Милијарде КМ од путарине. Ауто-путеве граде од кредита

У Босни и Херцеговини тренутно има око 220 километара изграђеног аутопута. То је, сагласни су критичари, премало, имајући у виду посебне путарине за изградњу и одржавање аутопутева, као и дио од акциза на гориво који иде управо у ове сврхе. Још фрапантније је да републичка власт упорно узима кредите за сваки нови километар аутопута.

Република Српска 01.04.2023 | 16:07
Милијарде КМ од путарине. Ауто-путеве граде од кредита

За 16 година, Босна и Херцеговина је прикупила невјероватних три милијарде и 434 милиона марака путарине за одржавање путева у БиХ, која се наплаћује 15 фенинга по литри горива.

Од 2009. године до краја 2022. путем наплате 25 фенинга по литри горива, прикупљено је посебне путарине која је намијењена искључиво за изградњу нових аутопутева три милијарде и 38 милиона, што чини укупну бројку од 6 милијарди и 473 милиона које би требало да су уложене у ауто-путеве у БиХ.

Поред тога, дио за изградњу иде и од акциза на гориво, путем којим је прикупљено 7 милијарди и 896 милиона марака од 2006. године. За сав овај новац, Босна и Херцеговина је добила свега око 220 километара аутопута. Мимо свега наведеног, за аутопутеве иде и дио новца прикупљеног од регистрације, пореза и појединачне наплате путарине на ауто-путевима у БиХ.

 „Управа за индиректно опрезивање приходе по основу акциза, ПДВ – а и путарине за одржавање аутопутева прикупља и они се дијеле сваког радног дана према коефицијентима које на кварталном нивоу усваја Управни одбор. Посебна прича је путарина за изградњу аутопутева. Тај порез је уведен 2009. године и намјенски се прикупља за изградњу аутопутева и који се распоређује на ентитетским нивоима“, поручује Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање. 

Од посебне путарине за изградњу аутопутева у БиХ, Република Српска је до сада добила 1, 1 милијарду марака, односно 39 одсто. Како су нам потврдили у Ауто-путевима Републике Српске, тренутно има изграђено 112 километара аутопута у Српској, али не од путарина, већ из кредита и донација.

„Важно је напоменути да кредите европских банака прате и грант средства Европске уније, у износима и до 40 одсто од висине одобрених кредита. Укупан износ повучених кредитних средстава је око 620, 7 милиона евра. До сада је враћено 217, 8 милиона евра, а преостало је да се сервисира још око 402, 8 милиона евра“, поручују из Ауто-путева РС.

Гдје се онда троши новац намијењен за изградњу и одржавање аутопутева, није познато, јер свака нова дионица подразумијева и узимање новог кредита.

 „Договорен је аутопут од Приједора до Бањалуке, желимо да наставимо наш план од Бањалуке према Мркоњић граду. Али нећемо одустати ни од тога, већ сада разговарамо са нашим кредитним партнерима, и изградњу аутопута односно брзе цесте од Требиње до Фоче, даље до Вишеграда и кроз цијелу РС“, рекао је Милорад Додик крајем фебруара ове године.

„Нама је обећана и брза цеста од Требиња до Бијељине, имали смо причу да ће бити аутопут од Требиња до Вишеграда, ево сад је смањена дионица до Фоче. Не знам више је ли смијешно или тужно. Ми немамо уређене ни магистралне путеве у Херцеговини између општина“, одговара Ђорђе Вучинић, посланик Листе за правду и ред у Народној Скупштини Републике Српске.

Гдје је потрошена 1,1 милијарда марака од намјенске путарине за изградњу аутопутева није познато. Према информацијама из Аутопутева РС, од 2009. године до краја 2022. године на име те путарине остварен је приход у укупном износу од 967 милиона марака, што показује да постоји разлика од близу 136 милиона марака мање него што показују подаци Управе за индиректно опрезивање БиХ.

 „Намјена увођења овог прихода јесте да буде искључиво за изградњу аутопутева. Управа тај новац расподјели, а да ли се та средства искористе онако како су намијењена, ми немамо одговор на то питање и то није наша надлежност“, каже Ратко Ковачевић из УИО БИХ. 

 „Оно што је за сваку осуду јесте изградња брзе цесте или ауто-пута према Приједору, више не знамо ни шта је. Прво што до тог уговора нико није дошао и тај уговор годинама се крије. А ако се нешто крије, то је зато што у њему има нешто што се не смије показати“, каже Александар Трнинић, посланик СДС - а у Народној Скупштини Републике Српске.

Тренутно су у Републици Српској у функцији аутопутеви Бањалука – Градишка, Бањалука – Добој и аутопут на паневропском Коридору Пет Це.

(БН) Фото: НАЛ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Брдар

01.04.2023 14:22

Нема људи све су раселили ко це возити тим путевума.а гдје су паре то питајте главу РС а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.04.2023 15:10

Главоњу треба питати...

Name

Ре

01.04.2023 15:55

Узимају се милијарде али Федерација ту аутопутеви раде пуном паром. Ово овамо ни за зимску службу не зараде. Све смо растјерали мој Миле и Роде нас заобилазе

Name

Наше главоње

01.04.2023 17:16

Тај кеш, да га тако незовем, од путарина, наравно узме себи, а нове путеве граде од кредита, јер то ће народ враћати, баш их брига!

Name

Свезналица

01.04.2023 18:03

.....АУТО ПУТ НИЈЕ ДРЗАВНИ НЕГО ВЛАДАЈУЦЕ ПАРТИЈЕ И ДОДИГОВ СВЕ ПАРЕ ИДУ НА ПРИВАТНИ РАЦУН.СИПА ГАЊА СИРОТИЊУ ЗА УКРАДЕНУ КОКОС А ОВИ СТО МИЛИЈАРДЕ КРАДУ ТО НИСТА ..О ДРЗАВИ..О ПРАВДО ,,ГДЈЕ ЛИ СИ..

Name

Поскок

01.04.2023 21:03

Дакиц-Ћориц ста даље тубима ста да се казе,па они скупа немајубосам разреда основне сколе,све остало је купљено,сто то не казе Перица Глигиц. Страсно какав двојац криминалаца је директор ауто-пута и путева српске. Искрено јадни смо а и странка која им је дала мандат и функцију и себе тиме понизавају,ако немају бољи кадар нек се не брукају.

Name

Опозиција спава по обицају

01.04.2023 14:39

Сто опозиција не поцне вец једном да тузе и да Суд казе мисљење да има писмени траг , промијенити це се и Влада а ста онда кад нема писмени траг ниста . ИЛИ ЈЕСИ ИЛИ НИСИ ОПОЗИЦИЈА А НЕ САМО НА РИЈЕЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајишка

01.04.2023 14:40

Зато се враде приватне виле ,Горицин стан од 400 квадрата кошта милион и шест стотина хиљада марака без луксузног намјештаја . Гдје заради она за стан 2 милиона незна гдје лијево!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

01.04.2023 14:47

ПА НИСУ ИЗБОРИ БЕСПЛАТНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

01.04.2023 14:52

Можда те паре иду за социјални мир,што је уреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сепртља

01.04.2023 15:18

Треба повецати акцизе макар дупло

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОВЕЋАТИ

01.04.2023 17:44

Повећати путарине пунити мили породични буџет Гужва на сто путу 9.јануар. Све ће то Кинези добити за сићи.

Name

Татар

01.04.2023 19:36

Да милијарде али док узме свако своје путеви се морају градити од кредита

Name

Срб

02.04.2023 05:59

Покро додиг усташа све, парама од акциза плаћа буџетлије, рашћеро све Србе из отаџбине, остали само пресвучене комуњаре и ситне јајаре. Идентично је урадио као и броз послије другог свјетског кад је све четнике протјеро ван Србије, само што је оња броз бар нешто дао и народу а овај злотвор само својој банди намиче а народ ко шиша нек цркне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гедзо

02.04.2023 06:12

Мафија на власти. А то знаци да је мафија та која је сеф свим дрзавним органима тако да је изнад закона. Као у вестерн филму у којем бандит са својом бандом дрзи град а сериф и судија му долазе на рапорт.

ОДГОВОРИТЕ