Претварање воде у црно наговјештава крај свијета

Активисти који се противе климатским промјенама обојили су у црно воду у фонтани у барокном стилу у подножју Шпанских степеница у Риму, у протесту који, према њиховим ријечима, указује на сценарио "смака свијета".

Свијет 01.04.2023 | 17:08
Претварање воде у црно наговјештава крај свијета

Троје активиста из организације за борбу против климатских промјена “Посљедња генерација” сипали су угљеничну течност на бази поврћа у знамениту фонтану из 17. вијека, прије него што их је полиција отпратила са ове локације.

Фонтану у облику чамца дизајнирао је чувени италијански вајар Пјетро Бернини.

Према популарној причи, он је био инспирисан открићем чамца на тргу 1598. године, након што га је поплавила ријека Тибар, наводе активисти, а преноси АФП.

"Претварање воде у црно наговјештава сценарио краја свијета према којем идемо све брже – суша се смјењује са разорним поплавама, које ће ставити тачку на живот на Земљи, заједно са топлотним таласима", наводи се у саопштењу.

Посљедња генерација почела је да спроводи мирне, али ометајуће протесте у Италији прошле године уочи општих избора, позивајући политичаре из свих странака да им борба против климатских промјена буде приоритет.

(АФП) Фото: Сцреенсхот

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Па

01.04.2023 15:37

Поздрављам сваку одлуку која води ка оцувању природе и успоравању климатских промјена. Али, сви ти активисти сиром свијета, да ли имају неке конструктивне приједлоге? Они само у својим главама имају да несто треба промјенити, а никакво рјесење не нуде. Недавно ме једна активисткиња у једној дрзави ЕУ пресретну на улици и на МацБоок-у ми приказује снимке како се убијају мали пилици који не могу са се размнозавају. И заговара гасење свих индустрија које нас окрузују и трују. А ја је питам, засто користи лаптоп, и то Аппле, ако је против свих тих индустрија, колико људи негдје тамо умре у процесу прављења тог њеног Аппле-а. А казе она мени, па лаптоп је полован, нисам га новог купила (?!). Ето, размисљање просјецног активисте данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

01.04.2023 19:20

У процесу производње ел. аутомобила, остаје више "прљавштине" него код производње стандардног аутомобила ! Неко очигледно има "жваку" !

Name

+

01.04.2023 15:56

БРАВО. ТАЧНО СТЕ НАВЕЛИ, КАКО ПЛИТКА ПАМЕТ РАЗМИШЉА. ТРЕБА СЕ ВИШЕ ВРАТИТИ РАДУ, РЕДУ И ПРИРОДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

01.04.2023 16:55

ПОЛИТИЧАРИ ЋЕ НА МАРС. ИМАЈУ ВЕЋ КАРТЕ УПЛАЋЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

01.04.2023 17:11

Требало би стимулисати зивот у пустим областима селима растерецењем градова

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.04.2023 05:48

ПА НЕЋЕ И НЕМАЈУ УСЛОВА ЗА РАД НИ ОНИ КОЈИ СУ СЕ РОДИЛИ У СЕЛУ. ДА СЕ АКТИВИРАЈУ НА ПРОИЗВОДЊИ. ГРАДОВИ ЋЕ ПУЦАТИ ОД ГЛАДИ. ВЕЋ ЈЕ ВЕЛИКА НЕРВОЗА. ПРЕПУНИ СУ. А НОВЦА НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

02.04.2023 10:25

Свијет је одавно смако

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

02.04.2023 10:31

Дођите код нас да видите како се претвара у бару, прво

ОДГОВОРИТЕ