Корупција је свугдје, само је нема у вашим извјештајима

- Па најгори смо на свијету. Корупција је на сваком ћошку, у свакој институцији. Само је нема у извјештају Главне службе за ревизију. Али не смијемо се престати борити и нећемо – поручио је Црнадак. 

Република Српска 29.03.2023 | 14:20
Корупција је свугдје, само је нема у вашим извјештајима

- Из самог приступа владајућих овој теми, видимо у каквом смо проблему као друштво. С једне стране имамо фризирање извјештаја оних који се контролишу, с друге гледање кроз прсте оних који треба да их контролишу. Чули смо колегу Жунића како хвали градоначелника Дервенте.

И замислите, похвала је та да је проводио јавне набавке и није крао. Па је ли то нормално, треба да се поклонимо томе? Треба ли сваки дан да се захваљујемо Мазалици и Таминџији што нам горе сијалице? И ово није тачка за похвале. Њима је ненормално ако неко ради поштено – рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС Игор Црнадак, коментаришући Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске. 

Каже да, ако се погледа Извјештај, дјелује све дивно и бајно, али ако прочитамо извјештаје ГРЕКО, ЕУ, других организација које се баве корупцијом, видимо да је стање другачије. 

- Па најгори смо на свијету. Корупција је на сваком ћошку, у свакој институцији. Само је нема у извјештају Главне службе за ревизију. Али не смијемо се престати борити и нећемо – поручио је Црнадак. 

Подсјетио је да се 5. фебруара ове године навршило годину дана откако је преминуо некадашњи Главни ревизор Бошко Чеко. 

- Нисам нигдје видио да је ова власт одала почаст том човјеку, нити једном реченицом. И ако је било, није било довољно. Зашто је то битно? На једном порталу који се бави овим питањима прочитао сам занимљиву реченицу: „Институцију Главног ревизора изградио је Бошко Чеко, а уништили Милорад Додик и СНСД“.

Можда је то разлог зашто вам се не прича о овом човјеку и не присјећа времена када је своју улогу имала ова институција. Републици Српској требају људи који имају храброст и јак карактер да се супротставе онима који би да злоупотријебе институције.

Треба нам ревизија која ће без икаквих проблема да укаже на било шта и ничега се не боји. Која се не боји политичара и политичких моћника који данас могу без бриге да атакују на људе који раде ревизију, пријете им и инсистирају да извјештаји буду онакви како они кажу – рекао је Црнадак. 

Подсјетио је да је Чеко изјавио да му због тадашњег премијера Додика дође да не иде на посао. 

- Био је резигниран увредама тадашњег премијера и покушаја да га се оркестрираним политичким притисцима натјера на оставку. Премијер га је, зато што су извјештаји били урађени професионално, а што је он схватио као критику своје власти, назвао лоповом, а у САД је добијао награде за унапређење система који је направио.

Нису сви непоштени, нису сви лопови, али не може бити да у друштву са оволико корупције није нико. Борба против корупције је борба за сваког човјека. И ви који се бојите да проговорите, који гледате како се краде на намјештеним тендерима, које прескачу неки са купљеним дипломама на неким смијешним факултетима, то је борба и за вас и она не смије стати – поручио је Црнадак. 

Црнадак је истакао да је наш систем затрован и да је корупција ушла у сваку пору. 

- Дозволили сте неограничену моћ појединцима, да се институције повинују партијама и појединим људима, а не да буде обрнуто. Зато је Република Српска у оваквом стању. Закони не важе за све. Неко може све, може возати човјека у гепеку, неко може да не плаћа порез, да убије некога у сабораћају и да не одговара. То је зато што нема институција – истакао је Црнадак. 

Он додаје да се другачијем приступу контроли институција можемо вратити правим вриједностима: 

- Кад сте допустили да се ово ради у нашем друштву, дали сте најгори допринос да имамо овакво стање. Имамо друштво у којем кад неко учи, школује се, поштено ради, вриједан је, солидаран, честит, иде кроз живот корак по корак, ради по правилима, такви људи се исмијавају.

Направили сте друштво у којем се признају само они који се знају „снаћи“, они који имају нешто, а није битно како су то остварили. И чекам да са премијером Вишковићем уђемо у структуру податка који је изнио, да је у реалном сектору остварено 4 милијарде КМ профита. Па да видимо да су највећи и најуспјешнији привредници они који 99,9% имају пословање са државом.

Уђите у било који вртић, доведите било које дијете и ставите га за директора, имаће исти такав резултат. Капа доле онима који имају 0% пословања са буџетима, а раде врхунски посао и имају милионске профите, као и малим предузетницима, то су мотори овог система – рекао је Црнадак.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Паук

29.03.2023 12:36

Само реци ко из ПДП није криминалац бем те ћорава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.03.2023 14:18

А зар и код вас мој Игоре.Или ви и немате известаја

Name

Ре паук

29.03.2023 18:02

Само реци ко је у ПДП криминалац је..м те безобразна

Name

Будимир

29.03.2023 23:45

Није ћорав ФРЉАВ а негде се кажеВРЉАВ

Name

Ре ре

30.03.2023 00:20

А ко није?

Name

+

30.03.2023 06:08

БРАВО ЦРНАДАК. КРАТКО И ЈАСНО И ИСТИНИТО. ПДП ПОШТЕНИ. И ПРОШЛА И ОВА ОПИЗИЦИЈА СВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

30.03.2023 07:40

Најбескорисниј политицар у историј РС је Игор Црнадак тај цовјек ниста паметно ураио није а зиви од политике тридесет година и то зиви на всокој нози.

ОДГОВОРИТЕ