Изгубићемо, ако Америка престане да нам помаже!

Украјински председник Володимир Зеленски још једном је поновио да му је потребна помоћ Америке, јер ће у супротном изгубити рат.

Свијет 29.03.2023 | 11:48
Изгубићемо, ако Америка престане да нам помаже!

Он је у интервјуу новинарима АП рекао да брине и да би смењивање политичких снага у Вашингтону могло утицати на рат.

"Ако САД престану да нам помажу, нец́емо победити", поручио је он.

Иначе, новинари АП пратили су Володимира Зеленског на делу његовог овонедељног путовања по фронтовима Украјине и пограничном Сумској области који су ослобођени убрзо након што је рат почео пре годину дана.

ЗАПАДНО ОРУЖЈЕ

Током вец́ег дела рата, украјинска војска је била подржана милијардама долара муниције и оружја из западних земаља. Зеленски је поздравио помоц́, али је рекао да неко од обец́аног оружја још није испоручено, мислец́и на систем противваздушне одбране произведен у САД.

"Украјински војници су прошли обуку у САД од јануара о томе како да користе систем Патриот, али он још није распоређен у Украјини. Украјини је потребно 20 батерија Патриот за заштиту од руских пројектила, а чак ни то можда нец́е бити довољно „пошто ниједна земља на свету није нападнута са толико балистичких ракета“, рекао је Зеленски.

Зеленски је додао да је једна европска нација послала још један систем противваздушне одбране у Украјини, али он није функционисао и да су „морали да га мењају изнова и изнова“. Није именовао државу.

Зеленски је такође поновио свој дугогодишњи захтев за борбеним авионима, рекавши „ми још увек немамо ништа када су у питању савремени ратни авиони“.

Пољска и Словачка одлучиле су да Украјини дају борбене авионе из совјетског доба, али ниједна западна земља до сада није пристала да обезбеди модерне ратне авионе због забринутости да би то могло да ескалира сукоб и да их увуче дубље.

ПУТИНОВА ИЗОЛАЦИЈА

Зеленски је Владимира Путина називао „информационо изолованом особом“ која је „изгубила све“ током последње године рата.

„Он нема савезнике“, рекао је Зеленски, додајуц́и да је јасно да чак ни Кина – економска сила која је дуго била наклоњена Москви – више није вољна да подржава Русију. Кинески председник Си Ђинпинг недавно је посетио Путина у Русији, али је отишао без да је јавно објавио било какву отворену подршку кампањи Москве против Украјине.

Зеленски је сугерисао да је Путинова најава убрзо након посете Си-ја да ц́е преместити тактичко нуклеарно оружје у Белорусију, ближе територији НАТО-а, требало да одврати од чињенице да посета кинеског лидера није прошла добро. Путин је рекао да је тај потез супротан одлуци Британије да Украјини обезбеди више муниције са осиромашеним уранијумом. Упркос Путиновим нуклеарним провокацијама, Зеленски је рекао да не верује да је руски лидер спреман да употреби бомбу.

„Ако особа жели да се спасе, он ц́е заиста... користити ово“, рекао је он. "Нисам сигуран да је спреман да то уради."

ИЗБЕГАВАЊЕ НУКЛЕАРНЕ КАТАСТРОФЕ

На плану Зеленског ове недеље био је састанак са Рафаелом Маријаном Гросијем, гостујуц́им шефом агенције УН за атомску енергију. Гроси је био у региону како би сагледао ситуацију у оближњој нуклеарној електрани Запорожје, којом је Русија преузела контролу прошле године.

Жестоке борбе око фабрике, највец́е у Европи, довеле су објекат и шири регион у значајан ризик. Током састанка са Зеленским у понедељак, Гроси је рекао да се ситуација не поправља. Гроси је позвао на „заштитну зону“ око фабрике, али није успео да смисли услове који би задовољили и Украјину и Русију. Гроси је у уторак за АП рекао да верује да је договор "близак". Међутим, Зеленски, који се противи сваком плану који би легитимисао руску контролу над објектом, рекао је да је мање оптимистичан да је договор близу. „Данас то не осец́ам“, рекао је.

БОРБА ЗА БАХМУТ

Најдужа битка у рату бесни у источном граду Бахмуту, где су украјинске и руске снаге вец́ седам месеци затворене у жестоком сукобу. Неки западни војни аналитичари постављају питање зашто је Украјина спремна да претрпи толике губитке да би одбранила територију, тврдец́и да град није од стратешког значаја.

Зеленски је тврдио другачије, рекавши да ц́е сваки губитак у рату дати Русији отварање. Он је предвидео да ц́е Путин, ако Русија победи Украјину у Бахмуту, кренути да „прода“ победу међународној заједници.

(Курир/АП)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Ха ха

29.03.2023 09:54

Изгубицес ти главу слусајуци америку они су те увалили у рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.03.2023 12:05

Њихови послушници по трећим државама на крају увијек заврше лоше.

Name

Мирослав

29.03.2023 12:07

Распамеценог су одабрали, па јос није славен, да ратује са Русима. Украјинци страдају, а он моли за паре и орузје, да би убијање трајало цим дузе. Сами Украјинци це му судити, без обзира сто се мозе пробати извуци са лекарским уверењем.

Name

Брига

29.03.2023 12:13

Бас залосна прица, само да јадни Запад не пропадно скроз!

Name

мар.

29.03.2023 13:33

мајмуне, ти цес свакако изгубити... само питање времена...

Name

Пантелија

29.03.2023 14:08

Мене као цовјека и србина православца били сто су православци ударили једне на друге , брат на брата, за мене је то исто кад би Србија напала Републику Српску и све сравнила са земљом, због Америчких интереса и запада страдавају сви, нека ми казе неко гдје се то католици изм.себе убијају?? НИГДЈЕ!! У свијету ратују само изм.себе православци и муслимани, од најбогатијих земаља су спали на биједи, русевине, безброј мртви, створила се мрзња која це остати заувијек, све због запада и Америке. Срамотно

Name

Минимално

29.03.2023 19:31

Од Русије би изгубили и да Вам се придрузе и Њемацка и Француска заједно!

Name

Богдан.

29.03.2023 09:57

Ти ЦЕС И тако изгинут помагала не помагала колко имас погинули артист, теби је крај сацувај то јос мало народа сто имас мозда ти из бјелорусије долети једна од тридесет метера нацисто продо си гузицу за вецеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чега се паметан стиди..

29.03.2023 10:04

Вама је свеједно,изгубили или добили рат,ви сте тешко похарани у сваком погледу.Ем сте похарани са руске стране а бићете ропски задужени са западне.Нека вам је са срећом,даће драги Бог да та патња стане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

29.03.2023 10:09

Најбоље је да вам дају и орузје и војску,затим да добијете титулу првака свијета у свим спортовима ,наравно да милиони еура долазе сваки дан а да се разговара о миру за столом то не

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упозорење руса

29.03.2023 10:24

Ако буде користена муниција са осисомасеним уранијом, послацемо испоруциоцима имамо тога на стотине и стотине хиљада са осиромасеним и са правим,да како изјависе циницни енглези"није то опасно орузје само буду бјељи зуби".... Дуго је Русија прецуткивала да је Запад у рату....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yy

29.03.2023 10:25

Овог Зеленског као да је Додик правио лупета ли лупета ! Гдје како побједити Русију нуклеарну силу прву у свијету ? Зали бозе народа који гине због ових будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клаус

29.03.2023 10:34

Америка вас је увукла у то, склони су да оставе на цједилу оне које су увлацили у неприлике, такви су американци они гледају само своје лицне интересе. А ти зеленски (зелени) посто си зелен санисте себи криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.03.2023 12:37

Будалу је лако навуци и превуци зедног преко воде. А ста цовек направи својој дрзави? На крају це морати безати из дрзаве, да сацува зиву главу од сопственог народа. Јадан обицан свет.

Name

Маре

29.03.2023 14:05

Мирославе, паметни су вец отисли за словенију, не фали им ниста, али дзаба осталима говорит, дрзе трму.

Name

Мирослав

29.03.2023 10:40

Ма јел могуце? Ко то јос победи велику силу, као сто су Амери, Руси или Кинези? Нема правде, велики ведре и облаце. Мој народ је бомбардовала велика злоцинацка сила, на крају смо морали пристати на мир по њиховом диктату. Глумац нека пита своје генерале, ста да ради? Велике силе кад се млате, млате се на тудјој земљи, као сад у Украјини. Директно једна другу никад не нападају, јер би то за последицу имало крај света. Глумац, нека престане глуматати, рат је страдање, а не позористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сацувај Бозе

29.03.2023 10:43

Медијског мрака.... Сјецамо се да су говорили прије овога да је економија Русије на нивоу једне Цеске... Оволике санкције итд.... Па Цеска је заиста врх!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

29.03.2023 11:05

Ми добисмо батине од Америке,ви од Русије..треба некад подвит реп!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско да васа

29.03.2023 11:06

Сотонска политика има икакву перспективу .. Све се домино ефектом руси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

29.03.2023 11:08

Тако је и тзв абеиха исто уз помоћ Америке и натоа опстала, а данас нико није јачи од њија.виљускама ишли у рат и са ловачки пудксма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.03.2023 11:13

Изгубићете како год окренеш. Руси у причуви имају нуклеарке а ви ћете добијати оружја колико хоћете само ко ће вам носити то оружје. Народ се буни, изгибе све украјинско

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.03.2023 11:20

Будали нико није јавио да је рат одавно изгубио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никита

29.03.2023 11:44

Храбар мали, ратује против бивше супер силе. Каква је то супер сила која неможе заузети један град оф 70000 становника.

Name

Корослав

30.03.2023 07:01

Малог треба приказати као светог Јураја на коњ како убија змаја Путина са медјведјом или Путиновом главом.

Name

Србо

29.03.2023 11:42

Овај човјек или новинари раде против Украјине, каже да пр, Си и Кина не подржавају Русију и пре ,Путина а долази на састанак у Русију а не у Украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.03.2023 11:44

Овај пацов се обогатио на Украјинској крви, и спремни су ратовати и он и савезници до последњег Украјинца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

29.03.2023 11:52

Какве бесмислене изјаве бесмисленог типа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

29.03.2023 12:02

Одавно сте изгубили вец ти си сљепац увалијо си народ у невољу изгинули цивили а ти се надас европи и америци који си ти морон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

29.03.2023 12:48

Па, ето ријесења... нека престану помагати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурке

29.03.2023 12:56

Сидран је фино написао...ако руси престану пуцати нема рата.Ако украјинци престану пуцати нема Украјине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

29.03.2023 13:10

Народ неће изгубит фукаро,ти ћеш изгубит,што ниси водио рачуна о својој држави,с Русима се ратоват не може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак

29.03.2023 13:54

Америка ће ти "помагати"све док то буду трпили њени порески обвезници ! И њима ће једног дана доћи из дупета у главу, када виде шта финансирају, док сами они грцају у дуговима, не могу да одплаћују куће, станове, губе послове ! Једино профитирају Корпорације које производе и прометују наоружање !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

29.03.2023 14:15

Изгубио си памет одавно а рат ћеш изгубити убрзо. Мамлазе један преговарај о прекиду рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

29.03.2023 14:43

Колико смо добар свет, сви на страну агресора. Да се пружи прилика ишли би и ратовати против Украјинаца, у њихову кућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збиља

29.03.2023 16:12

У чему је разлика између Руске агресије на Украјиуну , агресије САД и НАТО на Србију, Турске окупације сјевера Кипра и сјевера Сирије, Саудиске окупације дијела Јемена, агресије САД на Ирак и Афганистан, агресије Израела на Палестину и Сирију... ?

Name

Неђо.29.03.2023

29.03.2023 16:30

Коментатор---а ниси чито како су палили живе Русе у закључаним просторијама,пасу чекали ван на прозорима који је изашао ван дочекали га на нож и убијали лопатом у главу.Још бијо је и снимак шта раде Бандеровци фашисте.

Name

Корослав

30.03.2023 07:18

Збиља не буди блентав и површан као и ови тупавци навијачи . Иди увијек у детаљнију анализу и повијест какав је ко бијо пре напада и који је после мотив напада.Ако то све не проанализираш и мељеш офрље од такви глупости нема ништа ,само испада да се будале препуцавања и попуњавају блог страницу.

Name

Устаска повијест

30.03.2023 15:58

Све објасњава...

Name

XОXО

29.03.2023 15:00

Ти си обични ован којега Америчка прави још већом будалом него што јеси,па неће вам помагати до судњега дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

30.03.2023 07:04

Ко да је то проблем .Ратоваће 100 година ко у Палестини ,па коме досади престаће.

Name

Јоја

29.03.2023 16:20

Ти губис свакако помагала ти Америка не помагала . Унистио си Украјину својом политиком Владо це ти све спрзити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

29.03.2023 20:46

Бленто гори од Баyдена,а Народ у Украјини оооо Помози им Боже,!!Због чега и кога, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

30.03.2023 08:38

Бленто у праву си. Бленто оће када Путин каже да му овај пуши има да пуши и он и Украјинци .Ови се будале бране све дотле док их Путко не стави у подредјени положај.

Name

И Израел

30.03.2023 10:35

Је довео у слотен проблем а камо ли Украјину коју како видимо презире боље реци мрзи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

30.03.2023 21:04

Кловн сада схватио шта је и колико уништио земљу и народ.нацизам никад и ниједној држави и народу није донео никакво добро (осим појединцима).

Name

Корослав

31.03.2023 08:57

Будало кретену нападају другу земљу ,негирају нацију ту исту земљу разарају убијају становништво и вичу да су нацисти ,зар не видите који сте кретени.Тко је крив Украјинцима што су корумпирани то им је награда , могли су у задњи 10 год.набавити неки прљаве атомске и приредити Русима топао дочек ,чим су их напали могли су цијелу Русију спржити ,спалити да ови неби стигли рећи мијаууу.Шта ћеш свака грешка се плаћа.