Закон о поријеклу имовине мртво слово на папиру

Од 23. фебруара ове године почела је примјена Закона о утврђивању поријекла имовине који је усвојен прије годину дана и према којем ће под лупу доћи свако за кога се учини да је имао разлику између увећања имовине и прибављених прихода која је већа од 300.000 КМ. Истражили смо да ли је пиримјена закона почела и на терену? 

Република Српска 02.04.2023 | 20:00
Закон о поријеклу имовине мртво слово на папиру

У склопу прича о борби против корупције у јавном сектору, годинама је обећаван и закон о утврђивању поријекла имовине. Предлагали су га и власт и опозиција, а финални изглед закона, наравно, предложио је СНСД и коначно је ове године почела примјена закона.

Законом би се требало утврдити како су појединци долазили до богатства али није јасно дефинисано које су то групе над којима ће се вршити провјера. То је остављено Пореској управи да одлучи,а они кажу да је све још у фази припрема.

"Пореска управа Републике Српске је одмах након објављивања Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину формирала Радну групу за успостављање Сектора за утврђивање поријекла имовине и посебног пореза на имовину. Такође, достављен је и буџетски захтјев за 2023. годину који садржи и додатна средства за рад Сектора", наводе из Пореске управе и додају:

"Такође, донесено је методолошко упутство за размјену података на захтјев, којим је прецизније дефинисано и питање размјене података који су битни за рад Сектора, а тичу се размјене информација са другим државама".

Закон предвиђа да се особи која је у року од три узастопне године стекла имовину већу од 300 хиљада марака, а за коју не може доказати поријекло, уводи порез на ту имовину од 75% њене вриједности. Мађутим, и даље остаје отворено питање зашто до сада није било борбе против незаконитог богаћења јер су и у претходним годинама доношени слични закони?

 „Само одгађање од годину дана за ступање на снагу закона унијело је сумњу да постоји намјера да се он спроведе у дјело. Мислим да се неће кренути са неким крупним политичким или тајкунским именима то ће почети провјере на неком нижем интензитету како би се и сами порески инспектори и тужиоци обучили, а и како се не би пажња јавности окренула зашто овога не зашто неког другог“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник портала Цапитал.ба.

Из опозиције, која је неколико пута упућивала свој приједлог закона, кажу да власт очигледно не жели да се бави борбом против корупције. Сматрају да се новим законом неће доћи до додатног опорезивања незаконито стечене имовине бројних функционера који су се обогатили на рачун грађана Републике Српске.

 „Тај закон је и неуставан и незаконит наравно да нема суштински примјену осим да се Додик обрачуна са политичким неистомишљеницима и да им кроз тај закон одузме имовину и држи у страху људе који су у његовим редовима уцијењени и корумпирани“, сматра Небојша Вукановић, Листа за правду и ред.

"Овај закон отвара простор за легализаицију онога што су украли од државе и то је једна врста подстицаја и стимулације да можете да се понашате на неодговоран начин“, истиче Вукота Говедарица, шеф клуба посланика СДС-а у НС РС.

Закон о утврђивању поријекла имовине ступио је на снагу почетком марта ове године и предвиђа оснивање посебних сектора који би требали да раде на овим предметима.

До сада ништа конкретно није урађено нити су вршене провјере имовине, само је донесен Правилник о организацији и обезбијеђена средства за рад.

(БН) Фото: НСРС

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Гласач

02.04.2023 18:15

Значи смијеш красти али не смијеш причати.Одлично,само да знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.04.2023 18:38

Јеси ли ти то сам сконтао послије оволико времена,или ти неко рекао?

Name

Борац

02.04.2023 19:42

Само у Бјељини има преко 100 милионера. Скоро сви политицари и профитери.

Name

Фифи

02.04.2023 18:16

Док је ова власт на целу, неце се никад испитати поријекло о имовини, неце сами себи скакати у стомак

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.04.2023 19:07

ПАДЕ МИЛО ДЈУКАНОВИЦ ! НАРЕДУ ЈЕ ДА И ОВДЕ ЗАВЛАДА НОРМАЛНО СТАЊЕ,НСРОД СЕ ЗАСИТИО ЈЕДНИХ ИСТИХ 20 ГОДИНА.ЈЕЛ ТРЕБА ДА И ДАЉЕ БУДЕ СПИРИЦ ВЛАСТ,НАЈНОВИЈИ ЊЕГОВ НАСТУП КАО ПРЕСЈЕДАВАЈУЦЕГ ДОМА НАРОДА ЈЕ ДОДИКУ УДАРИО НОЗ У ЛЕДЈА,ПОСЛЕ РАДУЛОВИЦКЕ ,ЉУБОЈЕВИЦКЕ,ВУЛИЦКЕ И СЛИЈЕПЦЕВИЦКЕ,ЗВОНЕ ПОСЉЕДЊА ЗВОНА СНСД ГРУОАВОЈИ И МЈИХОВИМ САТЕЛИТИМА.МОЗДА ТАД НЕКОГ ЗАБОЛИ ОНО СТО И СПИРИЦА.

Name

#

02.04.2023 19:27

Никад се то неће спровести

Name

Татар

02.04.2023 19:29

Док је ове власти тај закон сигурно неће угледати светло дана

Name

Ре

02.04.2023 20:04

Па људи моји, откуд им толика имовина? Из авиона се види да то није од званицних прихода. Али ови криминалци и пљацкаси на власти неце резати грану на којој сједе. Ако се и буде примјењивао, примјењиваце се селективно и дискриминаторски. Откуд толики богатаси, сви од реда повезани са политиком, а ми најсиромаснија и најкорумпиранија земља у Европи? Овај накарадни систем је пропаст за народ, јесте ли видјели ред испре Њемацке Амбасаде? Реците једном, колико стварно људи зиви у овој Републици заробљеној од стране овог криминалнохг и похлепног олоша на власти?

Name

Ре ре

03.04.2023 05:08

Тајкун бурле и његове богате слуге када би изнијели сву своју имовину и новац који имају на видјело , народ и борци би добили фрас срчани.

Name

гиги

02.04.2023 18:53

Само промјена власти а онда одузимање и хапсења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Али

02.04.2023 19:10

Зато има закон о "клевети", да не можете "клеветати" некога ко располаже имовином на нелагалан начин !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.04.2023 19:25

Све уз подршку ОХР, ММФ, амбасада Квинте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је,она

02.04.2023 19:31

Ни по бабу,ни по стричевима?!Није ли закон,исти за све?!?!?!Хоће ли ова власт,коначно стати са уцјенама и тиранијом,или грађани да излазе у побуне ширих размјера!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.04.2023 19:58

ОНИ СУ КРАЛИ И ЗАКОН НИСУ ДОНОСИЛИ. ДОК СВЕ ПОПАЛЕ И ЗАСТАРИ. ИРБ БОБАР, СРПСКА БАНКА И СВА РС. ПОЗИЦИЈЕ СУ ИМ САДА ПОТРЕБНЕ, ДА УГАСЕ И ПРАВО ГОВОРА О ТОЈ ИСТИНИ. ДОБИЛИ СУ НА ВРЕМЕНУ. ЈЕДНИ КРАЛИ ОД 92, А НЕКИ ДЕЦЕНИЈАМА. СНСД ДВИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик.јегер

03.04.2023 03:07

Исто као.и закон о статусу и правима бораца ,стоји у фиоци.говнетеа Миланковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

03.04.2023 04:50

Никада тај закон неце зазивети,сад следи формирање којекаквих агенција,комисија итд.Укратко овај закон це само помоци лоповима да легализују покрадено.Људи јел тацно да је имовина покојног Мицица процијењена на 180 милиона,колико тек има Додик и свита око њега .Е мој добри и послусни народе зато имате најнизе пензије,плате , борци борацке додатке итд.Добро размислите коме дајете глас.

ОДГОВОРИТЕ