Власт повећава буџет БиХ на уштрб локалних заједница

- Буџет институција БиХ још од 2018. године упорно расте, па је тако ове године предвиђено чак милијарду и три стотине КМ за расходе институција. Узима се за плаћање дугова, за привилегије у институцијама БиХ, а за локалне заједнице и становништво нема системских рјешења – рекла је Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, коментаришући овогодишњи приједлог буџета институција БиХ. 

Република Српска 29.03.2023 | 17:47
Власт повећава буџет БиХ на уштрб локалних заједница

Пекићева је подсјетила да је Управа за индиректно опорезивање изнијела податак да је у прва два мјесеца ове године прихода који се враћају корисницима прикупљено у износу од милијарду и 173 милиона КМ. 

- И било би логично да се та средства враћају, али видимо да је Република Српска добила 9% мање средстава него у истом периоду прошле године, а самим тим и локалне заједнице које су задње у реду за добијање средстава су добиле од 15% до 20% мање прихода него прошле године. Стварни живот и оно што најдиректније утиче на животе грађана није у институцијама БиХ, него у локалним заједницама. Савјет министара је требао, када је већ дочекао март да предлаже буџет, да води рачуна да институције БиХ захвате мање од индиректних пореза за финансирање својих расхода. Такође, још једном се показало, да буџет БиХ упорно расте на уштрб ентитета и локалних заједница – рекла је Пекићева. 

Истиче да јој је јасно што ниједна иницијатива која се тиче смањења стопе ПДВ-а и укидања акциза није добила зелено свјетло. 

- И ово средстава што је прикупљено није довољно за финансирање свих обавеза институција БиХ, а не морамо онда ни причати шта остане Републици Српској и локалним заједницама – рекла је Пекићева. 

Изразила је увјереност да се из унутрашњих резерви могла финансирати неспорна потреба за повећањем плата државних службеника и осталих запослених. 

- Осим ЦИК БиХ и можда још неке институције, сви имају повећање прихода. Зар је потребно 34 милиона КМ за куповину неке опреме? Ту се једним дијелом мисли на куповину опреме, а другим дијелом на куповину аутомобила. Само Предсједништво, чији је буџет такође растао, је издвојило близу милион КМ за свој возни парк. Као и увијек, за то расипништво има, а за локалне заједнице не, што посљедично може довести до поскупљења услуга које локалне заједнице пружају становништву. По ко зна који пут свједочимо бризи власти за своје бахате привилегије, а потпуној небризи за народ – поручила је Пекићева.

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лаки је у акцији

29.03.2023 15:58

Мало мање крадите по локалним заједницама дамо лепа,па це бити новца и за сиромасне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цутко Литоња

29.03.2023 16:32

Само пљацкајте и крадите а блесави народ то све плаца кроз разно, разна поскупљења

Name

Будимир

29.03.2023 23:42

Пдп има одговор за све Продавача кошуља за премијера

Name

БЛ

30.03.2023 04:52

Браво одлицан коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацко

30.03.2023 06:08

Видим нападате гдју Пекиц а ни једног правог разлога вец само ботовско лајање . Господја је рекла само онако како јесте . Нападајте оне сто врсе власт ако смијете ики бајат сендвиц млака кола и продан образ вам је довољан за зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новац фотељаса

30.03.2023 08:00

Потребно је укинути преко 90% фотељаса који се хране народним новцем и онда би земља цвјетала, а од толико приспјелих, тр украденим, претјерано високим ПДВ, могло би се много брзе отплатити дио дуга о тих 9 милијарди. У тако маленој земљи, са несто мало висе од 3 милиона становника, у власти има много висе него у Њемацкој која броји преко 80 милиона становника.

ОДГОВОРИТЕ