Има ли краја: За ИЗИС систем још пола милиона марака

Након што су порески обвезници у Републици Српској за фамозни интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) дали више од 26 милиона КМ, а он у само осам тестних дана прошле године успио да колабира па мјесецима ствара проблеме здравственим радницима, сада је Фонд здравственог осигурања Републике Српске одлучио да га „додатно одржава“. То ће коштати нових – 491.400 КМ са ПДВ-ом.

Република Српска 31.03.2023 | 11:24
Има ли краја: За ИЗИС систем још пола милиона марака

Нови буџетски одлив за систем, који је иначе под гаранцијом до августа 2024. године, ФЗО РС је покушао да оправда у тендерској документацији:

„Фонд располаже пуним правом начина кориштења и измјена испоручених апликација и wеб сервиса за сопствене потребе.“

Објашњено је да је под гаранцијом, на коју су се тендерским уговором обавезале фирме које су га радиле – „ММС Цоде“, „Ланацо“ и „Ерицссон Никола Тесла“, само адаптивно и корективно одржавање, односно исправљање грешака у софтверу и евентуално мијењање харвера и системског софтвера.

Све друго, што управа ФЗО РС не прецизира у тендеру, грађани плаћају посебно, новим стотинама хиљада марака.

„Додатне услуге одржавања су све услуге одржавања које не спадају под корективно и адаптивно одржавање у гарантном року и оне су предмет ове јавне набавке. Овај тип услуга ће се изводити по захтјеву Фонда. Понуђач ће по добијеном захтјеву, сачинити спецификацију услуга по човјек/сату или човјек/дану по цјеновнику специфицираном у понуди“, стоји у тендерској документацији.

Јасно је, међутим, да по вршиоцу дужности директора здравственог фонда РС Дејану Кустурићу много тога не спада под гаранцију па у тиму оних који ће додатно лијечити ИЗИС потребан је архитекта информационог система за „Орацле“, пет програмера који имају искуство у кориштењу развојног алата Орацле АПЕX, дизајнер графичког корисничког интерфејса, стручна особа са познавањем и искуством имплементације комуникацијских протокола у здравству - ХЛ7 ЦДА стандарда (енг. Хеалтх Левел 7 Цлиницал Доцумент Арцхитецтуре), стручна особа са ХЛ7 В2.7 сертификатом, два стручњака за администрацију „Орацле“ базе података, стручњак за рад на инфраструктури јавног кључа и сертификата (ПКИ -Публиц Кеy Инфраструцтуре), стручњак за Орацле ЕXА ДАТА систем (X7-2), четири аналитичара ословних процеса, стручњак у области лабораторијских информационих система, стручњак са знањем у развоју мобилних апликација у ФЛУТТЕР-у, стручњак за микросервисе и повезивање са великим информационим системима и стручњак за рачунарске мреже.

Тражи и да понуђач има уредно извршен један уговор у вриједности не мањој од 420.000 КМ без обрачунатог ПДВ-а (491.400 КМ са ПДВ-ом), који је за  предмет имао израду, испоруку, одржавање или надоградњу минимално једног информационог система у области здравства у посљедње три године.

„Обимна документација”, у којој лежи тајна ИЗИС-а, скоро пет година скупља прашину у ладицама, прво Окружног тужилаштва Бањалука, а потом и Републичког. Још 12. јула 2018. године Министарство унутрашњих послова РС доставило је комплетну документацију, а Кустурић, којем је много тога досад прошло испод тужилачког радара, несметано је наставио да троши јавни новац управо на овај систем.

У међувремену сазнало се, а писао је Цапитал, да је љекару опште праксе потребан чак 81 клик да би пацијенту издао рецепт за лијек, упутницу, заказао “магнет” или ЦТ и то ако систем све те кликове прихвати и обради задате информације.

Стање је катастрофално, говорили су медицински радници у новембру прошле године. Медицинске сестре имале су и додатни проблем, „јер све што љекар кликне, прихватио то систем или не, штампа као рачун за партиципацију“. На бројеве телефона, гдје би требало да пријаве нефункционалности система, нико се није јављао.

Славко Бојић, власник „ММС Цоде“, хапшен због криминалних корона уговора са Институтом за јавно здравство РС, у мају прошле године саопштио је да не вјерује овдашњем правосуђу и да не може да послује у овој средини. Рекао је да ће отићи. У Њемачку. Фирми је оставио обавезе по уговору са ФЗО. Њени стручњаци навели су да су проблеми у Дому здравља Бањалука „изазвани нестручним руковањем и лошом интернет конекцијом“.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске одговорност су, такође, пребацивали на здравствене установе напомињући да су „оне имале могућност да се још раније интегришу у ИЗИС, али да то зависи првенствено од њихове спремности и техничких могућности да се прилагоде“.

Према њиховим подацима које је објавио Цапитал, 273 установе су увезане у овај систем, а ако се узму у обзир све амбуланте и породичне медицине и апотеке, ИЗИС се користи на око 800 локација.

“Имајући у виду тренутни број интегрисаних установа евидентно је да су почетни изазови савладани. Примјера ради, од 1. августа 2021. евидентирано је 14,7 милиона посјета у овом систему на примарном нивоу, реализовано је 13,5 милиона електронских рецепата, креирано је 6,2 милиона упутница у ИЗИС-у, те 1,6 милиона налаза”, навели су за овај медиј из ФЗО РС и оцијенили да је ИЗИС одлично рјешење за здравствени систем у Републици Српској.

(Журнал.инфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Еуро партy

31.03.2023 09:56

Ко за то брига,народне.паре само харчи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјели мантил

31.03.2023 11:07

У Бјељинском дз. Директорица наредила да сви морају потписати како су задовољни са ови смецом.

Name

д

31.03.2023 09:58

Само дери, има се може се, ником ништа не говорите као у корони за маске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.03.2023 11:33

То се зове промасена народна воља,,глупи народ изабрао себи власт бас какву је тразио и сад плацај дугове и рацуне сто је мафија покрала и опљацкала.

Name

осигураник

31.03.2023 11:18

Али зато нема средстава да се исплати рефундација троскова лијецења. Џаба и судска пресуда. Држава у држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Администратор

31.03.2023 11:30

ИЗИС је катастрофа - проблеми се само гомилају. Потпуни промашај! Испаштају и пацијенти и радници. Хоћемо назад WебМедиц!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

31.03.2023 12:10

Мало је пола милиона? Педесет треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

31.03.2023 12:15

Који црни 81 клик за рецепт?! Па бар је то лако провјерити, позови свог породичног па питај прије него што напишеш овакву глупост. Само кривична одговорност за изнесену лаж и удри по џепу па ти онда пиши...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.03.2023 13:03

Отидји па види како доктори кукају.

Name

Татар

31.03.2023 13:45

Ал неко пере лову

Name

Боле

31.03.2023 12:32

Лезацете сви у затвору за ове лоповлуке! Ви и васи софтвери цркли да Бог да,помислио би неко да смо Хонг Конг ,да нам је све компјутеризовано а оно немамо ни струју ни воду како треба! Кога ви крадете висе,насли нацин да нам уваљују маглу додиков син,скрбицев зет,тегелтијин онај савјетник Дјурдјевиц и остали ИТ струцњаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

31.03.2023 12:52

Болесни режим ради све само да уништи Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ