Власт на нивоу БиХ пољопривреднике гура у сиву зону

И након двије године откако је измјена закона о ПДВ-у у процедури, подизање прага за обрачун са 50.000 конвертибилних марака није угледало свјетлост дана, нити је извјесно да ће се то уопште десити, јер је ова тачка јуче уклоњена са дневног реда на колегијуму Дома народа БиХ.

Република Српска 29.03.2023 | 15:37
Власт на нивоу БиХ пољопривреднике гура у сиву зону

Због инфлације која је досегла свој деценијски врхунац, овај праг је сада лакше него икад прекорачити, међутим, босанско-херцеговачке институције, очигледно, нису препознале значај овакве измјене закона и не само да до измјене неће доћи него нису узели за сходно ни да дискутују о овој теми. Оваквим понашањем свјесно дио пољопривредних произвођача и самосталних предузетника гурају у сиву зону пословања, што додатно слаби и овако пољуљану економију државе.   

По актуелном закону о ПДВ-у свако лице чији опорезиви промет добрима или услугама и промет добрима ослобођеним уз кредит у претходној години прелази или је вјероватно да ће прећи праг од  50.000 КМ дужно је да се региструје према овом закону као порески обвезник. 

Република Србија је то другачије регулисала, рекавши да пољопривредник чији укупан промет добара и услуга у претходних 12 мјесеци није већи од осам милиона динара (нешто више од 130.000 КМ) не обрачунава ПДВ нити је дужан водити евиденцију прописану законом о ПДВ-у. 

- Разлика између ова два прага је више него двострука, али у чему је разлика између обвезника са ове и оне стране Дрине? Србија је често мјерило за нашу земљу и врло често се мјере од њих „преписују“ но овога пута то није случај због чега се испоставља да се селективно усваја само оно што доприноси државној каси која се празни углавном на буџете институција и превисоке плате бројних функционера, а најмањим дијелом на грађане.

Било је случајева када су измјене закона или нови закони доношени преко ноћи, али та експедитивност је овога пута изостала, те се намеће закључак да овој држави није битно како функционишу њихови ситни произвођачи од којих долази практично једина новостворена вриједност и на чијим леђима функционише цјелокупан овај накарадни систем, изузевши бројне кредите, који ће, истини за вољу, такође доћи на наплату њима, или бар њиховој дјеци - истиче Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

Он додаје да, ако ова процедура траје двије године, без изгледа је да ће се ускоро окончати, поставља се питање колико би тек времена требало да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а, па да престанемо једнак процент овог пореза да плаћамо на луксузну робу и на основне животне намирнице, дјечију опрему и слично.

- У држави парадокса, све је могуће, осим реформи. Нажалост, државне институције које би требале да доносе оваква законска рјешења, на корист свих грађана, нису самосталне у одлучивању већ раде по смјерницама ММФ-а и других међународних институција чије су нас позајмице оковале у дужничком ропству. Зашто је то тако? Просудите сами - закључује Вучковић у саопштењу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

29.03.2023 14:10

Па што се тиче пољопривредника у овој држави они су родјену у сивој зони као и многи други тако да би их власт требала вадити а не гурати у блато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

29.03.2023 15:20

Па % је у Сивој зони. Додје Сељак да поједе Ћевапе и Попије пиво и скупо му. А када је Бозиц прасе поскупи као да је златно. Све требаувест у ред. Керамицаре,Молере,Зидаре,Електрицаре,Водоинсталатере уградња Климе 250КМ. Ни рацуна ни гаранције. Сви поскупили а нико ниста Дрзави не даје. Само ко пријави Обрт најебе од Инспекција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

29.03.2023 15:29

Користе поштење пољопривредника али не знају да кад пољопривредњци одлуче, а многи већ и јесу, да никад неће моћи сузбити трговину на црно у пољопривреди и једини начин ће бити великим подстицајима који це натјерати пољопривреднике да се сами пријављују, али мислим да након ретроактивне наплате пореза на доходак више им нико неће вјеровати и сами себи ће избити из буџета милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

29.03.2023 17:25

ВИДИ СЕ ДА СУ ОСТЕЦЕНИ.СВИ ОБРТНИЦАРИ СВЕ БОГАТИЈИ.КОЛИКО УКУЦАНА ТОЛИКО СТАНОВА И ЛУКСУЗНИХ ВОЗИЛА.ОДРЕЦИ СЕ ПОСЛА,КУПИ ЗЕМЉУ И ХРАНИ ПРАСИЦЕ ПА СЕ ОБОГАТИ.ИМАС ПРАВО.ДА ВАМ ЈЕ ГИСПОДО ДА ЈЕДЕТЕ ДЗАБЕ А ДА СЕ НЕ ЗАПРЉАТЕ.

Name

Ре статистицар

29.03.2023 22:27

Ја се бавим пољопривредом а и многе моје комшије, зиви се солидно али нико боме не луксузира. То што си ти видио, чуо или замислио не значи да је тако. Нису сви у равној и плодној семберији и не раде сви стотине хектара. А кад си толико паметан ко тебе спријецава да хранис прасице и обогатис се преко ноћи? Пољопривредом се треба знати бавити као сваким другим послом, није то за сваког.

Name

+

29.03.2023 16:34

Зашто се увијек у негативном контексту гура БиХ као неко ко не води рачуна о пољупривредом или неком другом проблему. Господо драга из оба ентита ВИ сте у тој власти (није мој ћаћа) којом опструирати и униставате да би као могли оптузивати БиХ за не рад. Сад ко не схваћа да сте ВИ ТИ који оптузујете сами себе болесноумни а народ то никако да схвати. Људи драги ови сто пиусу о нераду су ти који не раде и уништавају народ и државу и ентитет и народ

ОДГОВОРИТЕ