новог погона за производњу дијелова од индустријског текстила у Српској.

Када је у питању сарадња у овласти просвјете и културе, у Представништву Српске у Аустрији наводе да су учештвовали у Управном одбору за изградњу Меморијалне капеле на Војном гробљу у Маутхаузенуна.

“Представништво је у претходном периоду логистички и финансијски подржало реализацију пројекта изградње капеле, ради сјећања на неколико хиљада српских војника који су ту сахрањени у Првом свјетском рату, као и страдалника у оближњем концентрационом логору”, стоји у извјештају.

Кесићеви састанци са помоћницима секретара

Обрад Кесић, шеф представништва у Сједињеним Америчким Државама (САД) а које већ дуже времена држе на црној листи предсједника РС Милорада Додика, потрошио је 870.000 марака, без видљивих резултата.

Тако је он међу важне активности везане за институционалну сарадњу навео састанке са члановима америчког Конгреса и других институција не наводећи имена.

Кесић истиче састанак са савјетником новоизабраног гувернера државе Мериленд, те са помоћником секретара ове државе.

Такође, спомиње да се састајао са представницима америчке компаније који су заинтересовани за изградњу фабрике алата негдје на подручју Балкана, а гдје су достављене информације везано за улагања у Републику Српску.

“Пружена је подршка америчкој компанији ГТЦ из Милвокија везано за успостављање контакта и сарадње са фирмом Екобокс из Сребренице, те изражен интерес америчке компаније за могућност улагања или куповине компаније из Републике Српске”, наводи се у његовом извјештају.

Кесић је имао времена и за освештање храма Светог Саве на Флориди, обиљежавање комеморације Халијард мисије у Фениксу, прославу Дана и крсне славе Републике Српске.

Цицовић на презентацији трактора

Представништво Србије највећу пажњу посветило је организацији јубиларне свечаности поводом Дана Републике Српске и 30. годишњице проглашења Устава Републике Српске.

Такође, организовали су десету јубиларну манифестацију „Дани Српске у Србији“, по њима њихову најзначајнију активност.

Шеф представништва Млађен Цицовић састао се са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, а организовао је и заједнички састанак са министром трговине и туризма Републике Српске и министром трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

“Осим тога, шеф Представништва се састао са предсједником Градске општине Звездара, са којим је разговарао о досадашњој сарадњи са Републиком Српском и моделима њеног унапређења у наредном периоду”, стоји у извјештају.

Такође, свједочили су потписивању Споразума о сарадњи Ниша и Источног Сарајева, а у сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске, организовали су представљање туристичке понуде Републике Српске на 43. Међународном сајму туризма у Београду.

Занимљиву активност су имали везану за унапређење привредне сарадње.

“Организована је посјета министра привреде и предузетништва компанији „Мајевица“ у Бачкој Паланци, који је том приликом присуствовао свечаној презентацији првог домаћег трактора „Мајевица 90“. Вођене су активности у вези покретања производних капацитета „Мајевице“ у Српској, највјероватније у Зворнику”, пише у извјештају о раду представништава Српске у 2022. години.

Честитка као мјерило успијеха

Представници Републике Српске у Њемачкој као примјер јачања институционалне сарадње навели посјету пивском фестивалу “Октобарфест” у Минхену.

По питању привредне сарадње, одржали су састанак везан за успостављање сарадње привредних комора Баден Виртемберга и Републике Српске, а са представницима компаније “БЦ Сцхwеисстецхник” разговорано је о могућности инвестирања у Српску.

Представништво у Белгији писало је писма представницима у Европском парламенту у којима су осуђивали неосноване тврдње о Републици Српској.

Наводе да о успјешности њиховог рада свједочи “директна подршка званичницима у очувању слободе и идентитета Републике Српске пружена је од стране неколико посланика Европског парламента”.

“Они су путем својих званичних канала на друштвеним мрежама честитали Дан Републике Српске”, хвале се у представништву Српске у Њемачкој.

Активности Представништва у Израелу и Грчкој у области институционалне сарадње такође су се свеле на организацију посјета званичника Републике Српске овој земљи.

У Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу наводе да Представништва представљају значајан дио институционалне структуре Републике Српске чији је циљ јачање различитих видова сарадње са институцијама, пословном и академском заједницом у земљама свог сједишта.

“Треба напоменути да посљедице пандемије вируса корона, као и избијање оружаног сукоба у ширем окружењу у великој мјери утичу на глобалне прилике, мултилатералну и билатералну сарадњу, што се дијелом одразило и на активности представништава Републике Српске у иностранству и могућности њихове реализације”, кажу у овом министарству.

(Цапитал)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Србац

04.04.2023 13:54

Зоро гладни смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2023 16:04

Па радите да зарадите за храну.

Name

Миле и компанија

05.04.2023 14:14

Има се, може се

Name

АР

04.04.2023 13:55

Јос су нам само молитве остале све друго је отисло у Пепер И дим како реце Синан сакиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.04.2023 14:13

И молитве су постале упитне.

Name

борац

04.04.2023 14:49

И то су ти политицари узрупирали.

Name

04.04.2023 13:59

Сутња је злато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

04.04.2023 14:11

Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

04.04.2023 14:12

Скраћујемо уши, крпимо дупе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

04.04.2023 14:25

Мени је Кесић шампион. Сиромашни грађани Републике Српске плаћају дембелана у Америци. Једина корист од њега је што јсу Додик и мали кума Буде завршили на црној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

04.04.2023 14:39

Јебо вас онај ко је вас поставјо и ко је гласо за вас. Сам рокајте. Марво

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

04.04.2023 14:39

Тамо додиг има своје фирме где опљачкане паре из РС пере и има фирме, тј то су његове испоставе, опасног кримоса, у историји већег није било код србаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

04.04.2023 14:46

Узивају Ли узивају. Каква је корис обицним градјанима ( пензионерима, борцима, пољопривредницима болесним и , радницима)и оним у јавним кухињама сто цекају у реду???? Које генерације це отплацивати кредите????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

04.04.2023 15:04

Бог је свезнајући и свемоћан, савршен. Има савршен план за сваког од нас. Међутим, ми му се молимо често за своје личне ствари, њему небитне и ситне. Он наравно то унапријед зна јер је свезнајући. Молимо га да због нас промијени свој савршени план, да се предомисли, призна да план није савршен и уради како ми желимо. Арогантно с наше стране. Али ће то понекад и урадити, само ако га баш баш лијепо и понизно молимо. Као робови. Ако признамо да је он једини господар, а ми његови робови. Ако не, иде казна. Вјечна и најгора могућа. Што се мене тиче то је изнуда. Ал не зна се ко је у овој контрадикторности гори. Дал ми или Он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам за јарана

04.04.2023 15:24

Колико је утросено на доцек Милановица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јфофп

04.04.2023 16:16

Отцијепите се, да вам се дјеца смију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димна бомба

05.04.2023 14:28

Димна бомба да би криминалци могли врсњати

Name

Милан

04.04.2023 17:11

С обзиром на какве све опструкције наилазе од ДКП мреже БиХ, сигурно се може рећи да су оправдали своје постојање и остварили добре резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

04.04.2023 18:52

Е стварно си будала Милане, какве резултате су остварили. Хајде један наведи у било ком преставниству.

Name

Ре Милан

04.04.2023 21:05

Магаре лудо. Ста лупетас?

Name

Ре Милан

05.04.2023 05:14

Магаре нисам знао да се плацају санкције.

Name

Ре Милан

05.04.2023 06:39

Скупо су нас костале те санкције које су лоповима увели. Јел се то плаца?

Name

Мира за Милана

05.04.2023 07:18

Де написи где си се крио у рату? Јел дезертеру?

Name

Словенац

04.04.2023 17:23

Чуј из Рс а на паровима пише бих само џабе узимају паре стока једна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

05.04.2023 05:15

Нека Бурло дели лоповској братији народне милионе, народ није заслужио боље. Краду и отимају, видиш како се онај Вепар Кесић подгојио. Историја није запамтила глупљег народа и већег пљачкаша од Бурле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.04.2023 05:45

Нека само троше,док има будала да враћају кредите. Видите да смо луд народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

05.04.2023 06:40

Глас о РС шире људи који су одавде отишли боље него сви ти паразити.Одавде жели отићи свако ко није лијен,неспособан или стар.

ОДГОВОРИТЕ